ZDROWA ŻYWNOŚĆ / OWOCE / TRUSKAWKI - WITAMINOWA BOMBA DLA ZDROWIA I URODY



ZDROWE I SMACZNE TRUSKAWKI 

Sezon truskawkowy własnie się zaczął i będzie trwała do końca czerwca., choć niektóre odmiany na pomorzu bywają jeszcze w połowie lipca. Truskawki  są zwiastunem nadchodzącego lata a ich słodki i aromatyczny zapach roznosi się z okolicznych straganów i ogródków. Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające. 

CO ZAWIERAJĄ W SOBIE TRUSKAWKI ?

W 90 proc. truskawki składają się z wody, oprócz niej owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka. Truskawki to owoce niskokaloryczne. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C lepsze niż cytrusach, w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. znajdziemy również witaminy B2, B3 - niacynę, A i E, kwas foliowy oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, magnez odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu nerwowego, mangan zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć, potas, wapń, żelazo i cynk. antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych dzięki nim truskawki mają intensywną czerwoną barwę.

JAKIE SA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE TRUSKAWEK ?

► Truskawki należą do produktów silnie alkalizujących czyli zasadotwórczych, ich  spożywanie pomoże więc odkwasić nasz organizm.

► Truskawki regulują poziom cukru we krwi. Spożywanie truskawek wpływa również na zahamowanie wzrostu poziomu cukru we krwi. 

► Mają ochronne działanie na układ krążenia – truskawki aktywizują białka, które chronią nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale również wahaniami cukru we krwi.

► Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

► W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Truskawki pozwalają utrzymać w prawidłowej kondycji cały układ pokarmowy. 

► Owoce i liści truskawki stosuje się z powodzeniem przy przeziębianiach, niedokrwistości, anemii, kamicy nerkowej, pomagają także przy leczeniu ran i wrzodów.

► Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.

► Antynowotworowe właściwości truskawki zawdzięczają obecności kwasu elagowego. Związek ten nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale również hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

► Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny -  enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.



►Wyciągi z truskawek zawarte w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Stanowią komponent środków kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.

► W kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji  skóry zniszczonej.

► Zimnotłoczony olej z pestek truskawek wykorzystuje się w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco, reguluje wydzielanie sebum.

► Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.




KTO NIE POWINIEN JEŚĆ TRUSKAWEK ?

► Osoby uczulone na truskawki z alergią pokarmową, która może wywoływać wysypki, pokrzywkę lub biegunkę.  

► Osoby z nadwrażliwością na salicylany powinny być ostrożne , gdyż truskawki je zawierają.

► Należy uważać przy stanach zapalnych jelit, gdyż pestki mogą podrażniać śluzówkę.

► Ostrożność powinny zachować kobiety karmiące piersią.

► Małym dzieciom można dopiero podawać owoce truskawek  po 10 miesiącu życia.



NA CO UWAŻAĆ ?

► Owoce truskawek łatwo kumulują pestycydy. Związki chemiczne nagromadzone w truskawkach mogą wywołać alergie, bóle głowy, a nawet działać rakotwórczo. 

► Truskawek niestety nie możemy namoczyć i umyć w occie czy sodzie oczyszczonej jak inne twarde owoce w skórce i warzywa, aby pozbyć się pestycydów i toksycznych chemikaliów oraz bakterii.

►  Niestety nie wszystkie owoce wystawione na straganach pochodzą z polskich zbiorów.  Dlatego jest ważne, by zwracać uwagę na pochodzenie truskawek, najlepsze są nasze polskie truskawki, z małych regionalnych plantacji. 

JAK ROZPOZNAĆ POLSKIE TRUSKAWKI ?

Trzeba obserwować truskawki, patrzeć na kształty, zapach i dopytywać sprzedawcę. Krajowe odmiany mają intensywny, charakterystyczny zapach. Ponadto polskie truskawki zazwyczaj są słodkie z nutką kwaskowatości, chociaż wiele zależy oczywiście od odmiany, smak i aromat jest uwarunkowany naszym klimatem czyli ciepłych dni i chłodnych nocy. Jednak należy pamiętać, że aby truskawka nabrała słodyczy, musi być nasłoneczniona. Jeśli zatem wiosna jest deszczowa i chłodna, owoce stają się bardziej kwaśne. Polskie odmiany truskawek różnią się także kolorem. Nasze są ciemniejsze i mniej regularne w kształcie.




pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ARCHIWUM STRONY

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.