ZDROWE I SMACZNE TRUSKAWKI
Sezon truskawkowy własnie się zaczął i będzie trwała do końca czerwca., choć niektóre odmiany na pomorzu bywają jeszcze w połowie lipca. Truskawki są zwiastunem nadchodzącego lata a ich słodki i aromatyczny zapach roznosi się z okolicznych straganów i ogródków. Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające.
CO ZAWIERAJĄ W SOBIE TRUSKAWKI ?
JAKIE SA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE TRUSKAWEK ?
► Truskawki należą do produktów silnie alkalizujących czyli zasadotwórczych, ich spożywanie pomoże więc odkwasić nasz organizm.
► Truskawki regulują poziom cukru we krwi. Spożywanie truskawek wpływa również na zahamowanie wzrostu poziomu cukru we krwi.
► Mają ochronne działanie na układ krążenia – truskawki aktywizują białka, które chronią nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale również wahaniami cukru we krwi.
► Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
► W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Truskawki pozwalają utrzymać w prawidłowej kondycji cały układ pokarmowy.
► Owoce i liści truskawki stosuje się z powodzeniem przy przeziębianiach, niedokrwistości, anemii, kamicy nerkowej, pomagają także przy leczeniu ran i wrzodów.
► Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.
► Antynowotworowe właściwości truskawki zawdzięczają obecności kwasu elagowego. Związek ten nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale również hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.
► Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny - enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
►Wyciągi z truskawek zawarte w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Stanowią komponent środków kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.
► W kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji skóry zniszczonej.
► Zimnotłoczony olej z pestek truskawek wykorzystuje się w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco, reguluje wydzielanie sebum.
► Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.
KTO NIE POWINIEN JEŚĆ TRUSKAWEK ?
► Osoby uczulone na truskawki z alergią pokarmową, która może wywoływać wysypki, pokrzywkę lub biegunkę.
► Osoby z nadwrażliwością na salicylany powinny być ostrożne , gdyż truskawki je zawierają.
► Należy uważać przy stanach zapalnych jelit, gdyż pestki mogą podrażniać śluzówkę.
► Ostrożność powinny zachować kobiety karmiące piersią.
► Małym dzieciom można dopiero podawać owoce truskawek po 10 miesiącu życia.
NA CO UWAŻAĆ ?
► Owoce truskawek łatwo kumulują pestycydy. Związki chemiczne nagromadzone w truskawkach mogą wywołać alergie, bóle głowy, a nawet działać rakotwórczo.
► Truskawek niestety nie możemy namoczyć i umyć w occie czy sodzie oczyszczonej jak inne twarde owoce w skórce i warzywa, aby pozbyć się pestycydów i toksycznych chemikaliów oraz bakterii.
► Niestety nie wszystkie owoce wystawione na straganach pochodzą z polskich zbiorów. Dlatego jest ważne, by zwracać uwagę na pochodzenie truskawek, najlepsze są nasze polskie truskawki, z małych regionalnych plantacji.
JAK ROZPOZNAĆ POLSKIE TRUSKAWKI ?
Trzeba obserwować truskawki, patrzeć na kształty, zapach i dopytywać sprzedawcę. Krajowe odmiany mają intensywny, charakterystyczny zapach. Ponadto polskie truskawki zazwyczaj są słodkie z nutką kwaskowatości, chociaż wiele zależy oczywiście od odmiany, smak i aromat jest uwarunkowany naszym klimatem czyli ciepłych dni i chłodnych nocy. Jednak należy pamiętać, że aby truskawka nabrała słodyczy, musi być nasłoneczniona. Jeśli zatem wiosna jest deszczowa i chłodna, owoce stają się bardziej kwaśne. Polskie odmiany truskawek różnią się także kolorem. Nasze są ciemniejsze i mniej regularne w kształcie.
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz