Sezon truskawkowy w pełni, dlatego nie może zabraknąć na naszym stole pierogów z truskawkami. Truskawki goszczą u nas prawie codziennie w różnych odsłonach. Pierogi to doskonały posiłek dla dzieci i dorosłych oraz dla osób n diecie. Dziś pyszne pierogi z truskawkami czyli wspaniały i smaczny sposób na obiad. Pierogi są bardzo proste do wykonania.
Składniki:
300g mąki u nas orkiszowej
1 jajko
szczypta soli
mała szklanka gorącej wody
ok. 250 g truskawek
1 łyżka oleju
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
cukier brązowy lub syrop do smaku
-------------------
1 jajko
szczypta soli
mała szklanka gorącej wody
ok. 250 g truskawek
1 łyżka oleju
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
cukier brązowy lub syrop do smaku
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru brązowego. Na stolnicę lub do miski należy wysypać mąkę, a następnie dodać do niej gorącą wodę. Z mąki, jaja i wody zagnieść i wyrobić miękkie i gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie przygotowane truskawki i dokładnie sklejać brzegi. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem oleju aby się nie sklejały. Gdy wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 2 minuty. Po odcedzeniu układać na talerzu i podawać ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego !
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
Pierogi z owocami, fantastyczny klasyk!
OdpowiedzUsuńRobimy tez ze śliwkami, jagodami, owocami leśnymi mix, brzoskwiniami, wiśniami, jabłkami i cynamonem , przepisy wkrótce ....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń