Bardzo proste gofry na śniadanie, podwieczorek, kolację, deser, na każda okazję .... Te gofry zrobiłam w wersji wytrawnej, ciasto jest bez cukru tylko z odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego, można dodać dowolne zioła do smaku...można na nie nałożyć dowolne warzywa, pasty i dipy..... U nas dziś warzywne trio, pasta z surowego mrożonego groszku, posiekana rzodkiewka i pokrojone awokado....Takie gofry sa smaczne i bardzo sycące.
Składniki na gofry:
2 jajka
1 szklanka mleka ( u nas mleko roślinne sojowe)
1/4 szklanki wody
2 szklanki mąki orkiszowej ciemnej lub jasnej
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
dowolne zioał do smaku
( ja dałam suszony czosnek niedźwiedzi )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki do gofrów:
pasta z zielonego surowego groszku - przepis <<< TUTAJ >>>
umyte i posiekane rzodkiewki, można zetrzeć na tarce,
zamiast rzodkiewek możemy posiekać pomidorki.
1 avocado pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, żółtka, wlewamy oliwę, mleko, wodę. Wszystkie składniki miksujemy na gładkie, dość gęste ciasto. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy. Wylewamy chochelką porcje ciasta do gofrownicy z godnie z zaleceniami producenta. Pieczemy gofry aż nabiorą złotego koloru. Studzimy gofry w pozycji pionowej, aby dobrze odparowały i były bardziej chrupiące. Gdy przestygną nakładamy pastę, farsz, dip...na co mamy ochotę. Smacznego !
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
---------------------------------------------------------------------------------------------------
0 komentarze:
Prześlij komentarz