Bób to doskonałe źródło białka, błonnika, wartościowych tłuszczów i węglowodanów. Bób w porównaniu do innych strączków jest stosunkowo mało kaloryczny, Ta wspaniała roślina strączkowa jest dobrym źródłem witaminy A i C, potasu i żelaza. Bób zawiera też miedź, niacynę, kwas foliowy oraz naturalny aminokwas L-dopa, odpowiedzialny za produkcję dopaminy, czyli substancji istotnej dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego.
Młody bób, możemy zjeść sam po ostygnięciu, lub polać roztopionym masłem, koperkiem i czosnkiem można doprawić innymi ulubionymi przyprawami np. świeżo zmielony pieprz lub świeża bazylia, oregano lub dodać cytrynę, oliwę, sól morską i świeżą miętę. Może być jako dodatek do dania głównego. Jest świetny jako sałatka z innymi warzywami i np. ryżem, makaronem. Jako dodatek świetnie się sprawdzi sałata, szpinak, rukola. Z bobu robimy też doskonałą pastę do chleba i makaronu.
U nas dzisiaj młody bób z sałatką z sałaty i świeżych dojrzałych pomidorów.
Składniki:
świeży młody bób
gałązka bazylii
świeże pomidory
kilka liści sałaty
łodyga selera naciowego
oliwa z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
gałązka bazylii
świeże pomidory
kilka liści sałaty
łodyga selera naciowego
oliwa z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Młody bób wrzucamy na wrzątek, gotujemy krótko by się nie rozgotował, wystarczy ok. 5 minut i odcedzamy.Taki młody bób można jeść ze skórką bo jest delikatna, ale jeśli ktoś nie lubi, można ją obrać. Do bobu przygotowujemy sałatkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pałkę selera kroimy drobniutko, dodajemy porwane liście sałaty i przyprawiamy, oliwą z oliwek i dodajemy 2 łyżki jogurtu. Wsypujemy posiekaną gałązkę bazylii i wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego !
Pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz