Pesto - dla miłośników prawdziwej kuchni włoskiej zielony lub czerwony gesty sos podawany na zimno do makaronów. Jego podstawowa wersja jest na bazie bazylii z dodatkiem oleju z oliwek, orzeszków pinii, czosnku i sera parmezan.
W innych wariantach pesto można wykonać z innych zielonych części roślin, ziół i naci np. pesto z natki pietruszki, natki marchewki, rukoli, liści rzodkiewki, zielonych szparagów, szpinaku, jarmużu. Można też zamiast orzeszków pinii użyć orzechów włoskich, laskowych, pistacjowych, pestek słonecznika czy dyni.
Na południu Włoch podaje się również czerwone pesto na bazie suszonych pomidorów albo papryki. W zależności od upodobań wybieramy te, które będą nam smakowały.
Pesto - sos nadaje się do różnych makaronów, klusek, na grzanki, można posmarować naleśniki itp...
Sezon na rzodkiewkę w pełni, więc korzystam z okazji i robię pesto z młodych liści rzodkiewek. Jest pyszne, Liście rzodkiewki mają bardzo ciekawy i charakterystyczny smak, a dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zamiast orzeszków piniowych dzisiaj zrobiłam pesto z pestek słonecznika. W mojej wersji zamiast parmezanu są płatki drożdżowe. Wiem, że parmezan ciężko czymś zastąpić aby uzyskać ten smak, ale robię bardzo często pesto a parmezan nie należy do najtańszych. Czasem zastępuję go innym twardym serem nadającym sie do starcia na tarce.
składniki:
1 pęczek zielonych liści rzodkiewki
3-4 łyżki pestek słonecznika
płatki drożdżowe zamiast parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól i czarny pieprz do smaku.
3-4 łyżki pestek słonecznika
płatki drożdżowe zamiast parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól i czarny pieprz do smaku.
Wykonanie:
Liście rzodkiewki zalewam wodą a następnie dokładnie płuczę z piasku, ziemi. Można dodać do moczenia odrobinę octu lub sody aby pozbyć się pestycydów. Ja na szczęście mam dostęp do rzodkiewek z rodzinnego ogródka, wolnych od chemii. Umyte liście kroję i wrzucam do blendera.
Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni, aż się lekko zarumieni. Mieszając od czasu do czasu. Uprażony słonecznik zmielić w młynku do kawy lub blenderze.
Liście blenduję, dodając oliwy z oliwek, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodaję płatki drożdżowe, które nadają serowego smaku zamiast parmezanu. Następnie wszystko razem zblendować. I mamy pyszne pesto.
Ja używam pesto do makaronów, kanapek, zapiekanek, warzyw.
Pesto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby, możemy dodać więcej oliwy lub troszkę wody. Najlepiej wykorzystać je od razu na świeżo, ale można go też nałożyć do słoiczka i trzymać w lodówce 2-3 dni.
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz