PESTO / SOSY - ZIELONY SOS PESTO Z LIŚCI MŁODEJ RZODKIEWKI




Pesto - dla miłośników prawdziwej kuchni włoskiej zielony lub czerwony gesty sos podawany na zimno do makaronów. Jego podstawowa wersja jest na bazie bazylii z dodatkiem oleju z oliwek, orzeszków pinii, czosnku i sera parmezan. 

W innych wariantach pesto można wykonać z innych zielonych części roślin, ziół i naci np.  pesto z natki pietruszki, natki marchewki, rukoli, liści rzodkiewki, zielonych szparagów, szpinaku, jarmużu. Można też zamiast orzeszków pinii użyć orzechów włoskich, laskowych, pistacjowych, pestek słonecznika czy dyni.

Na południu Włoch podaje się również czerwone pesto na bazie suszonych pomidorów albo papryki. W zależności od upodobań wybieramy te, które będą nam smakowały. 

Pesto - sos nadaje się do różnych makaronów, klusek, na grzanki, można posmarować naleśniki itp...

Sezon na rzodkiewkę w pełni, więc korzystam z okazji i robię pesto z młodych liści rzodkiewek.  Jest pyszne, Liście rzodkiewki mają bardzo ciekawy i charakterystyczny smak, a dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zamiast orzeszków piniowych dzisiaj zrobiłam pesto z pestek słonecznika. W mojej wersji zamiast parmezanu są płatki drożdżowe. Wiem, że parmezan ciężko czymś zastąpić aby uzyskać ten smak, ale robię bardzo często pesto a parmezan nie należy do najtańszych. Czasem zastępuję go innym twardym serem nadającym sie do starcia na tarce.


składniki:

1 pęczek zielonych  liści rzodkiewki
3-4 łyżki pestek słonecznika 
płatki drożdżowe zamiast parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku 
sok z 1 cytryny
sól i czarny pieprz do smaku.



Wykonanie:

Liście rzodkiewki zalewam wodą a następnie dokładnie płuczę z piasku, ziemi. Można dodać do moczenia odrobinę octu lub sody aby pozbyć się pestycydów. Ja na szczęście mam dostęp do rzodkiewek z rodzinnego ogródka, wolnych od chemii. Umyte liście kroję i wrzucam do blendera.

Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni, aż się lekko zarumieni. Mieszając  od czasu do czasu. Uprażony słonecznik zmielić w młynku do kawy lub blenderze.

Liście blenduję, dodając oliwy z oliwek, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodaję płatki drożdżowe, które nadają serowego smaku zamiast parmezanu.  Następnie wszystko razem zblendować. I mamy pyszne pesto.
Ja używam pesto do makaronów, kanapek, zapiekanek, warzyw. 




Pesto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby, możemy dodać więcej oliwy lub troszkę wody. Najlepiej wykorzystać je od razu na świeżo, ale można go też nałożyć do słoiczka i trzymać w lodówce 2-3 dni.


pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ARCHIWUM STRONY

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.