Składniki:
2 szklanki truskawek
1 banan
biszkopty lub herbatniki (u mnie bez cukru )
żelatyna lub agar
1/2 szklanki mleka kokosowego
Na spód szerokich szklaneczek lub szklanych pucharków pokruszyć biszkopty lub herbatniki. Nasze truskawki dokładnie umyć z piasku, pozbawić szypułek, podzielić na 2 części, jedną część truskawek rozdrobnić blenderem na mus i dodać mleka kokosowego oraz przygotowanej żelatyny, gdy przestygnie wlać do szklanek na herbatniki. Wsadzić do lodówki aby lekko zastygło. Gdy już lekko stężeje układamy plasterki banana i kawałki truskawek i zalewamy lekko tężejącą żelatyną ( można ją lekko osłodzić miodem ). Całość wsadzamy do lodówki do stężenia. Deser jest lekki i pyszny, ma bardzo owocowy truskawkowy smak z lekką nutą kokosową. Można podawać z bitą śmietaną - schłodzona śmietankę 30% ubić na sztywno :) i gotowe. Smacznego !
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz