JAK ROZPOZNAĆ PRODUKTY GMO ? JAK UNIKAĆ GMO ?
Żywność, pasze i uprawy GMO wymagają w Unii Europejskiej zatwierdzenia, a żywność z GMO musi być oznakowana, ale obowiązek ten nie dotyczy mięsa i produktów mlecznych pochodzących od zwierząt karmionych paszą z GMO.
W związku z przyjęciem ustawy regulującej obrót i wykorzystywanie zmodyfikowanych nasion, w Polsce mówi się o obawach dotyczących GMO. Polacy mają trudności w odróżnianiu produktów modyfikowanych od artykułów wolnych od GMO podczas codziennych zakupów w sklepach, marketach, na bazarach. Z tego co się orientuję obecnie jedyną, pewną gwarancją braku GMO jest certyfikat ekologiczny.
Art. 47 ustawy o GMO wprowadza obowiązek oznakowania produktów modyfikowanych genetycznie. Obowiązek oznakowania nie dotyczy produktu, który zawiera GMO w ilości nie przekraczającej 1 proc. masy w sumie składników w tym produkcie, o ile obecność białka lub DNA z GMO jest niezamierzona.
Nie istnieje jednak żadne obowiązujący znak graficzny wskazujący na modyfikację genetyczną produktu lub jego składnika. Ustawa nie określa, jaką część opakowania powinna zajmować ta informacja, co oznacza, że najczęściej zamiast wyraźnego oznakowania, na produkcie pojawia się jedynie wzmianka zapisana drobnym druczkiem w składzie danego produktu. Wymóg oznaczania bywa też ignorowany przez producentów przetworzonych składników.
Ponadto w przepisach znajduje się luka, która zwalnia z obowiązku znakowania produktów wytworzonych z mleka czy zwierząt karmionych paszą GMO. Znakowane są tylko produkty pochodzące bezpośrednio z organizmów modyfikowanych.
Nie tak łatwo można się ustrzec przed produktami GM, ponieważ nie ma obowiązku umieszczania na etykietach produktów informacji, czy zawiera GMO czy też nie w przypadku produktów nie certyfikowanych.
Gdy produkt jest oznaczony zielonym znaczkiem świadczącym o certyfikacie ekologicznym, wiemy, że nie przyjmiemy wraz z pokarmem następnych trucizn środowiskowych. Pamiętajmy, że 99,9% żywności GMO z założenia zawiera pestycydy, a produkt ekologiczny już z definicji GMO
mieć nie może.
Jeśli zawartość GMO wynosi w produkcie więcej niż 0,9%, to producent żywności w Polsce ma obowiązek o tym poinformować. Jednak w większości przypadków produkty nie posiadają żadnych oznaczeń. Jak zatem sprawdzić, czy dany produkt jest modyfikowany genetycznie?
Na jabłkach, cytrusach, bananach i innych owocach, ale również niektórych warzywach kupowanych w supermarkecie, są naklejone naklejki. Na tej naklejce lub opakowaniu widać rząd cyfr czyli kod. Kod nazywa się PLU od Price Look-Up, i jest nadawany w celu łatwiejszej identyfikacji produktu.
Taki kod pozwala na odróżnienie roślinności hodowanej konwencjonalnie od żywności biologicznej i transgenicznej (GMO). Numer mówi nam ponadto o pochodzeniu produktu, jego rodzaju i rozmiarze
INFORMACJE SĄ UKRYTE W NAKLEJKACH
5- CYFROWY KOD - PIERWSZA 8 - GMO
5- CYFROWY KOD - PIERWSZA 9 - ŻYWNOŚĆ EKO
Rozporządzenie 1830/2003 reguluje znakowanie zarówno znakowanie produktów GMO jak i żywność genetycznie modyfikowaną. Wszystkie produkty pochodzenia GMO (mające w swoim składnie lub składające się z GMO) muszą posiadać na etykiecie informacje.
UNIKAJ produktów, które w swoim składzie mają cokolwiek zmodyfikowanego. Oto z czym możesz spotkać się na etykietach produktów:
► rafinowany olej wyprodukowany z genetycznie modyfikowanych nasion
► genetycznie zmodyfikowana soja
►produkt „genetycznie zmodyfikowany"
► produkt „wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej…...” (np. kukurydzy, soi itp. )
► produkt „zawiera genetycznie zmodyfikowany…...” (np. soję)
► ten produkt zawiera genetycznie zmodyfikowany organizm
► lecytyna sojowa
► skrobia oraz mączka kukurydziana – jest to prawdopodobne źródło GMO
Oznaczenie produktów GMO dotyczy tylko tych, które bezpośrednio pochodzą z organizmu zmodyfikowanego. Przepisy jednak nie warunkują oznakowania np. mleka czy mięsa zwierząt, które były karmione paszami z dodatkiem GMO.
Produkty nie pakowane zawierające GMO
Informacja o tym, że oferowany konsumentowi produkt bez opakowania lub w miejscu zbiorowego żywienia np. restauracje lub zakładowe stołówki, zawiera w swoim składzie GMO – powinna znajdować się w widocznym dla konsumenta miejscu.
WYBIERAJ te produkty, na których zobaczysz napis:
► produkt wyprodukowany przy użyciu soi niemodyfikowanej genetycznie
► wyprodukowano z surowców niemodyfikowanych genetycznie
► NO GMO
► GMO free
► bez GMO
Jest umieszczany tylko na certyfikowanych produktach ekologicznych, przy których produkcji stosowanie GMO jest jednoznacznie zakazane (dotyczy to również zwierzęcych pasz i przetwórstwa).Dlatego najpewniejszym sposobem unikania GMO w żywności jest wybieranie produktów certyfikowanych.
Obecnie najpewniejszą gwarancją braku GMO w produkcie jest znak rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej. Od 1 lipca 2012 r. w Polsce unijne logo ekologiczne (euro liść) obowiązkowo widnieje na wszelkiej pakowanej żywności ekologicznej, co ułatwiło identyfikację prawdziwie organicznych produktów.
Zatem sprawdzajcie etykiety na owocach i warzywach, nasionach, fasolkach, płatkach zbożowych, mleku roślinnym, itp... opakowaniach zbiorczych, woreczkach foliowych.
Pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.ZdrowaDieta.opole.pl
czytalem troszke o gmo i nie wszystko rozumiem po co w ogule gmo?.rosliny gmo sa samopylne ...jak tez zapylaja inne rosliny to uprawa eko obok gmo stanie sie gmo???czy ktos moze naprowadzic na odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńhttps://youtu.be/69NlCIYaN-g
UsuńPolecam obejrzeć. Informacje bezcenne
Według mnie warto korzystać z usług fachowców, aby nie marnować swojego czasu i pieniędzy. Dlatego polecam Wam sprawdzic stronę https://www.pcbc.gov.pl/ , na której znajdziecie ofertę nowoczesnego i profesjonalnego Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. , które specjalizuje się w certyfikacji wyrobów medycznych oraz prowadzeniu szkoleń.
OdpowiedzUsuń