Sałatka z ryżem to doskonały sycący posiłek na każdą porę dnia. Danie bardzo uniwersalne. Sprawdzi się doskonale jako śniadanie z owcami, lunch do pracy, na obiad zapiekany z warzywami i jako sałatka na kolację. Na dodatek nie musimy się ograniczać tylko do tradycyjnego ryżu, ponieważ rynek oferuje sporo odmian ryżu: biały, brązowy, czarny, czerwony, podłużny itp....
Moja sałatka ryżowa wyląduje w pojemniku na lunch i zabiorę ją do pracy:)
Składniki na 2 osoby
1 woreczek ryżu długoziarnistego
puszka tuńczyka w sosie własnym
3-4 łyżki kukurydzy
oliwa z oliwek
bazylia, pietruszka, lub koperek
dowolne przyprawy
puszka tuńczyka w sosie własnym
3-4 łyżki kukurydzy
oliwa z oliwek
bazylia, pietruszka, lub koperek
dowolne przyprawy
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w wodzie i odstawić do ostygnięcia. Gdy ryż ostygnie dodać tuńczyka, pomidorki pokrojone na cząstki, kilka łyżek kukurydzy, posiekaną bazylię i pietruszkę. Sałatkę polać oliwą z oliwek i przyprawić ulubionymi przyprawami. Zamiast oliwy można dodać dowolny ulubiony sos. Moja wersja jest bez sosu. Smacznego.
Pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz