6/06/2016

WODA / WODA LECZNICZA - WYSTĘPOWANIE, ZASTOSOWANIE - WŁAŚCIWOŚCI


WODY LECZNICZE 

Zgodnie z ustawą prawo geologiczne i górnicze wodami leczniczymi określa się obecnie wody podziemne nie zanieczyszczone pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, odznaczające się naturalną zmiennością cech fizycznych i chemicznych o zawartości rozpuszczonych składników mineralnych. Mają stały neutralny skład chemiczny i dużą zawartość niektórych składników mineralnych. Znajdujące się w nich pierwiastki tworzą związki występujące w rozmaitych stężeniach i proporcjach (np. wapń i magnez mogą występować w ilości kilku gramów na litr wody, sód – nawet kilkunastu). W niektórych wodach są również gazy: dwutlenek węgla, siarkowodór, radon.

Wody lecznicze są wykorzystywane powszechnie do celów balneoterapeutycznych (kąpiele, inhalacje, kuracja pitna), do celów rozlewniczych oraz do wytwarzania produktów leczniczych (soli, ługów, szlamów) i spożywczych (soli), a także do produkcji naturalnego dwutlenku węgla. 

WODY LECZNICZE - WYSTĘPOWANIE


Wody lecznicze występują w Polsce niemal we wszystkich jednostkach geologicznych, na różnych głębokościach, przeważnie głębiej niż poziomy wód zwykłych, chociaż w Sudetach i Karpatach oba rodzaje wód często współwystępują ze sobą tuż pod powierzchnią terenu. Rozmieszczenie złóż wód leczniczych jest nierównomierne, co wynika z warunków geologicznych oraz zapotrzebowania na wody o określonym składzie chemicznym. Największa liczba złóż wód leczniczych występuje w uzdrowiskach i miejscowościach zlokalizowanych w południowej części Polski, obejmującej Sudety, Karpaty i zapadlisko przedkarpackie. Znajduje się tu ponad 70% uzdrowisk i miejscowości z wodami leczniczymi.





RODZAJ WÓD LECZNICZYCH:
szczawy zawierające kwaśne węglany wapnia, sodu i dwutlenek węgla; szczawy żelaziste, które dostarczają też związków żelaza, i alkaliczne; wody chlorkowo-sodowe, które poza chlorkiem sodu zawierają jod, brom i żelazo; wody siarkowe poza związkami siarki często mają chlorek sodu. W zależności od zawartości minerałów i ich wzajemnej proporcji przynoszą ulgę w wielu chorobach. Poprawiają metabolizm, pomagają leczyć chorobę wrzodową, nieżyt żołądka, nerki i walczyć z cukrzycą. Wody lecznicze najczęściej pija się podczas leczenia uzdrowiskowego (najkorzystniej działają te pite bezpośrednio ze źródła), które zwykle trwa 21 dni. Ale w przypadku niektórych chorób przewlekłych (przewodu pokarmowego, nerek) leczenie trzeba kontynuować w domu, kupując zaleconą przez lekarza wodę (w butelce lub kartonie) w specjalistycznym sklepie bądź aptece. Jednak tylko nieliczne spośród wód leczniczych są dostępne poza pijalnią.

KTO MOŻE PIĆ WODY LECZNICZE ?






Wody lecznicze wpływają w istotny sposób na fizjologię organizmu. Mogą neutralizować albo zakwasić treść żołądka, zwiększyć lub ograniczyć wydzielanie moczu i zmienić jego pH. Przyśpieszają pracę jelit, wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową, uzupełniają niedobór określonych minerałów. Właśnie dlatego przy wyborze wody leczniczej nie wolno kierować się tylko smakiem czy opinią innych. Takie postępowanie jest dość ryzykowne. To, że woda komuś pomogła, nie znaczy, że pomoże także tobie. Jeśli się ją źle dobierze lub przedawkuje, zamiast poprawić samopoczucie i zdrowie – może zaszkodzić. Wody lecznicze, choć są dostępne dla każdego, nie nadają się do gaszenia pragnienia. Działają jak lekarstwo i powinno się je pić tylko po konsultacji z lekarzem. 



► Wody szczawianowe i siarczanowe nie są wskazane dla osób cierpiących na niewydolność krążenia i niewydolność nerek. Przeciwwskazaniem do sięgania po wody siarczanowe są również ostre stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego oraz rekonwalescencja po operacjach żołądka.

► Szczególną ostrożność należy zachować z wodami dostarczającymi dużo sodu. Sód jest pierwiastkiem bardzo pożytecznym, gdyż zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Problem w tym, że generalnie za dużo solimy, a nadmiar sodu szkodzi. Osoby na diecie bezsolnej powinny zrezygnować z wód chlorkowo-sodowych.

► Chorym na nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, ze skłonnością do obrzęków zaleca się wody mineralne z małą zawartością sodu z okolic uzdrowiska Nałęczów albo Szczawnicy. Ale trzeba pamiętać, że biorąc leki moczopędne i pijąc wodę o takim działaniu, można doprowadzić do odwodnienia organizmu.

► Osoby, które mają problemy z tarczycą, nie powinny na własną rękę sięgać po wody z jodem. Natomiast dla zagrożonych osteoporozą są wody z dużą zawartością wapnia – Słotwinka (uzdrowisko Krynica-Zdrój) albo Wielka Pieniawa (uzdrowisko Polanica-Zdrój).

► Na zaburzenia układu nerwowego i kłopoty z zasypianiem pomoże woda z większą zawartością magnezu, odporność podniesie woda zawierająca żelazo. Ale nadmiar magnezu może zaszkodzić chorym na nerki (odpowiadają za właściwe stężenie pierwiastków w organizmie), a przedawkowanie żelaza – wywołać problemy żołądkowe (zaparcia).


Pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl





0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

OBRAZY RĘCZNIE MALOWANE DO DOMU I BIURA, NA PREZENT

MUZYKA RELAKSACYJNA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI ART TERAPIA BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DEKORACJE DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MALARSTWO / DEKORACJE MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY MUZYKOTERAPIA NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE MALARSTWO NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA ROZWIJAJ SWOJE PASJE RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ARCHIWUM STRONY

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.