CENNE SKŁADNIKI - WĘGLOWODANY - JAKIE SĄ DOBRE DLA ZDROWIA

Cukry, czyli węglowodany, to podstawowe źródło energii dla organizmu. Oznacza to, że są one niezbędne w naszej diecie. Jednak czy można je spożywać bez ograniczeń? W żadnym razie. Ilość i jakość spożywanych cukrów mają ogromne znaczenie.




Ilość i jakość węglowodanów

Węglowodany dzielimy na jednocukry, dwucukry i wielocukry. Podział ten wynika z ich budowy, która ma wpływ na szybkość z jaką są trawione, wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.

Jednocukry to: glukoza, znajdująca się m.in. w owocach, fruktoza, znajdująca się w miodzie i w owocach i galaktoza, będąca składnikiem cukru mlecznego.

Dwucukry to: sacharoza, znana jako biały cukier, laktoza, czyli cukier mleczny oraz maltoza, czyli cukier słodowy, znajdujący się np. w piwie.

Wielocukry: skrobia, substancja zapasowa w ziemniakach i produktach zbożowych oraz glikogen, materiał zapasowy w tkankach zwierzęcych. Do wielocukrów zalicza się także błonnik pokarmowy: celulozę, ligniny, hemicelulozy, pektyny i inne związki. Nie są one trawione w przewodzie pokarmowym człowieka, co sprawia, że nie są przyswajane. Drażnią ściany jelita i pobudzają ruchy perystaltyczne, co przyspiesza wydalanie mas kałowych.


Co jest złego w cukrach?





W ostatnich kilku latach zmieniła się tendencja w spożywaniu węglowodanów: spożywamy coraz mniej węglowodanów złożonych, a coraz więcej sacharozy i cukrów prostych (w słodyczach, przetworach owocowych, napojach i sokach). Częste spożywanie żywności wysoko przetworzonej, bogatej w cukier rafinowany i tłuszcze powoduje zwiększenie kaloryczności diety. Ten trend ma związek z epidemią otyłości, cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Szczególnie narażone są dzieci – słodzone kaszki i deserki, płatki śniadaniowe, batoniki, chipsy, soczki i napoje gazowane posiadają od kilku do kilkudziesięciu łyżeczek cukru. Przykładowo, litrowa coca-cola, ma w sobie szklankę białego cukru! Według Światowej Organizacji Zdrowia należy zminimalizować spożycie cukrów prostych tak, aby stanowiły mniej niż 10% energii z pobranej z pożywienia. 

Jakie produkty wybierać?




Ważne jest, aby spożywać produkty, które pozwalają utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Stąd niezbędne jest spożycie wielocukrów, znajdujących się w ziarnach zbóż, kaszach, orzechach i warzywach. Należy ograniczać spożycie jednocukrów i dwucukrów, czyli słodzonych napojów, słodyczy i wyrobów cukierniczych, słodzonych płatków śniadaniowych oraz dużej ilości owoców. Należy także unikać dosładzania białym cukrem. 

Jego dobrym zamiennikiem, którego można używać także do wypieków, jest naturalny cukier brzozowy, ksylitol. Jest on tak samo słodki, jak biały cukier, a jego kaloryczność jest o 40% niższa. Dodatkowo ksylitol jest zasadotwórczy, co wpływa pozytywnie na odkwaszanie organizmu i higienę jamy ustnej. W przeciwieństwie do słodzików – aspartamu i acesulfamu, które według naukowców są toksyczne i rakotwórcze – jest w 100% naturalny.

Całkowita eliminacja któregoś ze składników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów) nie ma sensu. Natomiast ograniczenie do minimum spożycia cukrów prostych na pewno korzystnie wpłynie na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Ważne, aby świadomie kontrolować jakość spożywanych produktów, bo od tego, co jemy i co dajemy naszym dzieciom zależy ich zdrowie i samopoczucie.


pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdowiadieta.opole.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.