DIETY DLA ZDROWIA / DIETY PRODUKTOWE - DIETA CEBULOWA - WŁAŚCIWOŚCI I PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS



Od pokoleń warzywa cebulowe, ze względu na swój niepowtarzalny aromat i smak są wykorzystywane w kuchni polskiej. Do rodziny tych warzyw zaliczyć należy również szczypiorek, czosnek, cebulę, pora. Oprócz tego, że te warzywa posiadają niewielką ilość kalorii, w tym przypadku wyjątkiem jest jedynie czosnek, to dodatkowo są one bogatą kopalnią witamin. W warzywach cebulowych znajduje się około 25kcal w 100g. Niestety w czosnku jest aż 150kcal w 100g. Poniżej zaprezentujemy przykładowe jadłospisy, które możesz wykorzystać w trakcie stosowania tej diety. Warzywa cebulowe nie tylko przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, lecz także mają dużą wartość odżywczą – są bogatym źródłem m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B. W związku z tym dieta cebulowa jest skuteczna i korzystna dla zdrowia.


W trakcie kuracji odchudzającej w czterech z pięciu posiłków dziennie powinny dominować warzywa cebulowe. Najlepiej jeść je surowe lub ugotowane. Niewskazane jest ich smażenie. Aby dieta była skuteczna, należy ograniczyć spożywanie produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany.


Warzywa cebulowe są bogate w błonnik, który poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom. Szczególny rodzajem błonnika, jaki posiadają warzywa cebulowe, jest oligofruktoza, która – jak przekonują kanadyjscy naukowcy z University of Calgary - zmniejsza poziom greliny (jest to wydzielany w żołądku hormon, który pobudza apetyt). Poza tym oligofruktoza zwiększa poziom peptydu YY, który hamuje uczucie głodu. Ponadto warzywa cebulowe zawierają dużo chromu, który pomaga hamować apetyt, zwłaszcza na słodycze, poprzez kontrolę stężenia glukozy we krwi.





Sama cebula to prawdziwa składnica minerałów takich jak wapń i potas. Dodatkowo jest ona bogata w witaminę C, prowitaminę A, a także B12. Cebula zawiera także olejek lotny, który posiada w swym wnętrzu związki siarki. Warto wspomnieć o tym, że sam olejek w radykaany sposób hamuje rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów w ciele człowieka. Cebula oczywiście zawiera też cukry i białko. Cebula stanowi źródło wit. A, wpływającej m.in. na  wygląd skóry, a także wit. B1, stosowanej w chorobach układu nerwowego, oraz wit. PP regulującej poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w cebuli wit. C wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo usuwa nadmiar wody z organizmu i przyśpiesza wydzielanie się soków trawiennych.






Jeśli chodzi o szczypiorek to ten jest bogaty w grupy witamin C, PP, B, a także związki siarki. Szczypiorek jest źródłem wit. C, B1 czy B2, kwasu foliowego i cennych dla organizmu pierwiastków, takich jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor, oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii. Do tego szczypior wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom.


Czosnek z kolei tak samo jak i cebula w swym wnętrzu posiada olejek lotny. Jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B i C, a także prowitaminę A. Mimo tego, iż jest on kaloryczny, to jednak jest to warzywo o największym znaczeniu dla naszego organizmu. Spożywanie czosnku ogranicza przeziębienia, występowanie różnych chorób i infekcji. Czosnek często stosowany jest przy infekcjach układu oddechowego i po przebytym leczeniu antybiotykiem. Pomocne w tych dolegliwościach są witaminy zawarte w czosnku, takie jak: A, B1, B2 i C. Ząbki czosnku uwalniają układ pokarmowy od toksyn. Czosnek działa przeciwzakrzepowo, ponieważ poprawia przepływ krwi w żyłach (dlatego powinny go stosować osoby zagrożone chorobą wieńcową czy wylewem).


Por znany jest z dużej ilość soli mineralnych. W jego wnętrzu znajdziemy wapń, żelazo i fosfor. Dostarczyć on może witaminy z grup B12, B2, C i PP, a także prowitaminę A. Por jest bogatym źródłem wit. A, wit. E nazywanej witaminą młodości, a także wit. C i B6. Ponadto zawiera pierwiastki mineralne, takie jak: potas, wapno, magnez, żelazo, fosfor i kwas foliowy. Substancje zawarte w porze obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego "dobrego". Por dobrze wpływa również na układ odpornościowy i oddechowy. Ma także właściwości bakteriobójcze.


Dieta Cebulowa

Dietę z wykorzystaniem warzyw cebulowych stosować należy jedynie przez okres dwóch tygodni. Nie powinno się jej stosować przez dłuższy czas. Wpływa ona powoli na nasz organizm, przez co jest świetnym narzędziem, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zrzucić niewielką ilość kilogramów. Odchudza średnio od 0,5 do 1 kg w ciągu tygodnia. Powinny z niej korzystać jedynie osoby dorosłe, które mają nadwagę. Niestety ta dieta nie jest wskazana dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Jeżeli masz tendencję do wzdęć, jesteś w ciąży lub też karmisz piersią nie możesz stosować tej diety. Może ona negatywnie wpłynąć zarówno na twoje samopoczucie, jak i też zdrowie.





Dieta Cebulowa przeciwwskazania

Z diety cebulowej powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, które mają tendencję do wzdęć i zmagają się z wrażliwością przewodu pokarmowego.


DIETA CEBULOWA PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Dzień I (cebulowy)

Śniadanie: sałatka owocowa, szklanka wody mineralnej niegazowanej

II śniadanie: kiwi, mandarynka, posiekana czerwona cebulka, dowolny gatunek  szklanka wody mineralnej niegazowanej

Obiad:  filet z indyka  pieczony bez dodatku tłuszczu, sałatka z czerwoną cebulą, pomidorem,  kapustą włoską, ryż brązowy

Podwieczorek:  szklanka wody mineralnej niegazowanej, surówka z jabłka, seler naciowy, poszatkowana cebulka, wszystko skropione sokiem z cytryny

Kolacja: szklanka wody mineralnej niegazowanej, dorsz grillowany, surówka z  cukinii, czerwonej papryki i czerwonej cebuli, 

Dzień II (szczypiorkowy)

Śniadanie: szklanka wody  mineralnej niegazowanej, 2 kromki chleba graham lub razowego, 2 pasterki sera żółtego, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem.

II śniadanie: szklanka wody  mineralnej niegazowanej, 1 jabłko, 1 gruszka

Obiad: dowolne warzywa duszone lub z grilla, sałata lodowa, szpinak ze szczypiorkiem, oliwą i sokiem  z cytryny, dwa małe ziemniaki

Podwieczorek:  koktajl z maślanki , łyżeczki miodu i dowolnych owoców jagodowych 

Kolacja: surówka warzywna - mix sałat, lub jarmuż, zielony groszek, pęczek szczypiorku, koperek, oliwa z oliwek, sok z cytryny.

Dzień III (mieszany)

Śniadanie: grahamka, 2 łyżki twarożku, 2 plasterki pomidora, poszatkowana cebula biała, szklanka herbaty ziołowej bez cukru

II śniadanie: jabłko

Obiad: zupa cebulowa z grzankami

Podwieczorek: dowolna warzywna sałatka z czosnkiem i ananasem


kolacja: surówka z pora, jajek ugotowanych na twardo  i kukurydzy, sos sałatkowy winegret

Dzień IV (czosnkowy)

Śniadanie: Sałatka owocowa, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa, 2 plasterki chudej wędliny, ½ papryki, 6 pomidorków koktajlowych, szklanka herbaty bez cukru, sos czosnkowy

Obiad: Kurczak pieczony nacierany czosnkiem z przyprawami, sałatka: brokuły gotowane na parze, siekany czosnek, pomidorki, kukurydza, oliwa z oliwek, 

Podwieczorek: Mały jogurt naturalny z ziarnami zbóż, 2 łyżki otrębów pszennych.

Kolacja: Zupa warzywna + grzanki czosnkowe

Dzień V (mieszany)

Śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego z konfiturą z czerwonej cebuli, herbata owocowa lub woda mineralna niegazowana

II śniadanie: gruszka

Obiad: zupa pory z ziemniakami

Podwieczorek: sałatka z rukoli i szczypiorku

kolacja: zupa cebulowo-jabłkowa z ziemniakami


Dieta cebulowa to sprawdzony sposób na odchudzanie i wzmocnienie układu odpornościowego.  Stosujemy taką dietę cebulową przez tydzień kilka razy w roku, po to aby wzmocnić układ odpornościowy. W wersji z drobiem zastępuję ją rybą lub daniem z pieczonych warzyw. 


Pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.ZdrowaDieta.oopole.pl





0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.