ZDROWA ŻYWNOŚĆ - WARZYWA - JARMUŻ KRÓL ZIMOWYCH WARZYW

JARMUŻ to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Właściwości zdrowotne jarmużu znane były już w starożytności. Pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego, ale dzięki licznym wyprawom dotarła prawie na cały świat. W Polsce uprawiana jest od XV wieku i obecnie przeżywa renesans.



Charakteryzuje się grubą łodygą, z której wyrastają jadalne, pomarszczone i postrzępione liście, ułożone na kształt rozety. Ich kolor zależy od gatunku i warunków uprawy – od jasno zielonego, przez ciemną zieleń, do jasnego i ciemnego fioletu. Jarmuż nie występuje w środowisku naturalnym, nie rośnie dziko tylko w warunkach uprawy. Jest bardzo odporny na działanie niskich temperatur, typowych dla roślin kapustowatych, chorób oraz działanie szkodników. 

Jest to warzywo bardzo obfite w witaminy, minerały i różne składniki odżywcze:



► witamin z grupy B, odpowiadających m.in. za prawidłowy wzrost dzieci i równowagę psychiczną
► witaminy K, dla prawidłowego krzepnięcia krwi, prawidłowe przyswajanie wapnia dzięki któremu  zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów
► witaminę A - korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok.
► witaminę C - odpowiedzialnej za odporność organizmu
► składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor i mangan
► wartościowy błonnik,
► zdrowe węglowodany
► cenne roślinne  białka i aminokwasy
► kwasy tłuszczowe omega 3,
► kwas foliowy
► zawiera przeciwutleniacze
► karotenoidy - w tym luteinę
► polifenole, flawonoidy, związki siarki



JARMUŻ DLA ZDROWIA - WŁAŚCIWOŚCI

W pierzastych, zielonych lub fioletowych liściach jarmużu kryje się prawdziwa moc składników dla zdrowia. Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i niezawierające tłuszczu. Jest bardzo odżywczy, zdrowy i smaczny. Zalicza się go tzw. "SUPERFOODS" czyli żywności, która nie tylko odżywia, ale również wspomaga nasz organizm w walce z niektórymi dolegliwościami, a nawet może działać leczniczo. Dzięki dużej zawartości chlorofilu, ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe - obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, prostaty, piersi i żołądka.

Ze względu na dużą zawartością cennego żelaza jest polecany osobom, w których codziennym menu brakuje produktów pochodzenia zwierzęcego - mleka, serów oraz mięsa dla osób  na diecie wegańskiej, przy skazie białkowej.

Jarmuż słynie przede wszystkim z dużej zawartości witaminy K, a konkretnie K1. W naszym organizmie odpowiada ona za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także zapobiega krwawieniom wewnętrznym. Przyda się osobom, które mają problemy z krzepliwością krwi czy gojeniem się ran.

To cudowne ciemno zielone warzywo posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zwalcza bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka (helikobacter pylorii.

Podobnie jak w brokułach czy brokułowych kiełkach, warto w nim szukać także sulforafanu. Prowadzone w ostatnim czasie badania wskazują, że substancja ta może odgrywać pewną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych,

Jedzenie jarmużu obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych. 

Warzywo to podnosi odporność, poprawia pracę układu immunologicznego. Jarmuż warto spożywać  zwłaszcza jesienią i zimą wtedy, gdy trwa na niego sezon a to ze względu na sporą zawartość dobrze nam znanej przyjaciółki odporności - witaminy C. Przyswajanie witaminy C ułatwia inny zawarty w jarmużu należąca do grupy flawonoli kwercetyna. Oprócz ochrony układu krwionośnego kwercetyna ze względu na zdolność do hamowania wydzielania histaminy bywa stosowana w łagodzeniu reakcji alergicznych. Chroni także nasze oczy przed negatywnym wpływem promieni UV oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciw utleniające.

Zawarta w jarmużu witamina E zwana „witaminą młodości”  oraz prowitamina witaminy A - beta-karoten. Przydadzą się szczególnie naszej skórze - pomogą utrzymać ją w dobrej kondycji, ochronią przed przesuszeniem i wiotczeniem. Beta-karoten, razem z luteiną oraz zeaksantyną, których również nie brak w tym warzywie, pomogą z kolei w utrzymaniu dobrego wzroku.

Pomaga ponadto w procesach gojenia się ran i oparzeń, utrzymaniu zdrowych dziąseł oraz prawidłowego ciśnienia tętniczego

Warzywo to posiada również właściwości uspokajające na układ nerwowy, reguluje cykl menstruacyjny u kobiet, a także chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Jarmuż spowalniających wchłanianie jodu oraz znacznej ilości szczawianów.

KTO NIE POWINIEN JEŚĆ JARMUŻU

Nie każdy może się nim jednak beztrosko zajadać. Nie powinien być spożywany w dużych ilościach przez osoby cierpiące na kamicę nerkową. Podobnie jak szczaw czy rabarbar zawiera on bowiem szczawiany - związki, które wpływają na powstawanie złogów (tzw. „kamieni”) szczawianowo-wapniowych. Podobnie jak innych roślin kapustnych, nie powinny go spożywać w nadmiarze osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawiera bowiem goitrogeny - antyodżywcze substancje, które zaburzają wchłanianie jodu, a więc w tej dolegliwości są szczególnie szkodliwe. Należy uważać zwłaszcza na jarmuż surowy, natomiast obróbka cieplna  pomaga pozbyć się sporej części tych związków.




JAK JEŚĆ JARMUŻ ?

Jak widać, warzywo to zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych, dlatego warto jeść jarmuż. Ze względu na niską kaloryczność i minimalną zawartość tłuszczu, spożywanie jarmużu zalecane jest przez lekarzy i dietetyków. Posiada on wyrazisty i lekko pikantny smak, z delikatną nutą goryczki, której możemy pozbyć się poprzez przemrożenie warzywa. Jest kilka dobrych sposobów na przyrządzanie tego warzywa tak, by było bardziej jadalne i smaczne. 

Najlepszy i najzdrowszy jest na surowo. Młode listki nadają się do spożycia w całości. Z większych, zewnętrznych liści przed jedzeniem należy usunąć grube i twarde nerwy, które mogą nam utrudnić jedzenie. Aby liście nieco zmiękły, można je polać oliwą z oliwek i pozostawić na około kwadrans.

Może on stanowić dodatek do potraw, składnik sałatek, dodatek do zielonych odżywczych koktajli owocowo - warzywnych, lub być spożywany samodzielnie. Przyrządzenie tego zdrowego warzywa zależy od naszych upodobań smakowych, może być podawany na surowo w sałatkach, pastach, pesto, kanapkach. Możemy go podawać lekko przetworzony termicznie po krótkim blanszowaniu, podobnie jak szpinak, jako warzywo gotowane i duszone,  przyrządzany na parze, smażony, a nawet pieczony jako chipsy. Ze względu na zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze przyrządzajcie jarmuż poddawany jak najmniejszej obróbce termicznej.





Pozdrawiam i życzę udanych wspaniałych dań z jarmużem !!!

LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl





0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.