Naleśniki to danie z mojego dzieciństwa, pachnące twarożkiem i owocami :) To doskonały pomysł na pożywne śniadanie, danie główne lub wspaniały deser. Takie pyszne naleśniki może przyrządzić praktycznie każdy z nas. Dobrze wykonane ciasto na musi mieć odpowiednią konsystencję, po usmażeniu naleśnik powinien być cienki, nie może się rozpadać ani ociekać tłuszczem. Przepisy na ciasto są bardzo różnorodne, zależy to od zwyczajów, regionów i smaków. ścisłe zachowanie proporcji składników nie jest konieczne, dzięki temu sami możemy poeksperymentować i cieszyć się dużą różnorodnością wspaniałych naleśników.
Natomiast farsz do naleśników zależy tylko od naszej wyobraźni i smaków. Możemy przyrządzić na słodko z twarożkiem, owocami, kremem czekoladowy lub bananowym lub na wytrawnie z żółtym serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, kukurydzą, soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Każda kompozycja to wspaniały nowy smak dla naszego podniebienia.
Ciasto na naleśniki przygotowuję w sposób tradycyjny, do miseczki rozbijam 1 jajko, roztrzepuję widelcem, potem wlewam wodę (można zamiast wody wlać mleko roślinne lub krowie - co kto woli). Wszystko razem roztrzepuję i dodaję mąkę owsianą oraz łyżkę stołową dowolnych otrębów, ja miałem pod ręką otręby żytnie. Teraz można użyć miksera do połączenia składników. Ja mieszam ręcznie. Na sam koniec dodaję łyżkę stołową oleju. Masa powinna mieć konsystencje śmietany, jeśli jest za rzadka dodajemy mąkę, jeśli jest za gęsta dodajemy wody.
Naleśniki podajemy z tym co lubimy. A że jest sezon owocowy, to miałem w lodówce brzoskwinie, śliwki, banan i mus malinowy własnej roboty. Na naleśnikach podałem pokrojone w plasterki brzoskwinie ze skórką, oczywiście wcześniej umyte, pokrojone śliweczki węgierki, i pokrojony w plastry banan żeby się nie zmarnował:)
Mus malinowy rozbełtany z jogurtem naturalnym i polany między owocami na naleśniku. Wspaniałości dla podniebienia.
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz