STYL ŻYCIA - WEGETARIANIZM - ODMIANY WEGETARIANIZMU - PSEUDO WEGETARIANIZM

Kiedyś zwolennicy wegetarianizmu uważani byli za dziwaków, egocentryków ale teraz zaczyna to być normalnością i zarazem zdrowym  stylem życia. Dużą grupę stanowią ludzie, dla których wegetarianizm znaczy znacznie więcej niż tylko zasady odżywiania ale  jest to również ich filozofia i styl życia. Wegetarianizm może być wybrany z pobudek moralnych, zdrowotnych, ekologicznych, religijnych bądź ekonomicznych.




Różne rodzaje diet wegetariańskich  różnią się miedzy sobą, jednak wszystkie mają wspólną ideę - całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa w tym również mięsa z ryb i owoców morza.  Wegetarianizm to świadome i celowe wyłączanie ze swojej diety mięsa, ryb i owoców morza. W niektórych jego odmianach eliminuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego np. jaja, mleko, sery, smalec, żelatyna, miód, ubrania z wełny, jedwabiu, skóry, futra. Podstawą diety wegetariańskiej są rośliny - warzywa, owoce, ziarna zbóż, nasiona, orzechy, kiełki, oleje. 





Poza  stylem odżywiania, wegetarianizm jest również światopoglądem, który cechuje współczucie wobec żyjących i czujących istot na naszej planecie - czyli zwierząt, gdzie ich dobro jest najważniejszą wartością. Dlatego zabijanie ich i spożywanie ich mięsa jest nie dopuszczalne.

Lakto - owo - wegetarianizm
Najbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu. Polega na rezygnacji z potraw mięsnych w tym także ryb ale pozwala na spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego: nabiału, jajek i miodu.

Lakto - wegetarianizm
Popularna odmiana wegetarianizmu, gdzie oprócz mięsa i ryb, wyłącza się z jadłospisu także jajka. Laktowegetarianie dopuszczają spożywanie mleka i jego przetworów.

Owo - wegetarianizm
Dieta wegetariańska - roślinna,  która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek.

Weganizm
Polega na wykluczeniu z diety nie tylko mięsa, ale też wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a wiec mleko, sery, jajka i miód. Weganie nie używają produktów, gdy  brały udział zwierzęta, czyli: futer, odzieży skórzanej, wełnianej, jedwabnej, kosmetyków testowanych na zwierzętach i zawierających składniki pochodzące od zwierząt, ale też wyrobów z kości słoniowej i produktów opartych na żelatynie. Kwestią sporną wśród wegan jest też jazda konna, akwarystyka oraz trzymanie zwierząt domowych - psy, koty, gryzonie, ptaki itp.

Witarianizm
Dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata, soki, na rzecz świeżej, najlepiej źródlanej wody. Założeniem jest spożywanie wyłącznie świeżych produktów, niegotowanych (choć mogą być podgrzewane do temperatury 41 stopni C). Poza tym witarianie wykluczają pasteryzowane soki i inne napoje, zastępując je woda mineralną i świeżo wyciśniętymi sokami z owoców i warzyw gdyż gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne znajdujące się w warzywach i owocach.



Frutarianizm 
Bywa określany jako: fruktarianizm, fruitarianizm, fruktorianizm. Należy do zdecydowanie najbardziej radykalnych form diety wegetariańskiej, bowiem oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego wyklucza także jedzenie jakichkolwiek warzyw, których zerwanie „uśmierca” roślinę. Frutarianie odżywiają się przede wszystkim owocami (stąd ich nazwa), czyli: jabłkami, bananami, ogórkami, bakłażanami, pomidorami, dyniami i wieloma innymi itd.


Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska, włączając w to różne odmiany wegetarianizmu oraz ścisłe diety wegańskie, jest korzystna dla zdrowia i może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze w ilościach rekomendowanych przez organizacje zajmujące się odżywianiem, wszystkim grupom wiekowym, także kobietom w ciąży oraz sportowcom, aczkolwiek w niektórych przypadkach zalecana jest dodatkowo suplementacja, np. kwasami tłuszczowymi omega-3, witaminą B12 lub witaminą D


Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą wegetariańską i zdrowym stylem życia reklamowane są pseudo wegetariańskie diety, wedle których można być wegetarianinem jedząc równocześnie ryby lub mięso niektórych tylko zwierząt np. drób. Jest to jednak zaprzeczeniem idei wegetarianizmu. Diety pseudo wegetariańskie są raczej etapami przejściowymi pomiędzy dietą tradycyjną - mięsną a dietą wegetariańską lub zdrowszym sposobem odżywiania.


DIETY PSEUDOWEGETARIAŃSKIE

SEMIWEGETARIANIZM – semiwegetarianie (półwegetarianie) to osoby, które decydują się na niejedzenie ssaków, dopuszczają spożycie m.in. drobiu, ryb i owoców morza. Semiwegetarianie kierują się chęcią oszczędzania. Okazuje się bowiem, że koszty produkcji mięsa, które zjadamy są ogromne, a w dodatku przyczynia się ona do zanieczyszczania środowiska naturalnego. Według ONZ aż 18 procent gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt (to więcej niż branża transportowa), która pochłania też spore zasoby wody i zbóż.


POLLOWEGETARIANIZM – dieta ta dopuszcza jedzenie drobiu, rezygnując z mięsa ssaków i ryb.

ICHTIWEGETARIANIZM – bardzo powszechna dieta, która z produktów mięsnych dopuszcza tylko ryby.

FLEKSITARIANIZM – dieta polegająca na unikaniu mięsa w swojej diecie, dopuszczanie jego spożycia sporadycznie, ale we wszystkich postaciach.

INSEKTOWEGETARIANIZM – dieta dopuszczająca spożycie pewnych gatunków owadów, jako źródła wielu wartości odżywczych.

BRETRIANIZM (INEDIA) – to dieta negacji jedzenia, utrzymuje, że jedzenie jest szkodliwe dla organizmu, gdyż dostarcza toksyn. Bretarianie rezygnują z jedzenia i picia  ale odżywiają się energią, praną, światłem.

FREEGANIZM – Freeganie w trosce o dobro planety nie godzą się na płacenie za swoją żywność, przejmują więc jedzenie, które inni wyrzucili do śmieci, niejednokrotnie produkty przeterminowane. Freeganie zwykle są ekologami, wegetarianami.


Podsumowując to w wegetarianizmie chodzi głównie o wyeliminowanie mięsa ze swojego jadłospisu, choć dla wielu to życiowa filozofia, postawa wyrażająca się odrzuceniem wszelkich korzyści, których podstawą było cierpienie zwierząt.

Diety wegetariańskie mają  pozytywny wpływ na organizm. Zwiększenie spożywania warzyw i owoców łączy się z większą ilością błonnika pokarmowego w diecie oraz witaminy C i innych składników, takich jak flawonoidy, tokoferole, czy karotenoidy, które zapobiegają chorobom nowotworowym, układu krążenia, a także zwiększają odporność organizmu na infekcje. Zaletą diety wegetariańskiej jest także mała zawartość soli kuchennej, a wysoka potasu, magnezu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to korzystne z punktu widzenia zapobiegania chorobom serca.

Wegetarianizm, który jest zarazem sposobem życia, to nie tylko rezygnacja z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia tytoniu oraz prowadzenie aktywnego trybu życia. W konsekwencji urozmaicona dieta, o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona mlekiem, mlecznymi napojami i serami, a także rybami i niewielkimi ilościami jaj i mięsa pozwoli na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i będzie opóźniała procesy starzenia organizmu.

Należy pamiętać, że raptowne z dnia na dzień odrzucenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego i źle dobrane składniki diety roślinnej  może doprowadzić do niedoborów m.in.: białka i niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie wytwarza, składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo, witaminy D oraz witaminy B12.

Dieta wegetariańska we wszystkich odmianach wymaga  wiedzy o komponowaniu wartościowych posiłków. Tak aby nie zabrakło w nim witamin, minerałów, wartości energetycznych, błonnika itp. Od tego zależy właściwe nasze zdrowie i samopoczucie. Nie należy kierować się nagłą fanaberią i trendami w świecie, ale rozumem, słuchaniem własnego organizmu oraz czerpać wiedzę od już doświadczonych osób, które stosują  diety wegetariańskie przez długie lata. 


pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl


Źródło:
książka „Wegetarianizm bez tajemnic” 
Wikipedia



0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.