DIETA POPRAWIAJĄCA HUMOR - CZYLI CO POWINNIŚMY ZJEŚĆ GDY MAMY ZŁY NASTRÓJ I JESTEŚMY PRZYGNĘBIENI.
Znamy różne diety odchudzające, promujące zdrowe odżywianie, poprawiające stan skóry, przeciw alergiom, leczące różne dolegliwości. Ale czy jedzenie wpływa na nastrój człowieka ? Tak! pewne produkty w naszej diecie mogą wywoływać stan przygnębienia, inne - dobry humor i euforię.
Na całym świecie od lat bada się wpływ substancji zawartych w pożywieniu na funkcjonowanie naszego organizmu. Zostało udowodnione, że mózg człowieka nie funkcjonuje bez odpowiedniej dawki glukozy. Dobrze odżywiony działa sprawnie, produkuje odpowiednie ilości serotoniny - neuroprzekaźnika, który znajduje się w każdej komórce układu nerwowego. To właśnie serotonina odpowiada za nasz nastrój, wytrzymałość na ból i... apetyt.
Gdy czujemy się rozdrażnieni lub apatyczni, to znak, że mózg jest głodny, a w konsekwencji wytwarza zbyt mało serotoniny. Dlatego musimy zadbać o to, by jej poziom we krwi był odpowiedni. Jak to zrobić? Należy włączyć do diety przede wszystkim produkty zawierające substancje odżywcze, które nasz organizm w procesie przemiany materii zamieni na glukozę, czyli pokarm dla naszego mózgu. Najkorzystniejsze są węglowodany złożone. Podczas trawienia ulegają one powolnemu rozpadowi, dlatego stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo i utrzymuje się na jednakowym poziomie. Dzięki temu mózg ma stały dopływ pożywienia. Najlepsze źródła węglowodanów złożonych to warzywa, pełnoziarniste pieczywo, nieoczyszczony ryż, kasze i makarony z pszenicy tzw. durum i pełnoziarniste.
Dieta na dobry humor: Jakie składniki ?
Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są nie tylko węglowodany, ale też:
witaminy z grupy B, które łagodzą napięcie, dodają energii, uczestniczą (głównie wit. B6) w syntezie serotoniny.
Źródło: drożdże, kasze, ryby, ciemne pieczywo, warzywa zielone, kiełki.
Magnez utrzymuje właściwe napięcie w komórkach nerwowych, lepiej wchłania się w obecności wapnia i wit. B6.
Źródło: produkty zbożowe, nasiona, orzechy, warzywa zielone.
Wapń reguluje pracę nerwów i wpływa na poziom żeńskich hormonów, od których zależy też dobry nastrój kobiety.
Źródło: mleko i jego przetwory.
Produkty wysoko przetworzone są ubogie w chrom, niezbędny w procesie przyswajania cukru. Gdy jemy ich dużo, możemy doprowadzić do niedoboru tego pierwiastka, a w konsekwencji do krótkich stanów hipoglikemii (niskiego stężenia glukozy we krwi). Objawami są m.in. bóle głowy, drażliwość, napady nudności, stany lękowe.
Dieta na dobry humor:
Wprawdzie po zjedzeniu cukierka nastrój się nam poprawia, ale na krótko, i następuje gwałtowny spadek formy. Znajdujące się w słodyczach cukry proste są szybko wchłaniane. Mózg ożywia się, ale energii starcza mu na chwilę. Ponadto, jeśli zaspokajamy apetyt słodyczami, nie jemy innych, niezbędnych dla zdrowia produktów. Osoby, które kilka razy dziennie jedzą słodycze, częściej odczuwają zmęczenie, zdenerwowanie, nawet złość. Na czarnej liście produktów, które źle wpływają na nerwy, jest mocna kawa i herbata (jeśli już, to pij je z mlekiem) oraz alkohol (jeden kieliszek wina to norma, której lepiej nie przekraczać), bo wszystkie te produkty niszczą wit. z grupy B. Lepiej też ograniczyć żółte sery. Zawierają dużo fosforu, który utrudnia przyswajanie magnezu.
Przykładowe menu na dobry humor:
Pierwsze śniadanie: szklanka chudego mleka krowiego, koziego lub roślinnego z musli z płatków jęczmiennych lub owsianych, lub jaglanych, orzechów, suszonych owoców. Kompozycje dowolne.
Drugie śniadanie: dwie kostki prawdziwej czekolady (najlepiej gorzkiej) lub filiżanka mało słodkiego kakao albo deser kakaowo-bananowy.
Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z ciemnego pieczywa, łosoś pieczony lub pstrąg w folii, sałata. Można przygotować inną tłustą rybę.
Podwieczorek: filiżanka słabej herbaty ziołowej np. naparu z melisy lub rumianku kilka orzechów lub migdałów do schrupania.
Kolacja: makaron pełnoziarnisty na dobry humor podany z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią, szałwią, melisą.
Przed snem: pół banana, szklanka ciepłego mleka krowiego, koziego lub roślinnego np. orkiszowe, z soi, owsiane, migdałowe, ryżowe, kokosowe...
A gdy nagle złapie cię zły humor !!!
Gdy zaczynasz odczuwać gwałtowne pogorszenie nastroju, zjedz banana lub kawałek czarnej czekolady (najlepiej takiej, która zawiera od 70 proc. kakao). Zawarte w bananach węglowodany dostarczą komórkom niezbędnej energii i witamin, w tym sporo z grupy B. Natomiast czekolada m.in. pobudza wydzielanie serotoniny, powoduje uczucie zadowolenia, dostarcza energii.
Rozweselający deser
Składniki (na jedną porcję): 1-2 łyżki niesłodzonego kakao, płaska łyżeczka cukru trzcinowego, szczypta wanilii, łyżeczka skrobi ziemniaczanej, szklanka mleka dowolnego, banan, łyżka pokruszonych orzechów włoskich lub laskowych.
Sposób przygotowania: Kakao wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną oraz zimnym mlekiem. Stale mieszając, podgrzej na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do gorącego kremu dodaj pokrojony w plasterki banan i orzechy. Wystudź, wstaw do lodówki na 15 minut. PYCHOTA !!! i od razu humor wraca !!!
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz