Przyśniły mi się pachnące latem porzeczki i maliny. Dzisiaj na pierwsze śniadanie zrobiłam koktajl z owoców jagodowych - ogrodowych. Porzeczki czarne, porzeczki czerwone i maliny...Jest dopiero maj, więc nie ma jeszcze tych owoców w ogrodzie, ale miałam jeszcze jeden woreczek zamrożony z zeszłego roku. Niestety już ostatni.... z następnym koktajlem muszę poczekać aż urosną nowe świeże owoce.
Czarna porzeczka - to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%. Towarzystwo witaminy P jest tak ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki .
Czerwona porzeczka - zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen, wiele przeciwutleniaczy, które są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych. Czerwona porzeczka zawiera bardzo dużo kwasu askorbinowego, ma właściwości przeczyszczające i wzmacniające organizm. Czerwone porzeczki poprawiają apetyt, przeciwdziałają nudnościom, zwiększają przyswajalność składników odżywczych, powodują wzrost ruchliwości jelit. Kumaryny zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają krzepliwość krwi i pomagają zapobiegać atakom serca i udaru mózgu, a pektyny usuwając cholesterol z organizmu zapobiegają miażdżycy. Ze względu na zawarte w owocach czerwonej porzeczki kwasy (jabłkowy i bursztynowy) spożywanie owoców zaleca się seniorom i czującym stałe zmęczenie.
Maliny - są jednym z najstarszych owoców, wykorzystywanych przez tysiąclecia w celach odżywczych i leczniczych. Maliny jednak nie rzucają na kolana szczególną zawartością witamin. Posiadają w składzie witaminę C, witaminy z grupy B, PP, ale nie są to ilości imponujące. Natomiast prawdziwym skarbem zawartym w smacznych owocach jest spora zawartość soli mineralnych, nie brakuje w nich cennego cynku, potasu oraz żelaza. A także kwasów organicznych: salicylowego, mrówkowego, benzoesowego. Malina to taka naturalna aspiryna. Dzięki temu maliny posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Pomagają zwalczyć bakterie, wirusy, obniżyć gorączkę. Dieta bogata w malinki jest też wskazana dla osób, które mają kłopoty z wysokim ciśnieniem i zaparciami.
Składniki:
1/2 szklanki czarnych porzeczek
1/3 szkalnki czerwonych porzeczek
1/2 szklanki aromatycznych malin
1/3 szkalnki czerwonych porzeczek
1/2 szklanki aromatycznych malin
1 dojrzały banan
mleko roślinne
(można użyć dowolne: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ryżowe )
woda mineralna niegazowana
mleko roślinne
(można użyć dowolne: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ryżowe )
woda mineralna niegazowana
0 komentarze:
Prześlij komentarz