Soczewica to bardzo zdrowa roślina strączkowa. Jedna z najstarszych i najwartościowszych pokarmów. Soczewica jest nieocenionym źródłem białka. Jej ziarna dostarczą nam sporo białka, błonnika, a także takich składników mineralnych jak potas czy żelazo. Ma sporo wapnia, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy B1 oraz chroniących przed nowotworami tanin. Zawartość białka ogólnego w nasionach soczewicy w zależności od warunków uprawy to od 28 do 33%. Wśród aminokwasów egzogennych występują w największej ilości: arginina, leucyna, lizyna, fenyloalanina i walina. Zawartość tłuszczu w nasionach wynosi 1-2%, węglowodany stanowią od 48 do 55%, a dominuje w nich skrobia ok. 40%.
Ma wspaniałe walory smakowe i jest bardzo wszechstronna. W przeciwieństwie do grochu i fasoli nie trzeba soczewicy moczyć przed gotowaniem. Soczewica zielona, brązowa, czarna są gotowe już po około 20 minutach, a czerwone i żółte 10-15 minut - łatwo się rozgotowują.
Można z niej robić pasty, sałatki, zupy, gulasze, kotlety, klopsy, kiełbaski, pasztety, zapiekanki, dania duszone z warzywami. można z niej zrobić farsz do pierogów, naleśników, krokiety, gołąbki. Można też soczewicę kiełkować.
Można z niej robić pasty, sałatki, zupy, gulasze, kotlety, klopsy, kiełbaski, pasztety, zapiekanki, dania duszone z warzywami. można z niej zrobić farsz do pierogów, naleśników, krokiety, gołąbki. Można też soczewicę kiełkować.
Jak widzicie Państwo możliwości i smaków jest mnóstwo. Odpowiednio przyrządzona soczewica ma smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości. a
Natomiast kiełki soczewicy, posiadające pikantny posmak i dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów. Najczęściej jest używana przez wegetarian i wegan, choć coraz częściej sięgają po nią coraz szersze grona smakoszy.
Wystarczy zalać ją zimną wodą w proporcji 2 części wody na 1 część soczewicy, nakryć garnek pokrywką, doprowadzić całość do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień do minimum lub nawet odstawić garnek z ognia, pozwalając soczewicy powoli wchłaniać gorącą wodę. Do garnka warto dorzucić też garść suszonej włoszczyzny.
Soczewicę uwielbiamy pod każdą postacią, ale dziś będzie to soczewica czerwona w sosie pomidorowym. Robimy ją często bo to danie szybkie i bardzo smaczne. Można ją zjeść na obiad lub kolacje.
W jaki sposób przygotowuję soczewicę, żeby była smaczna?
SKŁADNIKI:
1 szklanki soczewicy czerwonej
2 szklanki wody
1 łyżka oleju do podsmażenia
1 duża marchewka
2-5 ząbków czosnku
przecier pomidorowy
przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek, kolendra
Można najpierw lekko podsmażyć - poddusić soczewicę na łyżce oleju wraz z czosnkiem. Potem ścieram marchewkę na tarce na grubych oczkach lub można pokroić w drobną kostkę, następnie dodaje ją do soczewicy. Gdy się wszystko lekko podsmaży zalewam wodą i duszę pod pokrywką. ok. 15 min. Następnie dodaje przecier pomidorowy i przyprawy. Duszę jeszcze 3 minuty i jest gotowe. Pyszne gorące, sycące danie z patelni. Jeśli jest za geste można jeszcze dodać wody i odparować lekko.
Taką duszoną soczewice możecie podawać jako oddzielne danie, lub z ryżem, kaszą gryczana, ziemniakami, kluseczkami itp. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego.
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
uwielbiam takie dania jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/