SMACZNE PRZEPISY / DANIA ZE STRĄCZKÓW / SOCZEWICA DUSZONA Z MARCHEWKĄ I PRZECIEREM POMIDOROWYM



Soczewica to bardzo zdrowa roślina strączkowa. Jedna z najstarszych i najwartościowszych pokarmów. Soczewica jest nieocenionym źródłem białka. Jej ziarna dostarczą nam sporo białka, błonnika, a także takich składników mineralnych jak potas czy żelazo. Ma sporo wapnia, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego, witaminy B1 oraz chroniących przed nowotworami tanin. Zawartość białka ogólnego w nasionach soczewicy w zależności od warunków uprawy to od 28 do 33%. Wśród aminokwasów egzogennych występują w największej ilości: arginina, leucyna, lizyna, fenyloalanina i walina. Zawartość tłuszczu w nasionach wynosi 1-2%, węglowodany stanowią od 48 do 55%, a dominuje w nich skrobia ok. 40%.


Zawiera zdrowe węglowodany, w tym tylko 5% szybko przyswajanych, 30% wolno przyswajalnych oraz aż 65% bardzo wolno przyswajalnych. Dzięki temu jej indeks glikemiczny jest niski i wynosi 25. Można ją jeść bez ograniczeń i łączyć ją zarówno z tłuszczami, jak i węglowodanami.

Ma wspaniałe walory smakowe i jest bardzo wszechstronna. W przeciwieństwie do grochu i fasoli nie trzeba soczewicy moczyć przed gotowaniem. Soczewica zielona, brązowa, czarna są gotowe już po około 20 minutach, a czerwone i żółte  10-15 minut - łatwo się rozgotowują. 

Można z niej robić pasty, sałatki, zupy, gulasze, kotlety, klopsy, kiełbaski, pasztety, zapiekanki, dania duszone z warzywami. można z niej zrobić farsz do pierogów, naleśników, krokiety, gołąbki. Można też soczewicę kiełkować. 

Jak widzicie Państwo możliwości i smaków jest mnóstwo. Odpowiednio przyrządzona soczewica ma smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości. a
Natomiast kiełki soczewicy, posiadające pikantny posmak i dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów. Najczęściej  jest używana przez wegetarian i wegan, choć coraz częściej sięgają po nią coraz szersze grona smakoszy. 

Wystarczy zalać ją zimną wodą w proporcji 2 części wody na 1 część soczewicy, nakryć garnek pokrywką, doprowadzić całość do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień do minimum lub nawet odstawić garnek z ognia, pozwalając soczewicy powoli wchłaniać gorącą wodę. Do garnka warto dorzucić też garść suszonej włoszczyzny.

Soczewicę uwielbiamy pod każdą postacią, ale dziś będzie to  soczewica czerwona w sosie pomidorowym. Robimy ją często bo to danie szybkie i bardzo smaczne. Można ją zjeść na obiad lub kolacje.



W jaki sposób przygotowuję soczewicę, żeby była smaczna? 

SKŁADNIKI:

1 szklanki soczewicy czerwonej
2 szklanki wody 
1 łyżka oleju do podsmażenia
1 duża marchewka
2-5 ząbków czosnku 
przecier pomidorowy
przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek, kolendra

Można najpierw lekko podsmażyć - poddusić soczewicę na łyżce oleju wraz z czosnkiem. Potem ścieram marchewkę na tarce na grubych oczkach lub można pokroić w drobną kostkę, następnie dodaje ją do soczewicy. Gdy się wszystko lekko podsmaży zalewam wodą i duszę pod pokrywką. ok. 15 min. Następnie dodaje przecier pomidorowy i przyprawy. Duszę jeszcze 3 minuty i jest gotowe. Pyszne gorące, sycące danie z patelni. Jeśli jest za geste można jeszcze dodać wody i odparować lekko. 

Taką duszoną soczewice możecie podawać jako oddzielne danie, lub z ryżem, kaszą gryczana, ziemniakami, kluseczkami itp. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego.

pozdrawiam 
LadyBonaFide


www.zdrowadieta.opole.pl


1 komentarz:

  1. uwielbiam takie dania jednogarnkowe :)

    zapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

    OdpowiedzUsuń

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.