W dobie kiedy świat oszalał w pogoni z fortuną, mleko też ucierpiało. Masowe przetwórstwo i handel spowodowały że mleko zostało poddane obróbce i pozbawione naturalnych enzymów, potem zapakowane do plastikowej butelki lub kartonu. Już same opakowania mają zły wpływ na mleko. Skład samego mleka tez się zmienił, teraz zwierzęta są karmione sztucznymi paszami, faszerowane antybiotykami i pełne hormonów. Zapewne nie samo mleko, ale jego obróbka i skład wywołało u mnie reakcje alergiczne.
MLECZKO - NAPÓJ ROŚLINNY
Postanowiłam poszukać innego rozwiązania, alternatywa było i jest mleczko- napój roślinny. Na początku kupowałam takie mleczka roślinne w kartoniku, ale gdy się lepiej przyjrzałam składowi, zdałam sobie sprawę, że tak samo jak mleko krowie w kartonie zawiera substancje dodatkowe, których mój organizm już nie potrzebował. Wzięłam sprawę w swoje ręce i spróbowałam robić mleczko roślinne sama. Teraz jestem zadowolona bo sama wybieram produkty i wiem co miksuję. Obecnie robię kilka rodzajów mleczka - napoju roślinnego: kokosowe, ryżowe, owsiane, jaglane, migdałowe, sezamowe. Natomiast mleczko sojowe kupuję w bio sklepie w szklanej butelce.
Dziś opiszę jak zrobić domowe mleczko kokosowe. Potrzebujemy tylko dwa składniki: wiórki kokosowe bez środków konserwujących i wodę źródlaną lub przefiltrowaną, Zamiast wiórek możemy użyć świeży miąższ z kokosa. To łatwy i tani sposób na własne mleczko kokosowe.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wodę podgrzać, ale żeby nie była gorąca. Zmieszać wiórki kokosowe z dwoma szklankami wody i zblendować 3-5 minut aż powstanie biały aromatyczny płyn czyli nasze mleczko kokosowe. potem trzeba przelać mleko przez sitko i odcisnąć wiórki. Wyciśnięte wiórki znów zalać dwoma szklankami wody i ponownie zblendować i przelać przez sitko. Całe uzyskane mleczko kokosowe przelać do szklanej butelki lub słoika. Take mleko można trzymać w lodówce do 4 dni. Jeśli uznacie, ze mleko jest za wodniste, można zmienić proporcje i dać tylko 3 szklanki wody :)
Jako drugi sposób, można wiórki zalać woda na noc i dopiero na drugi dzień podgrzać i zblendować. Mleko schłodzone w lodówce może się rozwarstwiać, to tylko tłuszcz oddzielający się od wody, wystarczy lekko podgrzać i wymieszać.
Uzyskane mleko kokosowe doskonale nadaje się do różnych koktajli owocowych, deserów, naleśników, ciast , kremów itp. Następnym razem opisze jak zrobić masło kokosowe aromatyczne i pyszne oraz deser i koktajl kokosowy.
WŁAŚCIWOŚCI MLECZKA KOKOSOWEGO
Mleczko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Pomocne przy trądziku, pomaga zadbać o urodę. Jest bogate w olej kokosowy. Zwiera on od 50 do 55 procent kwasu laurynowego. Ten kwas tłuszczowy hamuje rozwój drobnoustrojów. W efekcie żywność przygotowana z użyciem mleka kokosowego lub oleju kokosowego może być dłużej przechowywana.
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz