Światowy Dzień Mleka jest obchodzony od 2001 roku. Zapropagowała go Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jej celem było popularyzowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów. Drugą przesłanką było uświadomienie ludziom na całym świecie, jakie korzyści płyną z produktów nabiałowych w codziennej diecie – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Każdy ssak na tej planecie pije mleko zaraz po urodzeniu. Ale mleko tylko wyprodukowane przez swoją matkę. Mleko towarzyszy nam od momentu urodzenia. Najpierw pijemy mleko matki, które ma najodpowiedniejsze dla nas proporcje składników odżywczych.
Jednak opinie na temat mleka są podzielone. Obserwując uzasadnienia zwolenników i przeciwników spożywania mleka, można wysnuć wniosek, że więcej argumentów przemawia za NIE piciem mleka. Jednak zapraszam do dalszego czytania i wyciągnięcia wniosków osobiście.
CO JEST DOBREGO W MLEKU ?
► Mleko na pewno jest bardzo odżywcze. Głównymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w mleku są białko, tłuszcz, glukoza, wapń i witaminy.
► Mleko jest bogatym źródłem wapnia potrzebnego do budowy kości i zębów, zapobiega osteoporozie, osoba dorosła jest w stanie przyswoić nawet 80% wapnia z mleka.
►Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że kobiety przed menopauzą, które spożywają większe ilości wapnia i witaminy D mogą być rzadziej (o ok. 40%) narażone na raka piersi. Ale nie jest udowodnione, że chodzi o wapń zawarty w mleku.
►Inne badania dowodzą, że dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może u kobiet obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 21%
► Ponoć produkty pochodzące z mleka chronią przed infekcjami, ale czy chodzi o noworodki ssające mleko matki, czy też osoby dorosłe pijące mleko innych ssaków ?
► Mleko, a dokładniej jego przetwory wspomagają odchudzanie, trochę to mnie nie przekonuje, bo odchudzać się można jedząc warzywa, owoce i nasiona.
CO JEST ZŁEGO W MLEKU ?
► Mleko przeznaczone jest tylko i wyłącznie dla niemowląt, ponieważ układ pokarmowy osoby dorosłej różni się od układu małego dziecka. W żołądku dziecka występuje tzw. podpuszczka, która rozkłada 85% kazeiny (białka mleka ssaków) zawartej w mleku krowim, natomiast dorosły człowiek, a także zwierzęta nie wytwarzają już tego enzymu.
► Zawartość białka w mleku krowim jest zbyt wysoka dla człowieka. Pod wpływem kwaśnych soków krowie mleko ścina się w żołądku, tworząc substancję przypominającą twaróg, który uniemożliwia ich odpowiednie strawienie, oprócz wapnia mleko zawiera fosfor, który ogranicza jego przyswajanie; może powodować alergie pokarmowe.
► Dorośli nie powinni go spożywać, ponieważ w ich żołądku nie występuje enzym umożliwiający trawienie kazeiny czyli białka mleka odzwierzęcego – każdego, nie tylko krowiego.
► Zbyt wysoka ilość białka w mleku krowim pod wypływem soków trawiennych z żołądka reaguje ścięciem – a w efekcie niestrawnością
► Fosfor zawarty w mleku krowim utrudnia przyswajanie zawartych w nim białek
► Mleko krowie wywołuje alergie skórne i pokarmowe
Alergia ta może wywołać różne objawy. Uczulenia prowadzą do reakcji układu immunologicznego. W wypadku reakcji alergicznej na białka mleka ( najczęściej na kazeinę) pojawić się może pokrzywka, egzema, opuchnięcia, swędzenie czy problemy trawienne, zaś w przypadku opóźnionej reakcji objawy mogą przyjąć praktycznie dowolną formę.
► Nietolerancja laktozy
To kolejny problem związany ze spożywaniem mleka. Laktoza jest cukrem obecnym w mleku każdego ssaka i zbudowana jest z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Niektórzy ludzie nie posiadają enzymu potrzebnego do rozdzielenia tych cukrów, aby było możliwe wchłonięcie ich do krwi. W takiej sytuacji niestrawiona laktoza pozostaje w układzie pokarmowym, gdzie staje się pożywką dla flory bakteryjnej. Skutkami tego mogą być: biegunka, skurcze jelit i gazy.
► Zawartość szkodliwych substancji wynikających z masowej hodowli zwierząt
Produkty mleczne mogą zawierać hormony, chemikalia, pestycydy, antybiotyki, krew, ropę, toksyczne lektyny pochodzące ze zjedzonych ziaren lub genetycznie modyfikowanych pasz. Istnieje także ryzyko skażenia mleka salmonellą, E.coli oraz gronkowcem.
► Kraje o największej konsumpcji mleka i nabiału mają największy odsetek osób z osteoporozą? W rzeczywistości mleko jest najtrudniejszym do strawienia pokarmem. Ze względu na jego płynną postać, niektórzy piją je jak wodę, kiedy odczuwają pragnienie, co jest poważnym błędem. Kazeina, stanowiąca około 80 procent białka w mleku, tworzy zwartą masę natychmiast po dotarciu do żołądka, co bardzo utrudnia jej trawienie.
► Kazeina jest homogenizowana w mleku sprzedawanym w sklepach. Homogenizacja oznacza wyrównanie zawartości tłuszczu w mleku poprzez jego mieszanie. Jest to szkodliwe działanie, ponieważ podczas mieszania mleka wprowadzane jest powietrze, które zamienia mleczny tłuszcz w utlenioną substancję tłuszczową. Inaczej mówiąc, homogenizowanie mleka powoduje powstawanie wolnych rodników i ma bardzo negatywny wpływ na nasze ciało.
► Mleko zawierające utleniony tłuszcz jest następnie pasteryzowane w wysokiej temperaturze przekraczającej 100°C. Wrażliwe na ciepło enzymy zaczynają być niszczone przy temperaturze 93°C. Mleko sprzedawane w sklepach nie posiada ważnych enzymów, zawarty w nim tłuszcz jest utleniony, zaś jakość białek została zmieniona na skutek wysokiej temperatury. Pod pewnym względem mleko jest najgorszym rodzajem pożywienia.
► Picie zbyt dużych ilości mleka prowadzi do osteoporozy
Największym nieporozumieniem w kwestii mleka jest to, że pomaga ono zapobiec osteoporozie. Jako że ilość wapnia w naszym organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem, zaleca się pić dużo mleka celem powstrzymania osteoporozy. To jednak duży błąd. Picie bowiem zbyt dużych ilości mleka w rzeczywistości powoduje osteoporozę.
► Powszechnie uważa się, że wapń w mleku jest lepiej przyswajany niż wapń pochodzący z innych pokarmów, takich jak małe ryby, nie jest to jednak do końca prawdą. Stężenie wapnia we krwi u człowieka wynosi przeciętnie 9-10 mg. Po wypiciu mleka stężenie gwałtownie wzrasta. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się, że wchłonięciu uległa duża ilość wapnia, ten wzrost poziomu wapnia we krwi ma stronę negatywną. Przy nagłym wzroście stężenia wapnia we krwi organizm stara się obniżyć jego nienormalny poziom do prawidłowego stanu, usuwając wapń z nerek przy pomocy moczu.
► W każdym z czterech krajów-wielkich producentów mleka (USA, Szwecja, Dania, Finlandia), gdzie każdego dnia spożywane są wielkie jego ilości, odnotowuje się wiele przypadków złamań bioder i osteoporozy.
► Za to wapń w małych rybach i wodorostach, które Japończycy jedzą od stuleci i w których, jak sądzono, poziom wapnia jest stosunkowo niski, występuje w formie wolniej przyswajalnej i nie prowadzi do zwiększenia poziomu jego stężenia we krwi. Co więcej, kiedy Japończycy nie pili mleka, przypadki osteoporozy występowały tam niezwykle rzadko. Nawet dziś nie słyszy się o dużej liczbie przypadków tego schorzenia wśród osób nie pijących regularnie mleka. Organizm ludzki może zatem przyswajać niezbędny wapń i minerały trawiąc drobne krewetki, ryby, wodorosty, warzywa.
Ta przewaga niekorzystnych procesów, które może powodować mleko spowodowało, że coraz bardziej popularny staje się wybór mleka roślinnego. Mamy do dyspozycji mleko: owsiane, jaglane, ryżowe, orkiszowe, kukurydziane, z mniejszą zawartością tłuszczu, za to większą węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B, błonnik.
Możemy też wykonać mleko z nasion, orzechów i strączków: sojowe, migdałowe, kokosowe, z orzechów nerkowca, orzechów laskowych, sezamu, słonecznika i konopi.
Część z nich warto uwzględnić je w diecie dzieci i ludzi aktywnych, osłabionych chorobą oraz tych, którzy nie mogą spożywać soi czy orzechów. Wskazane są w diecie małych dzieci.
Podsumowanie:
Myślę, że zwolennicy mleka zwierzęcego nie powinni pozostać przy jednym mleku tylko krowim, ale sięgnąć również po mleko kozie i roślinne naprzemiennie. Nieduże ilości mleka zwierzęcego i jego przetworów mogą uzupełnić dietę ale na pewno nie powinny pozostać podstawą diety. Biorąc pod uwagę, że mleko ekologiczne i mleko przemysłowe z kartonu to dwa różne mleka !!! Wszystko należy spożywać z umiarem.
Źródło:
Marek A., Szlagatys – Sidorkiewicz A., Liberek A. i wsp.: Składniki mleka kobiecego wspomagające układ odpornościowy dzieci karmionych piersią. Med. Wieku Rozwoj. 2006,http://www.notmilk.com/kradjian.html
https://www.sott.net/article/205172-The-Dark-Side-of-Wheat-New-Perspectives-on-Celiac-Disease-and-Wheat-Intolerance
Michaëlsson K, Wolk A, Langenskiöld S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies.
http://natemat.pl/101187,pij-mleko-bedziesz-kaleka-sprawdzamy-ile-prawdy-jest-w-nagonce-na-mleko
http://choosemyplate.gov/
Lacroix M. i in.: Ultra high temperature treatment, but not pasteurization, affects the postprandial kinetics of milk proteins in humans
pozdrawiam
ladybonafide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz