Truskawki są smaczne, odżywcze i lecznicze. Poleca się osobom mających reumatyzm, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy dobrze wpływają na włosy i skórę a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Najlepiej spożywać na surowo w deserach, koktajlach, sałatkach owocowych. Dzisiaj sezon truskawkowy rozpoczęty. Pojawiły się polskie truskawki z gruntu smaczne i aromatyczne. Zawsze miałam zasadę żeby kupować truskawki dopiero w czerwcu, ale w tym roku pojawiły się wcześniej, więc korzystam. Kupuje truskawki tylko regionalne z najbliższej okolicy, od tych samych okolicznych plantacji. Mam pewność, że nie są daleko transportowane i dodatkowo opryskane substancjami, których nie chciała bym mieść w swoim koktajlu czy deserze :)
Składniki:
szklanka dojrzałych truskawek
1 dojrzały banan
mleko roślinne
(można użyć dowolne: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ryżowe )
woda mineralna niegazowana
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem.
Jeśli koktajl jest za gęsty można do niego dolać więcej wody.
Koktajl wypijamy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz