Kawa zbożowa to smaki z dzieciństwa, wspomnienie o naszych dziadkach i szkolnych stołówkach. Jej aromat i działanie bardzo różni się od tradycyjnej kawy.
Tradycyjna kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym otrzymywanym z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, z dodatkiem buraka cukrowego oraz cykorii. Ale może też być to kawa zbożowa orkiszowa lub żołędziowa. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny jest więc napojem, po który może sięgnąć w zasadzie każdy – kobiety w ciąży, karmiące, dzieci czy osoby z nadciśnieniem.
Tradycyjna kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym otrzymywanym z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, z dodatkiem buraka cukrowego oraz cykorii. Ale może też być to kawa zbożowa orkiszowa lub żołędziowa. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny jest więc napojem, po który może sięgnąć w zasadzie każdy – kobiety w ciąży, karmiące, dzieci czy osoby z nadciśnieniem.
Kawa zbożowa ma wiele zalet i jest uważana za produkt korzystnie wpływający na zdrowie. Dostarcza organizmowi dawkę magnezu odwrotnie do kawy naturalnej, która pozbawia nasz organizm magnezu. W przeciwieństwie do kawy prawdziwej, kawa zbożowa nie uzależnia, ponieważ nie zawiera kofeiny oraz nie utrudnia wchłaniania cennych soli mineralnych: żelaza i magnezu. Dlatego mogą ją pić kobiety w okresie menopauzy. Kawa zbożowa z dodatkiem chudego mlekiem zwiększa absorpcję magnezu, potasu, fosforu, witamin z grupy B. Magnez, jak wiadomo, działa ochronnie na serce, zwiększa odporność na stres, bierze udział w budowie kości i zębów. Zawarty w niej błonnik obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspomaga wydalanie kwasów żółciowych, perystaltykę jelit, chroni przed nowotworami, kamicą, ale także zwiększa uczucie sytości. Zawiera także cenne polifenole, które wykazują działanie przeciw utleniające. Z kolei dodatek cykorii, która zawiera inulinę, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz poprawia przemianę materii.
Coraz chętniej jest spożywana do śniadania, gdyż ułatwia przyswajanie wapnia oraz wspomaga proces trawienia. Zawiera substancje odżywcze: białko oraz węglowodany, a przy tym jest pozbawiona tłuszczu. Kawa zbożowa jest cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. dostarcza energii i kalorii. Kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że organizm szybko przetwarza ją na energię, a na dłuższy czas, kawa nie jest sycąca, po chwili zaczynamy odczuwać chęć sięgnięcia po coś do jedzenia.
Zbożowa kawa nie zawiera kofeiny i nie jest środkiem uzależniającym, tak, jak „zwykła” kawa. Z tego samego powodu, kawę zbożową można pić o każdej porze dnia i nocy, kiedy tylko mamy na to ochotę.
Zimna kawa zbożowa podana z kostkami lodu to doskonały pomysł w upalne dni. Natomiast podana na gorąco z cynamonem i imbirem rozgrzeje wasze ciała i zmysły :)
PRZYGOTOWANIE KAWY ZBOŻOWEJ
Kawę zbożową można przygotować na bardzo wiele sposobów - od najprostszego zalewania jej wrzątkiem, przez parzenie w kawiarce. Wspaniale nadaje się do przyrządzenia capuccino, latte, i kawy mrożonej. Doskonale smakuje z odrobiną przypraw takich jak kardamon, cynamon, imbir, goździki, wanilia.
Kawa zbożowa tradycyjna z torebki to najszybsza i najprostsza w obsłudze kawa zbożowa, wystarczy zalać torebkę wrzątkiem, a po kilku minutach dobrze odcisnąć i dodać swoje ulubione dodatki, mleko, cynamon, kardamon, wanilia.
Zimna kawa zbożowa podana z kostkami lodu to doskonały pomysł w upalne dni. Natomiast podana na gorąco z cynamonem i imbirem rozgrzeje wasze ciała i zmysły :)
PRZYGOTOWANIE KAWY ZBOŻOWEJ
Kawę zbożową można przygotować na bardzo wiele sposobów - od najprostszego zalewania jej wrzątkiem, przez parzenie w kawiarce. Wspaniale nadaje się do przyrządzenia capuccino, latte, i kawy mrożonej. Doskonale smakuje z odrobiną przypraw takich jak kardamon, cynamon, imbir, goździki, wanilia.
Kawa zbożowa tradycyjna z torebki to najszybsza i najprostsza w obsłudze kawa zbożowa, wystarczy zalać torebkę wrzątkiem, a po kilku minutach dobrze odcisnąć i dodać swoje ulubione dodatki, mleko, cynamon, kardamon, wanilia.
Kawa zbożowa sypana jest najbardziej uniwersalna i najlepiej sprawdza się w przygotowywaniu capuccino, latte i innych mlecznych kaw zbożowych. Tradycyjnie przygotowuje się ją wsypując 4 łyżki kawy do 1 litra wrzącej wody, dobrze też jest dodać do smaku i aromatu cynamonu, wanilii, Po około 5 minutach kawę należy przecedzić przez sitko i rozlać do filiżanek. Na koniec można dodać do smaku brązowego cukru lub miodu.
Kawa zbożowa orkiszowa ma nieco wyraźniejszy aromat od kawy jęczmiennej czy żytniej, jest też nieco bardziej gorzka i przyjemnie pachnie palonymi ziarnami. Również dobrze co zbożowa nadaje się do przygotowania kawy z dodatkiem mleka zwierzęcego jak i roślinnego. Najbardziej będzie pasowało mleko migdałowe lub kokosowe, choć ja uwielbiam kawę zbożową również mlekiem sojowym lub owsianym. Kawę orkiszową przygotowuje się tradycyjnie gotując, a następnie przecedza i pije. Można też parzyć w specjalnej kawiarce. Ja dodaję w chłodne dni szczyptę cynamonu i imbiru, wspaniale też smakuje z wanilią lub kardamonem.
Kawa żołędziowa wspaniała na chłodne jesienne i zimowe poranki oraz wieczory. Jest to kawa najlepiej sycąca i wzmacnia organizm. Można ją przygotować zalewając wrzątkiem, można też zagotować ją w garnuszku albo zaparzyć w kawiarce. Jest to kawa dość mocna i należy jej parzyć małą porcję. Doskonale smakuje z wanilią lub cynamonem. Czasami dodaję syrop klonowy lub daktyle. Popijam raczej z mlekiem sojowym lub migdałowym. Sama bez mleka jest dla mnie za mocna smakowo. o wartościach zdrowotnych tej kawy ukaże się niebawem osobny artykuł.
Pozdrawiam i życzę wspaniałych aromatów.
Kawa zbożowa orkiszowa ma nieco wyraźniejszy aromat od kawy jęczmiennej czy żytniej, jest też nieco bardziej gorzka i przyjemnie pachnie palonymi ziarnami. Również dobrze co zbożowa nadaje się do przygotowania kawy z dodatkiem mleka zwierzęcego jak i roślinnego. Najbardziej będzie pasowało mleko migdałowe lub kokosowe, choć ja uwielbiam kawę zbożową również mlekiem sojowym lub owsianym. Kawę orkiszową przygotowuje się tradycyjnie gotując, a następnie przecedza i pije. Można też parzyć w specjalnej kawiarce. Ja dodaję w chłodne dni szczyptę cynamonu i imbiru, wspaniale też smakuje z wanilią lub kardamonem.
Kawa żołędziowa wspaniała na chłodne jesienne i zimowe poranki oraz wieczory. Jest to kawa najlepiej sycąca i wzmacnia organizm. Można ją przygotować zalewając wrzątkiem, można też zagotować ją w garnuszku albo zaparzyć w kawiarce. Jest to kawa dość mocna i należy jej parzyć małą porcję. Doskonale smakuje z wanilią lub cynamonem. Czasami dodaję syrop klonowy lub daktyle. Popijam raczej z mlekiem sojowym lub migdałowym. Sama bez mleka jest dla mnie za mocna smakowo. o wartościach zdrowotnych tej kawy ukaże się niebawem osobny artykuł.
Pozdrawiam i życzę wspaniałych aromatów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz