Nasiona, ziarna – ta grupa superfood to bardzo szeroka grupa, należą do niej między innymi nasiona Chia, surowe ziarna kakao, maca, sezam, siemię lniane. Cechuje je duża zawartość kwasów nienasyconych Omega 3-6-9. Są bogate w aminokwasy, minerały i witaminy, są również silnymi antyoksydantami. Spożywanie wybranych nasion i ziaren poprawia głównie działanie układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza prawdopodobieństwo zatorów oraz udaru. Naturalne substancje chemiczne niektórych ziaren wzmacniają fizyczną wydolność i wytrzymałość organizmu. Część z nich pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie przez zwiększenie poziomu odczuwania szczęścia, jednocześnie ograniczając stres i niepokój.
Nasiona Chia - szałwia hiszpańska Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były pożywczą potrawą i z który zawierają 20% białka, 34% tłuszczu (kwasy tłuszczowe omega-3) i 25% błonnika. Poza tym znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry, infekcje, zapalenie w organizmie i choroby.ch przygotowywali napoje. To starożytny sposób na zdrowie. Nasiona te to wspaniałe bogactwo cennych składników. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi. Błonnik, zawarty w chia, poprawia metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.Mają zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody co umożliwia doskonałe nawodnienie organizmu. Nasiona poprawiają funkcjonowanie mózgu.
Korzeń Maca to super żywność Inków. Maca to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Korzenie mają twardą konsystencję i występują w kolorach od białego, kremowego, żółtego, czerwonego, jasnoszarego, fioletowego na czarnym kończąc. To część jadalna rośliny. Maca jest bogata w aminokwasy, składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Maca zawiera: 59% węglowodanów - Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii 10,2% białka - Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego. 8,5% błonnika - maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy, Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%, witaminy B1, B2, B3, C, Minerały - miedź, cynk, mangan, żelazo, selen. Zawiera tez cenne sterole, które mają pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Siemię lniane Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy. Ma cudowne właściwości superfood. Ma wysoką zawartość Omega-3, zdrowego błonnika i wielu minerałów i witamin w tym witaminy młodości czy wit. E. nasiona lnu, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) które gwarantują prawidłową budowę tkanki mózgowej, przyczyniają się do właściwego funkcjonowania hormonów, które regulują prawidłową przemianę materii; ponadto wpływają na obniżenie cholesterolu, błonnik – korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, powracających biegunkach; ponadto pomaga usuwać z organizmu toksyny i gwarantuje uczucie sytości, witamina E – ważna przy leczeniu między innymi miażdżycy i chorób serca, gdyż jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, witaminy z grupy B – uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, w wytwarzaniu czerwonych krwinek; pomagają w tworzeniu szpiku kostnego, magnez, wapń, żelazo i cynk. Siemię lniane pomaga w nieżycie żołądka i dwunastnicy, pomaga powstrzymać biegunkę, poprawia perystaltykę jelit, przynosi ulgę przy nadkwasocie, łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym oskrzeli i gardła, zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości,ma właściwości grzybobójcze, ma działanie podobne do estrogenu dzięki zawartości fitoestrogenów, łagodzi objawy menopauzy i stosowany jest w profilaktyce nowotworowej, nawilża suche włosy.
Orzech kokosowy Młode orzechy kokosowe są jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów w przyrodzie. Elektrolity to zjonizowane sole w naszych komórkach, które rozprowadzają energię po całym ciele. Woda kokosowa jest znacznie lepszą alternatywą dla komercyjnych napoi dla sportowców, przepełnionych sztucznymi substancjami słodzącymi i barwiącymi. Budowa cząsteczkowa wody kokosowej jest identyczna z ludzkim osoczem krwi, co oznacza, że jest natychmiast rozpoznawana przez ciało i dobrze spożytkowana. Picie soku z młodego kokosa jest niczym szybka transfuzja krwi dla ciała. W rzeczywistości była to powszechna praktyka podczas II wojny światowej w rejonach Pacyfiku, gdzie obie strony konfliktu regularnie piły wodę kokosową bezpośrednio z kokosa, dokonując tym samym szybkiej transfuzji zranionym żołnierzom.
Olej kokosowy Tłuszcz nasycony oleju kokosowego jest odmianą kwasu tłuszczowego o średnim łańcuchu cząsteczkowym, który jest łatwiej trawiony i inaczej utylizowany przez ciało niż inne tłuszcze nasycone (np. masła, mięsa czy jajek). Podczas gdy inne tłuszcze nasycone są magazynowane w komórkach, średni łańcuch kwasów tłuszczowych jest wysyłany bezpośrednio do wątroby, gdzie natychmiast jest przekształcany w energię. Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów. Olej kokosowy pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną. Wyspiarze Oceanu Spokojnego uważają olej kokosowy za dar natury, leczący wszystkie choroby.
Ziarno kakaowca (czyli surowe kakao) Należy pamiętać że tradycyjne kakao w proszku oraz czekolady są najczęściej już przetworzone co oznacza, że produkty te wraz z dodatkiem rozpuszczalników są podgrzewane do temperatury 150°C, niszcząc tym samym większość substancji odżywczych i antyoksydantów. Należy kupować organiczne surowe kakao w proszku lub ziarnach, części lub całe ziarna kakaowca, trzymane w warunkach, gdzie temperatura nigdy nie przekroczyła 40oC , a dzięki temu wszystkie wrażliwe na ciepło witaminy, minerały i antyoksydanty pozostały nietknięte. Surowe ziarna kakaowca są prawdopodobnie największym na świecie skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Zawierają również niezwykle dużo magnezu, który uważa się za minerał, który jest powszechnie nie dostarczany organizmowi, nawet w zbilansowanej diecie.
Orzechy włoskie, nerkowca, migdały Doskonałe źródło protein, bogate w błonnik, magnez, witaminę B oraz witaminę E (antyoksydant). Ponadto orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i to najwięcej spośród wszystkich rodzajów orzechów. Właściwości orzechów są znane od dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zarówno orzechy włoskie, nerkowca i migdały, są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Już kilka orzechów wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dziennej dawki tych kwasów. Szczególnie cenny jest kwas alfa-linolowy zawarty w orzechach włoskich oraz ubichinon, którego bogatym źródłem są migdały. Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesteroluwe krwi. Orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już 30 g orzechów lub migdałów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Warto włączyć orzechy do zdrowej diety, bo dzięki witaminie E przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, wzmacniają włosy i paznokcie oraz pomagają zachować smukłą talię. Poza tym, orzechy laskowe obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz