SUPERFOOD - SUPER ŻYWNOŚĆ - GRUPA GREEN FOODS

GRUPA GREEN FOODS - SUPER ZIELONA ŻYWNOŚĆ

GRUPA GREEN FOODS - SUPER ZIELONA ŻYWNOŚĆ - ZDROWY STYL ŻYCIA,  ZDROWIE,-NATURA-URODA




Zielony pokarm, do którego zaliczamy wszystkie produkty z alg, młodych traw czy liści z zielonych warzyw. Do tej grupy głównie należy spirulina, chlorella, trawa pszeniczna i jęczmienna, świeże liście szpinaku i różnych odmian sałaty, liście cykorii, liście i łodygi mniszka, zielona pietruszka, kiełki brokułów. Podstawową cechą zielonego jedzenie jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu oraz białka, beta- karotenu, wapnia i żelaza. W przypadku mikroalg dochodzi jeszcze obfitość w kwas gamma-linolenowy (GLA) oraz kwasy nukleinowe (RNA/DNA).Regularne spożywanie zieleniny odnawia tkanki i komórki przez co opóźnia się proces starzenia. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości po lekach. Dezaktywuje wiele karcynogenów ( substancji powodujących raka). Stosowanie alg sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit oraz hamuje wzrost grzybów i drożdży.

Zielone produkty są dobre, zielona super żywność jest jeszcze lepsza! Zielona super żywność ma najwyższe stężenie lekkostrawnych składników odżywczych, witamin i minerałów oraz składników spalających tłuszcz. Zawierają szeroki zakres korzystnych substancji takich jak białka, ochronnych związków chemicznych oraz zdrowotnych bakterii pomocnych w budowie czystych mięśni i tkanek, w lepszym funkcjonowaniu systemu trawiennego i chroniących przed wszelkimi chorobami.

Zielona super żywność zawiera bardzo dużą ilość chlorofilu – barwnika nadającego roślinom zielony kolor. Struktura cząsteczkowa chlorofilu jest podobna do struktury ludzkiej krwi, a badania wykazują, że podczas spożywania zielonej żywności zwiększa się produkcja hemoglobiny we krwi. Większa ilość hemoglobiny w systemie krążenia oznacza krew bardziej bogatą w tlen, co jest najważniejszym elementem regeneracji komórek.

TRAWA PSZENICZNA
Jest to kiełkująca trawa pszenicy. Z powodu kiełkowania, inaczej niż w przypadku całych ziaren, nie zawiera już glutenu, ani innych substancji alergicznych. Trawa pszeniczna doskonale alkalizuje i jest pomaga w oczyszczaniu krwi. Trawa pszeniczna to doskonałe źródło chlorofilu, enzymów, witamin i składników mineralnych. Dzięki zawartości chlorofilu bardzo dobrze dotlenia nasz organizm, regularne picie soku z trawy pszenicznej zwiększa wytrzymałość, siłę, poprawia zdrowie fizyczne i psychiczne,uprawnia trawienie, zapobiega zaparciom, stosuje się go zewnętrznie i wewnętrznie w takich chorobach skórnych jak trądzik, egzema, łuszczyca, neutralizuje i usuwa nagromadzone toksyny, metale ciężkie.



TRAWA JĘCZMIENNA 
Trawa jęczmienna dostępna jest w różnych postaciach – soku, suszu czy w podstawowej formie, czyli liści. Ze względu na dużą zawartość mikro i makroelementów oraz witamin. Jej działanie rozciąga się na wszystkie układy, tkanki oraz komórki, a także układ nerwowy i hormonalny.Trawa jęczmienna zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, 5 razy więcej żelaza niż szpinak i 7 razy więcej witaminy C i bioflawonoidów niż sok pomarańczowy. Zawiera znaczne ilości witaminy B12, bardzo ważnej w diecie wegetariańskiej. Sok z trawy jęczmiennej posiada działanie przeciwwirusowe oraz neutralizuje metale ciężkie we krwi i takie jak rtęć. Właściwości trawy to oczyszczenie organizmu – usuwanie złogów z jelit poprzez polepszenie perystaltyki, zdolność wchłaniania związków metali ciężkich. poprawa funkcjonowania jelit pobudzenie produkcji hormonu wzrostu przeciwdziałanie niedożywieniu i anemii – ze względu na bardzo dużą zawartość oraz koncentrację mikro i makro składników. odmłodzenie organizmu – głównie dzięki sporej zawartości antyoksydantów i oczyszczaniu organizmu z toksyn. wzmocnienie układu odpornościowego, wspomaganie walki z nowotworami niwelowanie wolnych rodników działanie energetyzujące – poprawienie witalności i samopoczucia. przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej – dzięki swoim właściwościom odkwaszającym.

DZIKIE NIEBIESKO - ZIELONE ALGI
Algi były pierwszymi formami życia na Ziemi, posiadają niesamowitą moc. Dzika zielono-niebieska alga to fitoplatkon, zawierający praktycznie wszystkie składniki odżywcze. Zawiera 60% białka i więcej niezbędnych aminokwasów niż wołowina czy soja. Jest jednym z najlepszych znanych źródeł B-karotenu, witamin z grupy B oraz chlorofilu. Udowodniono, że zwiększa wydolność mózgu i pamięci, wzmacnia system odpornościowy i pomaga podczas infekcji wirusowych, grypy i przeziębienia.

SPIRULINA
Spirulina jest uprawianą mikroalgą, spożywaną od tysięcy lat przez rdzennych mieszkańców Meksyku i Afryki. Jest jednym z najlepszych znanych źródeł białka na świecie, zawiera 70% kompletnych białek, przewyższając stek, zawierający jedynie 25% po upieczeniu. Badania udowadniają, że spirulina może pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i głodu cukru, co sprawia, że jest to podstawowe jedzenie dla diabetyków, pomocne również w odchudzaniu oraz jako główny suplement diety. Ten zielony proszek można dodawać do koktajli, sosów czy dipów pod względem zawartości białka przewyższają ryby czy wołowinę! Poza tym spirulina jest bardzo zdrowa - włączenie jej do diety szybko przyniesie wiele korzyści.Znajdujące się w niej chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Fitocyjanina ma ponadto pobudzający wpływ na szpik kostny. Włączenie spiruliny do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Ze względu na swój bogaty skład spirulina zalecana jest szczególnie osobom osłabionym, z niedoborami żelaza, stosującym diety odchudzające. Jej spożywanie, ze względu na dużą zawartość białka, zaleca się wegetarianom. Lista dobrego działania na organizm jest długa, dlatego chlorelli jest poswięcony osobny artykuł.

CHLORELLA
Chlorella to alga słodkowodna i podobnie jak inne algi dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A) Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże je i usuwa z organizmu. Ponadto uszczelnia ścianki jelit dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. Wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu; stymuluje układ odpornościowy; CGF (czynnik wzrostu chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. Chlorelin zawarty w chlorelli działa jak antybiotyk, niszczy bakterie patogenne, Wpływa na tworzenie krwi, wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Lista dobrego działania na organizm jest długa, dlatego chlorelli jest poswięcony osobny artykuł.

ZIELONOLISTNE WARZYWA
Warzywa zielonolistne są łatwo dostępne i bogate w składniki odżywcze, jednak większość ludzi nie spożywa wystarczającej ilości tych warzyw. Badania wciąż potwierdzają, że społeczeństwa odżywiające się dietę bogatą w warzywa zielonolistne mają mniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca oraz raka. Świeże surowe warzywa zielonolistne zawierają duże dawki chlorofilu, łatwo przyswajalnych białek, enzymów oraz szeroki zakres witamin i minerałów. Ta grupa warzyw działa jak mini-transfuzja dla krwi, zdrowy tonik dla mózgu i systemu odpornościowego i oczyszczacz nerek. Spróbuj któregoś z wymienionych warzyw: szpinak, liscie mniszka lekarskiego, jarmuż, rukiew wodna (rzeżucha wodna), piertuszka, sałata, endywia, cykoria, brokuł.

KIEŁKI 
Kiełki to pokarm życia. W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin.  Substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych. 

Rośliny gromadzą w nasionach dla następnego pokolenia wszystko co najlepsze: białka, witaminy, mikroelementy. Jednak jedzenie nasion nie jest tym samym co jedzenie świeżych kiełków. Na sucho nie możemy wszystkich tych zapasów w pełni wykorzystać - część z nich przelatuje przez nasz organizm jak przez sito. Ale jeśli zapewnimy nasionom odpowiednie warunki (światło, temperaturę i wilgoć), uruchamia się wielka przemiana.

To tylko wybrane produkty zielonej grupy superfood, więcej produktów i informacji w innych artykułach.

Pozdrawiam wszystkich i życzę talerzu pełnych super zielonej żywności.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.