Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego ze świeżej wątroby ryb. Przed wiekami głównym źródłem z którego pozyskiwano tran były wieloryby. Obecnie olej uzyskuje się z wątroby dorszy, halibutów lub rekinów. Charakteryzuje się specyficznym zapachem i smakiem. Każdy chyba z nas pamięta tran z dzieciństwa w płynie, o niezbyt przyjemnym smaku tłuszczu rybiego. Obecnie na rynku farmaceutycznym dostępne są różne rodzaje tranu – tran w kapsułkach, tran w płynie, tran w postaci syropu smakowego - jest on przystępniejszy i łatwiej go przyjmować.
Wpływ tranu na zdrowie
Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. Olej z wątroby dorsza, z którego wytwarzany jest tran, stanowi niezwykle cenne źródło witamin i składników odżywczych, m.in.: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3i omega -6, witaminę A i E, brom oraz jod. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Tran dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D pozytywnie wpływa na pracę mózgu i wzmacnia odporność organizmu w okresie jesienno-zimowym. Witaminy A i D wspomagają wzrost oraz odżywiają włosy, skórę i paznokcie.
Tran jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na tran wykazują dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani, osłabieni, nadużywający alkoholu i palący papierosy. Tran należy spożywać w czasie niedużego nasłonecznienia – profilaktycznie dwie kapsułki dziennie przez miesiąc, aby wzmocnić odporność.
Tran - zasady stosowania ?
Dorośli powinni przyjmować tran 2 razy dziennie po 2 kapsułki podczas posiłków. Przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy uczucie posmaku ryby w ustach. Żeby uzyskać lepsze efekty należy regularne przyjmować tran przez okres od jesieni do wiosny. Inne zasady stosowania może zalecić lekarz.
Należy jednak pamiętać, że tranu i innych witamin nie można stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają wówczas nie tylko osłabiony organizm, lecz także bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę. W związku z tym tran i inne witaminy należy podawać po zakończeniu kuracji antybiotykowej - tylko wtedy będą wspierać proces regeneracji organizmu.
Zalety spożywania tranu
- Dostarcza witamin A i D naturalnego pochodzenia.
- Ułatwia wapnienie kości.
- Wzmacnia system nerwowy.
- Pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
- Działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
- Poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
- Pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
- Uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
- Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
- Zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit
Tran na układ odpornościowy
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.Witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań, kiedy błona śluzowa dróg oddechowych jest szczególnie narażona na kontakt z wirusami czy bakteriami.
Tran na odżywienie skóry
Tran w postaci maści tranowej, ułatwia gojenie ran oraz w początkowym okresie tworzenia się odleżyn czy odmrożeń. Tran w kapsułkach jest polecany kobietom po menopauzie, ze względu na jego działanie odżywcze na skórę, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry dzięki zawartej w nim witaminie A.
Tran skuteczny na pracę mózgu
Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają dobroczynnie na pracę mózgu. Poprawiają jego ukrwienie i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dzieki temu nie mamy problemów z pamięcią i koncentracją,polecany jest także osobom starszym, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji starczej.
Tran dobry na wzmocnienie na kości
Witamina D znajdująca się w tranie uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, więc wpływa na kości i zęby. Tran jest polecany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, jest stosowany również w profilaktyce krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji i spowalnia proces niszczenia wszystkich tkanek. U osób w starszym wieku tran może zapobieć osteoporozie.
Tran w chorobach przeciwnowotworowych.
Kwasy z grupy omega-3 zmniejszają ryzyko raka piersi, jajników i jelit. Tran może zmniejszyć wielkość i liczbę guzów oraz ich skłonność do przerzutów.
Tran na zdrowe oczy.
Zawarta w tranie witamina A może zapobieć chorobom wzroku, np. zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych. Niedobór tej witaminy może również spowodować niedowidzenie o zmierzchu - kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek. Kwasy omega-3 zawarte w tranie są składnikiem siatkówki oka.
Jaki wybrać tran ? Na co zwrócić uwagę ?
Gdy chcemy wybrać tran, należy sprawdzić etykietę i zwrócić uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im będzie ona większa, to tran jest lepszej jakości. Tran występuje pod postacią płynnego syropu i kapsułek. Lepszym wyborem jest tran w kapsułkach, gdyż nie będzie się utleniał tak jak ten płynny. Tran w płynie trzeba przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 5-6 tygodni od otwarcia. Dlatego kapsułki są wygodniejszym rozwiązaniem.
Tran - kto może przyjmować ?
Każdy z nas ponieważ tran wpływa pozytywnie na wszystkie funkcje naszego ciała. Zwiększone zapotrzebowanie na tran odczuwają dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu, ludzie chorzy i będący w okresie rekonwalescencji, zestresowani i osłabieni oraz osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy. Ze względu na swoje działanie odżywcze i ogólnie wzmacniające tran powinien ponownie zagościć w diecie każdej osoby, która świadomie dba o harmonię swojego organizmu.
Tran - zasady stosowania ?
Dorośli powinni przyjmować tran 2 razy dziennie po 2 kapsułki podczas posiłków. Przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy uczucie posmaku ryby w ustach. Żeby uzyskać lepsze efekty należy regularne przyjmować tran przez okres od jesieni do wiosny. Inne zasady stosowania może zalecić lekarz.
Należy jednak pamiętać, że tranu i innych witamin nie można stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają wówczas nie tylko osłabiony organizm, lecz także bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę. W związku z tym tran i inne witaminy należy podawać po zakończeniu kuracji antybiotykowej - tylko wtedy będą wspierać proces regeneracji organizmu.
Witaj! Bardzo dobry wpis. zaczął się okres zimowy, czas zwiększonej podatności na 'zimowe " choroby, a więc grypa , angina, etc Zaczynają nas atakować różnego rodzaju wirusy i bakterie. Jeśli chodzi o tran, gorąco polecam. gdyż bardzo wspomaga organizm w okresach słabszej odporności i nie tylko. Pamiętam, jak byłam małą dziewczynką i moja mama zawsze rano i wieczorem podawała nam łyżkę tranu. Do dziś lubię jego smak i chętnie z niego korzystam.
OdpowiedzUsuńDziękuję, za docenienie tego artykułu, mam nadzieję, że wiele osób z niego skorzysta. Tak tran jest bardzo na czasie i ja również doceniam jego walory zdrowotne. Jako dziecko też dostawałam tran rano przed wyjściem do szkoły. Teraz również go stosuję w okresie jesienno -zimowym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtez lubie tran
OdpowiedzUsuńCiesze się :)
UsuńBardzo konkretny i przydatny wpis, przeczytałem go z zaciekawieniem :). Mnie tran kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mama mi go podawała, a ja niezbyt chętnie go jadłem, ale to już przeszłość, bo na szczęście istnieją na rynku już trany, których smak i zapach jest niemal niewyczuwalny. Obecnie regularnie biorę Doppelherz aktiv Tran na odporność, to tran z dorsza atlantyckiego będącego źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych typu omega-3 i naturalnych witamin A i D.
OdpowiedzUsuńA zaczęłam go stosować po to, by wzmocnić swój układ odpornościowy.
Dziękuję i ciesze się, że ludzie korzystają z materiałów, które przygotowuję. Ja też pamiętam tran z dzieciństwa, który był bardziej rybi w smaku :) Nadal w okresie jesienno-ziomowym zażywam tran, aby uzupełnić kwasy omega-3 oraz witaminę A i D. Podaję też tran do posiłku mojemu psu i kotu. Preferuję nadal tran w płynie i bez dosmaczania :) pozdrawiam serdecznie
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNiedawno odkryłam coś lepszego niż tran. Olej z wątroby rekina, nawet naukowcy potwierdzają jego wyższość nad tranem. Akurat korzystam z Odpormax bo jest wzbogacony o cynk, którego mam wieczne niedobory. I to rzeczywiście działa. Moja odporność nigdy nie była na tak wysokim poziomie, a próbowałam wszystkich możliwych metod na wzmocnienie.
OdpowiedzUsuńPani Lucyno, to wspaniale, że odporność się poprawiła. Dobrze, że Pani wspomniała o oleju z wątroby rekina, właśnie szykuje o tym artykuł i na dniach będę go publikowała. Bo często ludzie nie znają różnicy pomiędzy tranem a olejem z wątroby rekina. Artykuł będzie opisywał różnice i ich zalety.
UsuńJeśli chodzi o olej z wątroby rekina to zawartość dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 jest tu niższa niż w tranie. Ale za to występują dwa naturalne immunomodulatory - alkiloglicerol i skwalen. Substancje te wpływają korzystnie na wiele parametrów (limfocyty, granulocyty i monocyty), które odpowiadają za uruchomienie mechanizmów obronnych naszego organizmu. Alkiloglicerole występują w mleku matek karmiących, co zapewnia rozwijającemu się noworodkowi obronę immunologiczną.
Pozdrawiam serdecznie
Całą rodziną pijemy tran, w tym roku norweskiego Gala o aromacie cytrynowym. Tran nie tylko wzmacnia organizm, ale i uruchamia szare komórki, tym samym dzieciaki szybciej przyswajają wiedzę, a starsi ludzie odwlekają demencje starczą w czasie :)
OdpowiedzUsuń