W Polsce zakażenie bakterią Helicobacter pylori określa się na poziomie 60-80% społeczeństwa. Większość z nas, zatem jest jej nosicielem. Nie każdy zarażony natomiast musi z tego powodu mieć problemy zdrowotne. Dotyczą one jedynie 10% zakażonych.
► Zastanawiające jest jak bakteria przeżywa w kwaśnym środowisku żołądka. Okazuje się, że bakteria Helicobacter pylori wydziela enzym – ureazę, który rozkłada mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla. Tym sposobem bakteria zobojętnia kwaśne środowisko żołądka tworząc sobie odpowiednie środowisko do życia. Zasiedla się pod śluzem, jaki pokrywa błonę śluzową żołądka. Dzięki obecności rzęsków jest bardzo ruchliwa.
► Rozpoznanie można podzielić na metody inwazyjne i nieinwazyjne. W przypadku inwazyjnych testów, diagnostyce podaje się pobrany od pacjenta wycinek błony śluzowej żołądka. Wymienić tutaj można test urazowy, badanie mikrobiologiczne oraz histopatologiczne fragmentów śluzówki. Z nieinwazyjnych metod stosuje się test oddechowy, testy molekularne czy badanie krwi na obecność przeciwciał.
► Helicobacter pylori wydziela szereg toksyn, w tym cytoksynę wakulizującą. Powoduje ona uszkodzenie błony śluzowej. To z kolei wywołuje miejscową reakcje zapalną. Jeśli stan zapalny utrzymuje się przez dłuższy czas, może prowadzić do choroby wrzodowej dwunastnicy, raka czy chłoniaka żołądka. Zapalenie błony śluzowej żołądka może również doprowadzić do zaniku śluzówki, jeśli infekcja utrzymuje się długo.
► Jeśli chcesz wiedzieć czy jesteś zakażony bakterią Helicobacter pylori, zrób TEST NA Helicobacter pylori - TEST
► Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Dzięki właściwemu żywieniu, można zmniejszyć ból żołądka, który jest głównym objawem infekcji, i przyspieszyć proces usuwania bakterii z organizmu. Co można, a czego nie można jeść podczas przyjmowania leków eliminujących bakterię.
► Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori powinna wspierać proces leczenia farmakologicznego, którego celem jest usunięcie bakterii H. pylori z żołądka. Powinna także pomóc obniżyć poziom kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego, który jest odpowiedzialny za większość dolegliwości związanych z zakażeniem H. pylori. Celem tej diety jest bowiem także umożliwienie regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.
Zasady diety przy zakażeniu Helicobacter pylori
Osoby zmagające się z bakterią H. pylori powinny regularnie spożywać posiłki. Pod żadnym pozorem nie można dopuścić ani do uczucia głodu (pusty żołądek produkuje duże ilości kwasu solnego), ani do przejedzenia, którego skutkiem także jest nadprodukcja drażniącego żołądek kwasu. Dlatego przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.
Należy spożywać min. 4-6 małych posiłków dziennie, aby nie obciążać żołądka. Posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs (najlepiej, aby wszystkie posiłki były dobrze ugotowane i rozdrobnione, a najlepiej przetarte). Pierwszy posiłek powinien być zjedzony krótko po przebudzeniu, a ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem. Najlepiej, aby posiłki były gotowane w wodzie i na parze, duszone bez podsmażania i pieczone w foli.
Należy przyjmować 2 l płynów w ciągu dnia, najlepiej pomiędzy posiłkami. Nie należy popijać w czasie posiłku oraz pół godziny przed i godzinę po jedzeniu (w tym ostatnim przypadku może to powodować cofanie treści żołądkowej do przełyku). Możesz pić nie tylko wodę mineralną, lecz także zieloną herbatę (ale tylko słabą) czy herbatki ziołowe (z rumianku i dziurawca) oraz kawę zbożową z mlekiem, a także zupy warzywne. Zaleca się, aby napoje miały umiarkowaną temperaturę.
Dieta przy zakażeniu H. pylori - co można jeść?
Wprowadzać należy:
- kiełki brokuła - jak ukazują badania zmniejszają one ilość bakterii,
- probiotyki – badania donoszą, że ich wprowadzenie wspomaga leczenie,
- zieloną herbatę – wykazuje silne działanie hamujące rozwój Helicobacter pylori,
- napar z mięty i lukrecji – łagodzą objawy owrzodzeń i chronią błonę śluzową przed uszkodzeniem.
- czosnek, cynamon, kapsaicynę, miód Manuka – zdają się w pewnym stopniu unieszkodliwiać bakterię
- zwiększyć spożycie błonnika rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego
– produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, nasiona, warzywa, suszone i świeże owoce,
- zdrowe tłuszcze, z rodziny omega-3 (ryby, orzechy włoskie) oraz oliwę z oliwek i oleje roślinne – oliwa z oliwek wydaje się wykazywać działanie antybakteryjne na Helicobacter pylori.
- dużą ilość warzyw i owoców - zwłaszcza bogatych w witaminę C, beta-karoten, żelazo, antyoksydanty i polifenole: marchew, papryka, rzeżucha, pietruszka, kiwi, truskawki, morele, ciemnozielone warzywa itp.
Jeśli surowe warzywa i owoce są źle tolerowane, należy je spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.
Mięso: chude wędliny i delikatne mięso (najlepiej drobiowe)
Wskazane jest także stosowanie produktów zobojętniających soki żołądkowe - dobrym wyborem będzie woda, słodka śmietana czy białko kurze.
Temperatura potraw i napojów powinna być umiarkowana. W okresie zaostrzenia choroby musimy pamiętać o nieobciążaniu żołądka i spożywaniu rozdrobnionych produktów, najlepiej gotowanych na parze, duszonych lub pieczonych w folii.
Wskazane jest także stosowanie produktów zobojętniających soki żołądkowe - dobrym wyborem będzie woda, słodka śmietana czy białko kurze.
Temperatura potraw i napojów powinna być umiarkowana. W okresie zaostrzenia choroby musimy pamiętać o nieobciążaniu żołądka i spożywaniu rozdrobnionych produktów, najlepiej gotowanych na parze, duszonych lub pieczonych w folii.
Przyprawy: cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natka pietruszki, anyżek.
Pozostałe:
olej roślinny
siemię lniane
sucharki
kasza manna
Sok z kiszonej kapusty posiada wiele wartości odżywczych, przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, na którą zwiększa się zapotrzebowanie przy zakażeniu bakterią Hp lub wrzodach żołądka. Należy jednak pamiętać, że mimo wartości odżywczych, sok z kiszonej kapusty może działać także podrażniająco na błony śluzowe żołądka i powodować nasilenie istniejących objawów, dlatego powinno pic się go w rozcieńczeniu z wodą.
Po zakończeniu leczenia można stopniowo wprowadzać do jadłospisu inne produkty i zacząć powracać do w pełni zbilansowanej diety.
Sok z kiszonej kapusty posiada wiele wartości odżywczych, przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, na którą zwiększa się zapotrzebowanie przy zakażeniu bakterią Hp lub wrzodach żołądka. Należy jednak pamiętać, że mimo wartości odżywczych, sok z kiszonej kapusty może działać także podrażniająco na błony śluzowe żołądka i powodować nasilenie istniejących objawów, dlatego powinno pic się go w rozcieńczeniu z wodą.
Po zakończeniu leczenia można stopniowo wprowadzać do jadłospisu inne produkty i zacząć powracać do w pełni zbilansowanej diety.
Dieta przy zakażeniu H. pylori - czego nie można jeść?
Produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, tj.:
mocne wywary mięsna i warzywne
potrawy smażone
napoje gazowane
alkohol
kawa ii mocna herbata
ostre przyprawy
Produktów wzdymających: warzywa kapustne i strączkowe.
Produktów bogato błonnikowych: ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce.
Produktów tłustych:
tłuste gatunki mięs i wędlin
podroby
produkty wędzone
peklowane
smażone
konserwy mięsne
ryby marynowane, solone
Produktów węglowodanowych:
ciasta z kremem
słodycze zawierające alkohol
czekolada
cukierki
dżemy
marmolady itp.
W przypadku tej choroby warto także wzbogacić dietę w witaminę C oraz witaminy grupy B. Wszystkie te zalecenia mają ogólny charakter informacyjny. w razie innych problemów, ustalenie prawidłowej diety wymaga kontaktu ze specjalistą.
Pozdrawiam
Ladybonafide
W przypadku tej choroby warto także wzbogacić dietę w witaminę C oraz witaminy grupy B. Wszystkie te zalecenia mają ogólny charakter informacyjny. w razie innych problemów, ustalenie prawidłowej diety wymaga kontaktu ze specjalistą.
Pozdrawiam
Ladybonafide
Bardzo ciekawy wpis.
OdpowiedzUsuńNaprawdę dużo się z niego dowiedziałam, tym bardziej, że ostatnio coraz większą wagę przywiązuję do tego co jem i jak jem. Pierwszym krokiem było zrobienie przeze mnie w tym miejscu http://eurolinefood.pl/nietolerancje-pokarmowe/ testów na nietolerancję pokarmowe. Niestety wykazało mi gluten i od tej pory muszę go mocno unikać. Ale widzę znaczną poprawę odkąd go nie jem.
OdpowiedzUsuń