EKOLOGIA - WODA - PLASTIKOWE CZY SZKLANE BUTELKI ? SZKODLIWE SUBSTANCJE Z PET, WODA STRUKTURALNA




W każdym sklepie spożywczym, markecie itp..., od razu w oczy rzucają się półki z napojami – w zdecydowanej większości w butelkach plastikowych. Ma to praktyczne znaczenie, bo butelka plastikowa nie potłucze się w trakcie transportu, poza tym jest lżejsza od szklanej. Jednak mając na względzie ochronę środowiska, a także własne zdrowie, warto się zastanowić, czy nie lepiej kupować napoje w szklanych opakowaniach. 

Pamiętam jak byłam dzieckiem i nastolatką w sklepach były głównie szklane butelki. Pepsi-cola, coca-cola, mleko, śmietana, kefir, oranżada, szklane butle z syfonami do nabijania na wodę gazowaną, soki, przetwory wszystko w szkle itp... Czyż to nie było cudowne ??? 

Z ekologicznego i zdrowotnego punktu widzenia dużo lepsze są butelki i opakowania szklane, tym bardziej że ich rozkład nie trwa ponad 500 lat, jak butelek plastikowych. Wyrzucona butelka szklana nie zanieczyszcza przyrody szkodliwymi substancjami, ponieważ jest zrobiona w 100 proc. z materiałów występujących w środowisku naturalnym.

Z CZEGO POWSTAJE SZKŁO ?

Szklane butelki wytwarza się z piasku kwarcowego. Piasek kwarcowy podgrzewa się do wysokiej temperatury, ponad 1000 stopni. Stopiony i zmieszany z kilkoma naturalnymi  dodatkami staje się przeźroczysty. Takie płynne szkło formuje sie później w wyroby szklane.  Wszystko robi się ze szkła płynnego: szkło okienne, butelki, słoiki....wyroby artystyczne....

TWORZYWA SZTUCZNE - PLASTIK - PET

Tworzywa sztuczne są wszechobecne. Wykonywane są z nich rozmaite opakowania na żywność, jednorazowe naczynia, sztućce, butelki na napoje. Jednak wiadomo już bardzo dużo o szkodliwości butelek i opakowań z tworzyw sztucznych. Plastik czy jak kto woli – tworzywa polimerowe – mają trochę zalet. Główne z nich to wysoka odporność na rozkład, korozję, działanie pewnych chemikaliów jak również łatwość przetwarzania i niskie koszty wytwarzania. Za materiałami polimerowymi zdecydowanie nie przemawia długi czas rozkładu, bo około 500 lat (śmieci zalegające w lasach, w wodzie, na śmietniskach), podatność na działanie wyższych temperatur (topnienie).

Zwolennicy PET-ów mówią o recyklingu, jednak z doświadczenia wiemy, że nie wszystkie śmieci trafiają na wysypiska czy są poddawane utylizacji. Niestety często spotykamy się z utylizacją tworzyw polimerowych na własna rękę, kiedy to spalamy je we własnych piecach, w gospodarstwach domowych. Jest to karygodne, ponieważ samodzielnie spalając takie tworzywa nie uzyskamy wystarczająco wysokiej temperatury, by zminimalizować emisję toksyn do powietrza. Spalanie tworzyw sztucznych w spalarniach odpadów także nie zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń do atmosfery....

NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA TWORZYWA POLIMEROWE - PET

Tworzywa PET - plastik w wysokiej temperaturze reaguje z zawartą w nim cieczą.  Badania naukowe dowodzą, że już przy 15 stopniach C z plastiku do cieczy przenikają szkodliwe substancje, m.in. bisfenol A (BPA), który pod względem chemicznym jest bardzo podobny do kobiecego hormonu – estrogenu. Dlatego związek ten jest szczególnie niebezpieczny dla mężczyzn: niekorzystnie wpływa na potencję.






Do produkcji PET wykorzystywany jest  paraksylen, czyli pochodna benzenu. Jak wiemy ten ostatni jest silną toksyną, o udowodnionych właściwościach rakotwórczych. Ponadto wpływa drażniąco na układ pokarmowy, np. śluzówkę żołądka i układ nerwowy. Zatem wyprodukowanie PET jest nie lada wyzwaniem dla zakładów przemysłowych, chyba nie zdających sobie sprawy z zagrożenia jakie stwarzają dla osób mieszkających w pobliżu takich miejsc.

Co więcej, chociaż butelki plastikowe są lżejsze i małym dzieciom łatwiej z nich pić, w USA, Kanadzie i Europie Zachodniej do karmienia maluchów powszechnie używane są szklane. Uczeni ujawnili że wydzielanie szkodliwych związków z butelek plastikowych, może mieć wpływ na rozwój organów rozrodczych dziecka.

Substancje zawarte w butelkach plastikowych, będących pochodnymi ropy naftowej i wspomnianego benzenu, przenikają do wody wówczas gdy jest ona niewłaściwie przechowywana. Zaleca się, by przetrzymywać butelki z wodą w temperaturze do 15 stopni C, ale częstokroć temperatura ta przekracza 50 stopni C.

CZY POTRZEBUJEMY BUTELEK NA WODĘ ?

Do użytku domowego możemy w ogóle nie potrzebować butelek. W Danii czy krajach śródziemnomorskich woda w kranie jest na tyle czysta, że można ją pić bez przegotowania. W Polsce, dzięki ujęciom głębinowym, taka woda jest np. w Łodzi. Warto, by za przykładem Łodzi poszły inne polskie miasta. Bo tam, gdzie picie czystej wody z kranu jest normą, ludzie nie narzekają na jej smak, nie mają z tego powodu problemów zdrowotnych, a zużycie plastikowych butelek jest znacznie mniejsze.

My już od jakiegoś czasu zrezygnowaliśmy z kupowania napojów i produktów w plastikowych butelkach. Choć wody mineralne kuszą zdrowymi minerałami i smakiem to jednak świadomość, że w tej wodzie oprócz minerałów możemy wypić substancje szkodliwe, które przedostały się do wody z plastiku zniechęca mnie do picia. Myślę, że lepszy dla organizmu jest leki niedobór minerałów z wody niż substancje pochodne bisfenolu itp. z plastiku.

Jako alternatywę kupiliśmy dzbanek z atestem do filtrowania wody i pijemy tylko taką wodę. Czasami uzupełniamy zdrowotną wodą mineralną, ale tylko ze szklanych butelek. Na przemian używamy również wody strukturalnej czyli woda z kranu, zamrożona i ponownie odmrożona. Jej pojedynczy kryształ ma identyczną budowę jaką ma kryształ wody zgromadzonej w naszych tkankach. 

Problem "strukturowanej" wody szczegółowo opisuje Michał Tombak w książce pt. Czy można żyć 150 lat. 

Nasze ciała składają się w 70 % z wody, a krew z 90 %. Woda jest silnym rozpuszczalnikiem składników mineralnych. Bez jej dostatecznej ilości zostalibyśmy zatruci przez wewnętrzne produkty rozpadu, nieusuwane z organizmu. Woda jest niezbędna w reakcjach chemicznych i przemianie materii. Dzięki wodzie roznoszone są składniki odżywcze i tlen do komórek, a woda przyczynia się do chłodzenia organizmu przez pocenie się.

WODA STRUKTURALNA 





Woda posiada swoją pamięć…Kiedy płynie na przykład rzeką, zapamiętuje wszystkie związki chemiczne ścieków wpływających do niej, innym znów razem minerały dodane do niej przez człowieka przed zabutelkowaniem…lub chlor…Zamrażając przegotowaną wodę po prostu resetujemy jej pamięć i przywracamy jej najbardziej pierwotny, dziewiczy skład. To dzięki takiej wodzie, a dokładnie wodzie jaka powstaje po rozmrożeniu wiecznej zmarzliny na dalekiej północy, mieszkańcy Jakucji dożywają w zdrowiu sędziwego wieku. Taką wodę strukturalną pijamy od niedawna ale tylko w domu. Przygotowujemy ja sami. To świeżo rozmrożony lód. Wodę z kranu najpierw filtrujemy a potem zamrażamy. Proces mrożenia wody oczyszcza ją z bakterii, chloru i innego dziadostwa.  O wodzie strukturalnej będą osobne artykuły. Teraz tylko w skrócie.

Jak się okazuje, wyniki najnowszych badań potwierdzają iż najkorzystniejsze dla człowieka jest picie wody strukturowej. W przyrodzie spotyka się taką wodę w warzywach, owocach i właśnie roztopionym lodzie. 

Ten sposób zaobserwowano u mieszkańców północnej Rosji - Jakutów, u ludów tybetańskich, hunzów, itp.  których średnia długość życia wynosi ponad 100 lat.
Uczeni zastanawiali się dlaczego naród ten nie posiadając wodociągów, studni, odżywiając się bardzo skromnie z bardzo małą ilością warzyw i owoców w ogóle nie choruje. Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Jakuci korzystają tylko z wody, którą sami pozyskają z pociętych tafli lodowych. 

Okazało się, że woda strukturowa jest zbliżona do tej z naszego organizmu, dzięki czemu jest łatwo przyswajalna, poprawia samopoczucie, a nawet pomaga w leczeniu wielu chorób.

Taką wodę oczywiście można przygotować samemu, nalewając do garnka lub butelki wodę i zamrażając ją w lodówce. Niektórzy uważają, że wodę z kranu trzeba uprzednio przegotować. Ale ja nie gotuje tylko poddaję filtracji w dzbanku filtrującym.  Najlepsze efekty uzyskuje podobno po miesiącu takiej kuracji. 

WODA JONIZOWANA

Można też pić wodę jonizowaną taka woda powstaje w wyniku elektrolizy. Może to być woda z kranu przefiltrowana i poddana odpowiedniej obróbce, także poddana redukcji, zatem zawierająca dużą ilość elektronów, które mogą być przechwycone przez nadmiar aktywnego tlenu znajdujący się w organizmie, chroniąc w ten sposób komórki przed utlenianiem. 

Badania naukowe wykazały, że wody w zakresie od 6 pH do 8,5 pH działają leczniczo na organizm ludzki. Jednak najważniejszym czynnikiem jest nie koniecznie poziom pH, ale potencjał redox.

WODA KANGEN - zdrowa woda strukturalna

Kangen - to japońskie słowo, które można przetłumaczyć jako „powrót do źródła”. Pojęcie kangen w odniesieniu do wody, to powrót jej do stanu w jakim była w przyrodzie, powrót do czystej natury zanim Ziemia uległa zanieczyszczeniu. Może też określać powrót do stanu ciała jakie mieliśmy w młodości, do zdrowego stanu naszych organów, skóry, samopoczucia itp.

Nazwa ta oznacza również określenie wody pitnej, bogatej w minerały, oczyszczonej z metali ciężkich, bakterii, chemikali, bogatej w AKTYWNY WODÓR, otrzymany na drodze jonizacji przez elektrolizę, uzyskując dodatkowe elektrony dla naszego ciała. Te dodatkowe elektrony nadają silne właściwości odtleniające wodzie pitnej. Jest więc ona silnym antyutleniaczem silniejszym od wielu stosowanych powszechnie.

Korzyści z picia wody kangen:

- Spowalnia proces starzenia organizmu
- Zwiększa odporność organizmu przed chorobą 
- Zwiększa wchłanianie witamin i minerałów
- Dla osób otyłych powoduje chudnięcie, w miarę oczyszczania organizmu.
- Woda Kangen neutralizuje wolne rodniki - jest silnym antyutleniaczem

Zatem pijcie wodę dla zdrowia, czystą, nie skażoną i wolną od chemikaliów.




3 komentarze:

  1. A ten dzbanek do filtrowania to z jakiego plastiku jest?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na dzbanku do filtrowania powinno być oznaczenie: BPA 0%, wolny od bisfenolu A, BPA free. Jeśli dzbanek nie ma takiego oznaczenia, nie należy go kupować. Pojawiły się już dzbanki szklane :) Choć coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość pożywienia czy nawadniania, to równie istotne jest opakowanie, a co za tym idzie związki, które przedostają się do wewnątrz. Od 1 marca 2011 roku na terenie Wspólnoty Europejskiej funkcjonuje zakaz używania bisfenolu A w produkcji butelek dla dzieci. Wprowadzono go z racji na obawy związane z niekorzystnym wpływem tej substancji na zdrowie niemowląt. Podstawę prawną stanowi dyrektywa 2011/8/EU, na bazie której od czerwca 2011r. zabroniona jest sprzedaż i import na rynek unijny butelek dziecięcych zawierających tę substancję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.