Po okresie świątecznym naszła mnie ogromna ochota na inne smaki. Uwielbiamy przeróżne pasty, które urozmaicają codzienna dietę. Pasty i różne smarowidła często goszczą na naszym stole, dlatego postanowiłam zrobić smaczne smarowidło.
Po świątecznych zapasach pozostała puszka kukurydzy, a w lodowce kilka sztuk czerwonej długiej słodkiej papryki greckiej. To moja ulubiona papryka, słodka i chrupiąca. w zeszłym roku posadziłam ją w doniczkach na balkonie i cieszyłam się świeżą aromatyczną papryką własnej uprawy, choć nie wyrosła tak długa bo miała około 15 - 18 cm, ale była świeża i bardzo smaczna.
Wracając do mojej pasty, to właśnie słodka kukurydza i słodka czerwona papryka świetnie się komponują. Taką pastę używamy do razowego pieczywa, do smarowania placuszków (naleśników) które smażę lub piekę z różnych ulubionych mąk np. kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, ryżowej, z cieciorki itp...
przepis na 2 porcje
1 puszka kukurydzy lub kukurydzy mrożonej
1 czerwona papryka
posiekana natka pietruszki
1 ząbek czosnku
ulubione zioła do smaku
ja użyłam czosnek niedźwiedzi i pieprz ziołowy
1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
1/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
to już zależy od waszego smaku
2 łyżki oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju
1 czerwona papryka
posiekana natka pietruszki
1 ząbek czosnku
ulubione zioła do smaku
ja użyłam czosnek niedźwiedzi i pieprz ziołowy
1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
1/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
to już zależy od waszego smaku
2 łyżki oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju
Wykonanie:
Pasta kukurydziana z papryką jest super smaczna, delikatna, słodka i o lekko czosnkowym smaku i zapachu. Jeśli macie inne propozycje na pasty z kukurydzy to zapraszam do umieszczenia w komentarzu. Życzę wszystkim smacznego.
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdowiadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz