DIETY DLA ZDROWIA / ZASADY ODŻYWIANIA - JAK ZDROWO ODŻYWIAĆ SIĘ W OKRESIE JESIENNO - ZIMOWYM ?

Człowiek jesienią wycisza się, oszczędza swoją energię i staje się bardziej skłonny do zadumy. Odczuwamy już pierwsze symptomy przesilenia. Coraz krótsze dni oraz zimne poranki i wieczory, które wpływają na nasz nastrój i samopoczucie. To okres osłabienia organizmu, spadek odporności i zmęczenie. Nasz układ odpornościowy zostaje wystawiony na próbę. Jesienne deszcze i chłodne zimowe dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie. Pamiętajmy, że to co jemy i co robimy wpływa na nasze samopoczucie, kondycję fizyczną i na nasze zdrowie.

dieta pokarmy rozgrzewające zdrowie zdrowy styl zycia



W okresie jesienno - zimowym warto zadbać o układ odpornościowy. W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się przede wszystkim: białko, witaminy i składniki mineralne (tj. selen, magnez, cynk, żelazo). Źródłem białka są ryby, jaja, ser, mięso, tofu, soczewica, groch, fasola, bób, orzechy, nasiona, brokuły, fasolka szparagowa, jarmuż, zboża - kasze i ryż Z kolei witaminy i składniki mineralne znaleźć można w warzywach, owocach, nasionach, orzechach z których niestety wiele osób rezygnuje po zakończeniu sezonu letniego. A to właśnie jesienią stają się one najbardziej pożądane w diecie.



W zwiększaniu odporności jesienią i zimą niezwykle pomocna jest witamina C, którą można znaleźć nie tylko w owocach sezonowych ale też w cytrusach, które są dostępne przez cały rok. Ponadto spożywanie warzyw takich jak: kalafior, szpinak, brokuły, pietruszka czy papryka i pomidory daje nam możliwość zaopatrzenia organizm w dawkę witaminy C. Żywienie opiera się na bardzo prostych zasadach:  gdy na dworze jest sucho i ciepło - spożywamy produkty neutralne i wychładzające. Natomiast gdy na dworze jest chłód, ziąb, pojawia się deszcz i śnieg, a temperatura jest niższa niż w mieszkaniu lub twoim miejscu pracy - spożywamy produkty neutralne i rozgrzewające.

PODZIAŁ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZE WZGLĘDU NA TERMIKĘ:

- gorące, które rozgrzewają nasz organizm
- ciepłe, które działają lekko rozgrzewająco
- neutralne - wzmacniają naszą energię 
- chłodne, to takie które ochładzają, ale są ważne        dla krwi i płynów odżywczych 
- zimne , takie które nas mocno wychładzają

Najkorzystniejsze pod względem termicznym są pokarmy gotowane z przyprawami spożywane na ciepło.

dieta pokarmy rozgrzewające zdrowie zdrowy styl zycia


Jesienna dieta powinna być głównie rozgrzewająca, ponieważ organizm zużywa dużo energii na utrzymanie temperatury ciała. Z diety eliminujemy wtedy produkty wychładzające - wyziębiające, powodujące wychłodzenie narządów wewnętrznych i nasilenie się tworzenia śluzu. Do takich produktów należą: surowa woda, sól, produkty kwaśne - kiszonki, owoce cytrusowe, jogurty, kefiry, białe sery, mięso, wędliny, surówki, biała mąka, cukier, słodycze, kawa, herbata, piwo, soki. Jeśli spożywamy jednak produkty wyziębiające i wychładzające to należy równoważyć je z potrawami natury rozgrzewającej. 





W naszym klimacie umiarkowanym z porą jesienną i zimową, większość produktów wychładzających należy zastąpić pokarmami rozgrzewającymi. W myśl filozofii Yin i Yang śniadanie powinno być spożywane w ciepłej postaci np. jako kasza jaglana, owsianka lub mieszanina zbóż, połączonych z suszonymi morelami, daktylami orzechami, nasionami słonecznika, dyni, sezam, które pozwolą dodatkowo zaopatrzyć organizm w błonnik, selen, cynk, magnez oraz witaminy. Dodawajmy do jedzenia dużo rozgrzewających przypraw: imbir, pieprz, kminek, majeranek, cynamon, goździki, chili ponieważ podnoszą ogrzewającą strukturę potraw. 

W jesiennej i zimowej diecie szczególne miejsce zajmuje błonnik, którego dzienne zapotrzebowanie wynosi 25-30 g. W największych ilościach występuje w warzywach i owocach, a także pełnoziarnistych produktach tj. kasze pełnoziarniste, makarony, razowe pieczywo, brązowy ryż. W tym okresie warto zadbać również o odpowiednie nawadnianie organizmu. Spożywanie ciepłych napojów z dodatkiem goździków, cynamonu, imbiru z pewnością nas rozgrzeje. Herbaty  ziołowe pijmy z cytryną, miodem, lub cynamonem i goździkami. Dzięki takiemu połączeniu organizm zyskuje większą odporność. Miód zawiera węglowodany, witaminy A, C, K oraz z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w prawie 30 składników mineralnych, w tym mangan, żelazo i magnez. Zawiera również naturalne substancje bakteriobójcze, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień.



Okres chłodu i braku słońca sprzyja spadkowi nastroju, a brak witaminy D daje o sobie znać. W jesienno - zimowej diecie nie można zapomnieć o dobrej naturalnej czekoladzie, naturalnym ciepłym kakao z dodatkiem cynamonu i mleka najlepiej roślinnego. Dostarcza nam pierwiastki: selen i cynk, który wpływa na poziom serotoniny i zwiększa ilość endorfin w organizmie. Pokarmy pełnoziarniste jak kasze i makarony też mogą być źródłem pierwiastków dostarczających serotoniny.

Odżywiając się jesienią i zimą warto pamiętać, że spożywanie odpowiedniej ilości ciepłych posiłków dziennie pozwoli dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz rozdzielić dzienną porcję kalorii. Jednak każdy powinien słuchać własnego organizmu i postępować zgodnie z jego wymaganiami.

Pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl


0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.