Człowiek jesienią wycisza się, oszczędza swoją energię i staje się bardziej skłonny do zadumy. Odczuwamy już pierwsze symptomy przesilenia. Coraz krótsze dni oraz zimne poranki i wieczory, które wpływają na nasz nastrój i samopoczucie. To okres osłabienia organizmu, spadek odporności i zmęczenie. Nasz układ odpornościowy zostaje wystawiony na próbę. Jesienne deszcze i chłodne zimowe dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie. Pamiętajmy, że to co jemy i co robimy wpływa na nasze samopoczucie, kondycję fizyczną i na nasze zdrowie.
W okresie jesienno - zimowym warto zadbać o układ odpornościowy. W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się przede wszystkim: białko, witaminy i składniki mineralne (tj. selen, magnez, cynk, żelazo). Źródłem białka są ryby, jaja, ser, mięso, tofu, soczewica, groch, fasola, bób, orzechy, nasiona, brokuły, fasolka szparagowa, jarmuż, zboża - kasze i ryż Z kolei witaminy i składniki mineralne znaleźć można w warzywach, owocach, nasionach, orzechach z których niestety wiele osób rezygnuje po zakończeniu sezonu letniego. A to właśnie jesienią stają się one najbardziej pożądane w diecie.
PODZIAŁ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZE WZGLĘDU NA TERMIKĘ:
- gorące, które rozgrzewają nasz organizm
- ciepłe, które działają lekko rozgrzewająco
- neutralne - wzmacniają naszą energię
- chłodne, to takie które ochładzają, ale są ważne dla krwi i płynów odżywczych
- zimne , takie które nas mocno wychładzają
Najkorzystniejsze pod względem termicznym są pokarmy gotowane z przyprawami spożywane na ciepło.
Jesienna dieta powinna być głównie rozgrzewająca, ponieważ organizm zużywa dużo energii na utrzymanie temperatury ciała. Z diety eliminujemy wtedy produkty wychładzające - wyziębiające, powodujące wychłodzenie narządów wewnętrznych i nasilenie się tworzenia śluzu. Do takich produktów należą: surowa woda, sól, produkty kwaśne - kiszonki, owoce cytrusowe, jogurty, kefiry, białe sery, mięso, wędliny, surówki, biała mąka, cukier, słodycze, kawa, herbata, piwo, soki. Jeśli spożywamy jednak produkty wyziębiające i wychładzające to należy równoważyć je z potrawami natury rozgrzewającej.
W naszym klimacie umiarkowanym z porą jesienną i zimową, większość produktów wychładzających należy zastąpić pokarmami rozgrzewającymi. W myśl filozofii Yin i Yang śniadanie powinno być spożywane w ciepłej postaci np. jako kasza jaglana, owsianka lub mieszanina zbóż, połączonych z suszonymi morelami, daktylami orzechami, nasionami słonecznika, dyni, sezam, które pozwolą dodatkowo zaopatrzyć organizm w błonnik, selen, cynk, magnez oraz witaminy. Dodawajmy do jedzenia dużo rozgrzewających przypraw: imbir, pieprz, kminek, majeranek, cynamon, goździki, chili ponieważ podnoszą ogrzewającą strukturę potraw.
W jesiennej i zimowej diecie szczególne miejsce zajmuje błonnik, którego dzienne zapotrzebowanie wynosi 25-30 g. W największych ilościach występuje w warzywach i owocach, a także pełnoziarnistych produktach tj. kasze pełnoziarniste, makarony, razowe pieczywo, brązowy ryż. W tym okresie warto zadbać również o odpowiednie nawadnianie organizmu. Spożywanie ciepłych napojów z dodatkiem goździków, cynamonu, imbiru z pewnością nas rozgrzeje. Herbaty ziołowe pijmy z cytryną, miodem, lub cynamonem i goździkami. Dzięki takiemu połączeniu organizm zyskuje większą odporność. Miód zawiera węglowodany, witaminy A, C, K oraz z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w prawie 30 składników mineralnych, w tym mangan, żelazo i magnez. Zawiera również naturalne substancje bakteriobójcze, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień.
Okres chłodu i braku słońca sprzyja spadkowi nastroju, a brak witaminy D daje o sobie znać. W jesienno - zimowej diecie nie można zapomnieć o dobrej naturalnej czekoladzie, naturalnym ciepłym kakao z dodatkiem cynamonu i mleka najlepiej roślinnego. Dostarcza nam pierwiastki: selen i cynk, który wpływa na poziom serotoniny i zwiększa ilość endorfin w organizmie. Pokarmy pełnoziarniste jak kasze i makarony też mogą być źródłem pierwiastków dostarczających serotoniny.
Odżywiając się jesienią i zimą warto pamiętać, że spożywanie odpowiedniej ilości ciepłych posiłków dziennie pozwoli dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz rozdzielić dzienną porcję kalorii. Jednak każdy powinien słuchać własnego organizmu i postępować zgodnie z jego wymaganiami.
Pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
Pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz