ZDROWA ŻYWNOŚC / OWOCE / PIGWA - PIGWOWIEC - NASZA POLSKA CYTRYNA - PIGWA DO HERBATY - KONFITURA Z PIGWY - PIGWA NA PRZEZIĘBIENIE

Przyszła jesień a wraz z nią pora na cytrynowe pigwy. Cudowne owoce jesieni. Pigwa pospolita to roślina ozdobna rosnąca w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka. Owoce pigwy na surowo są bardzo twarde i kwaśne. Ale można z nich przygotować różne przetwory: konfitury, powidła, soki, musy oraz wspaniałe nalewki.


PIGWA - DO HERBATY, KONFITURA Z PIGWY, PIGWA, NA PRZEZIĘBIENIE, ZDROWA DIETA OPOLE

Pigwa zawiera cukry i kwasy organiczne, a także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C ok.15 mg w 100 g, która wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Owoce posiadają wiele wartościowych  związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Dzięki obecności flawonoidów, które zapobiegają kruchości naczyń włosowatych i poprawiają nasze krążenie krwi. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy. 







PIGWA  DO HERBATY  ZAMIAST CYTRYNY

Wiele osób omija z daleka pigwę bo jest twarda i trudna w obróbce, aby sobie ułatwić pracę można owoc przekroić i wybrać pestki, potem zetrzeć na tarce lub prościej przemielić przez maszynkę do mięsa. To chyba najszybszy i najprostszy sposób na pigwę :) zachowując oczywiście cały jej aromat i witaminy.


Owoce pigwy myjemy dokładnie i suszymy. Potem należy owoce pigwy przekroić i wybrać pestki. Przygotowane owoce mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach.  Do całości dodajemy miód lub brązowy cukier według uznania. Najczęściej stosuje się ok. 1/4 część cukru na 1 kg owoców pigwowca. Pigwa jest cierpka i kwaskowata, więc jeśli ktoś nie lubi to można dać więcej cukru.  Ja wolę bardziej naturalny kwaskowaty smak. Tak przygotowana pigwa ma u nas zastąpić cytrynę i być kwaskowata :) 

Tak przygotowaną pigwę pakujemy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję na mokro, czyli w garnku z wodą. Na dno garnka wykładam szmatkę lub gazety, potem układam słoiczki (słoiczki nie powinny się dotykać, dlatego pomiędzy wkładam kawałki gazety. Wody nalewam gdzieś do 1/3 wysokości  słoiczków ( ważne aby słoiki były tej samej wysokości ) Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 -20 min - tyle wystarczy.




KONFITURA Z PIGWY

Konfiturę robimy z umytych owoców, należy przekroić i wypestkować owoce. Potem najlepiej pokroić je w kostkę, ale jeśli jest bardzo twarda to można również przemielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. W dużym rondlu, garnku dusić pigwę z dodatkiem cukru, na 1 kg owoców ok. 0,5 kg cukru i 1 litra wody. Można dodać imbir lub cynamon jeśli ktoś lubi takie aromaty. Ja lubię z cynamonem :) Gdy owoce zmiękną, miksujemy je i dalej dusimy by woda wyparowała. Gorącą masę pigwową przekładamy do małych wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pozostawiamy do ostygnięcia, stawiając słoiczki je do góry dnem. I gotowe. Dla złamania smaku do konfitury z pigwy można jeszcze dodać słodkie jabłka, wtedy ilość cukru można zmniejszyć.
Konfitura jest doskonała do herbaty, naleśników, do gofrów.



PIGWA - DO HERBATY, KONFITURA Z PIGWY, PIGWA, NA PRZEZIĘBIENIE, ZDROWA DIETA OPOLE


Pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.