Dziś kilka słów o trawie cytrynowej, której ostatnio cały czas używamy w naszej kuchni.
Trawa cytrynowa zwana także palczatką cytrynową, (jej łacińska nazwa to cymbopogon citratus) pochodzi z Azji Południowo Wschodniej a uprawiana jest już prawie wszędzie. Można ją uprawiać w domowej doniczce na balkonie bądź w ogrodzie. Ważne by miała ciepło. Trawa cytrynowa jest uprawiana w Azji i krajach śródziemnomorskich.Wytwarzany z niej olejek ma zastosowanie w medycynie i w przemyśle perfumeryjnym.W Azji używa się jej do zup i przyrządzania napojów.Ceniona jest za pikantno-kwaśny smak z korzenną nutą.Można dodawać ją do herbaty lub zaparzać jako osobny napar.
RODZAJE TRAWY CYTRYNOWEJ
świeża: importowana z Tajlandii. Można kupić w dużych marketach, pakowaną po kilkanaście – kilkadziesiąt sztuk lub w sklepach ekologicznych na wagę. Musi być świeża i jędrna, bo inaczej za dużo nam nie zostanie do gotowania. Mniej świeża trawę możemy namoczyć w wodzie na około 15-20 minut i wtedy odzyska jędrność. Świeżą trawę można ukorzenić i sadzonki posadzić sobie w ogrodzie.
mrożona: nieco bardziej aromatyczna niż świeża, dużo jędrniesza. Nie trzeba jej obierać, jest od razu gotowa do spożycia. Po rozmrożeniu robi się miękka i mało sprężysta, jednak nie przeszkadza to w gotowaniu. Używamy jej jak trawy świeżej – po ubiciu tłuczkiem nie ma jednak tak intensywnego aromatu.
marynowana: łatwa do przechowywana ale mniej aromayczna
suszona: cięte liście, czyli część, którą zazwyczaj odrzuca się gotując z trawą cytrynową. Jest używana do aromatyzowania herbatek.
Trawa cytrynowa to zioło, o podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Jest świetnym dodatkiem do dań, którym chcemy nadać aromat bez kwasowości cytryny. Można dodać odrobinę do kompotu, naparu ziołowego, herbaty, lemoniady, dżemu i konfitur. Roślina ta ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Jej smakiem możemy doprawić potrawy mięsne, ryby, zupy, sałatki, desery czy też napoje. Części rośliny które najczęściej się wykorzystuje w kuchni to bulwy, które są najbardziej aromatyczne oraz liście. Jednym z najpopularniejszych sposobów jej użycia jest zmiażdżenie tłuczkiem bulwy. W procesie tym uwalniają się olejki eteryczne i aromaty. Takie zmiażdżone bulwy dokładamy do potraw by oddały swój smak. W polsce można spotkać jeszcze rozdrobniona i suszona wersję trawy cytrynowej lecz taką postać stosujemy głównie do aromatyzowania herbat bądź naparów. Świeżą trawę cytrynową można przechowywać w lodówce, szczelnie owiniętą nawet do 2-3 tygodni a zamrożoną znacznie dłużej.
Trawa cytrynowa zwana także palczatką cytrynową, (jej łacińska nazwa to cymbopogon citratus) pochodzi z Azji Południowo Wschodniej a uprawiana jest już prawie wszędzie. Można ją uprawiać w domowej doniczce na balkonie bądź w ogrodzie. Ważne by miała ciepło. Trawa cytrynowa jest uprawiana w Azji i krajach śródziemnomorskich.Wytwarzany z niej olejek ma zastosowanie w medycynie i w przemyśle perfumeryjnym.W Azji używa się jej do zup i przyrządzania napojów.Ceniona jest za pikantno-kwaśny smak z korzenną nutą.Można dodawać ją do herbaty lub zaparzać jako osobny napar.
RODZAJE TRAWY CYTRYNOWEJ
świeża: importowana z Tajlandii. Można kupić w dużych marketach, pakowaną po kilkanaście – kilkadziesiąt sztuk lub w sklepach ekologicznych na wagę. Musi być świeża i jędrna, bo inaczej za dużo nam nie zostanie do gotowania. Mniej świeża trawę możemy namoczyć w wodzie na około 15-20 minut i wtedy odzyska jędrność. Świeżą trawę można ukorzenić i sadzonki posadzić sobie w ogrodzie.
mrożona: nieco bardziej aromatyczna niż świeża, dużo jędrniesza. Nie trzeba jej obierać, jest od razu gotowa do spożycia. Po rozmrożeniu robi się miękka i mało sprężysta, jednak nie przeszkadza to w gotowaniu. Używamy jej jak trawy świeżej – po ubiciu tłuczkiem nie ma jednak tak intensywnego aromatu.
marynowana: łatwa do przechowywana ale mniej aromayczna
suszona: cięte liście, czyli część, którą zazwyczaj odrzuca się gotując z trawą cytrynową. Jest używana do aromatyzowania herbatek.
Trawa cytrynowa to zioło, o podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Jest świetnym dodatkiem do dań, którym chcemy nadać aromat bez kwasowości cytryny. Można dodać odrobinę do kompotu, naparu ziołowego, herbaty, lemoniady, dżemu i konfitur. Roślina ta ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Jej smakiem możemy doprawić potrawy mięsne, ryby, zupy, sałatki, desery czy też napoje. Części rośliny które najczęściej się wykorzystuje w kuchni to bulwy, które są najbardziej aromatyczne oraz liście. Jednym z najpopularniejszych sposobów jej użycia jest zmiażdżenie tłuczkiem bulwy. W procesie tym uwalniają się olejki eteryczne i aromaty. Takie zmiażdżone bulwy dokładamy do potraw by oddały swój smak. W polsce można spotkać jeszcze rozdrobniona i suszona wersję trawy cytrynowej lecz taką postać stosujemy głównie do aromatyzowania herbat bądź naparów. Świeżą trawę cytrynową można przechowywać w lodówce, szczelnie owiniętą nawet do 2-3 tygodni a zamrożoną znacznie dłużej.
Trawa cytrynowa ma również pozytywny wpływ na nasz organizm. Jest bardzo bogata w liczne wartości odżywcze. Bywa stosowana jako środek pobudzający, wzmagający refleks i koncentrację. Pomaga jaśniej myśleć, wyostrza pamięć i likwiduje nerwice. Zioło to pomaga też przy problemach żołądkowych pobudzają soki trawienne. Ma działanie bakteriobójcze a dzięki niezwykłemu aromatowi działa odświeżająco i neutralizuje przykry zapach potu.
Trawa cytrynowa poza walorami kulinarnymi posiada też właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne.Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.Najnowsze badania sugerują ,że posiada także właściwości przeciwnowotworowe-cyrtal znajdujący się w olejku tej rośliny w stężeniu uzyskiwanym uzyskiwanym w spożywanych napojach może wywoływać apoptozę niektórych komórek nowotworowych linii hematopoetycznych.
W Indiach wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. W razie gorączki, napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Chińczycy z kolei wierzą, że sporządzony na jej bazie napój pomaga w leczeniu bólów głowy i brzucha. To również delikatniejsza propozycja niż herbata z dodatkiem imbiru, który dla niektórych osób jest zbyt intensywny.
Przygotowanie herbaty z trawą cytrynową jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pociętą łodygę (około 1 łyżeczki) wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut. Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, który łagodzi jej nieco pikantny smak. Używając świeży produkt po zaparzeniu można wykorzystać go do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej.
Trawa cytrynowa nie nadaje się do całorocznej uprawy w naszym klimacie. Dlatego najlepiej jest posadzić ją w sporej (3-5-cio litrowej) donicy.Latem świetnie czuje się w słonecznym miejscu w ogrodzie lub na tarasie,zimą natomiast należy umieścić ją w widnym pomieszczeniu w temperaturze 10-20 st.C. Trawa cytrynowa rośnie w kepach i osiąga do 80 cm wysokości.
Trawa cytrynowa poza walorami kulinarnymi posiada też właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne.Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.Najnowsze badania sugerują ,że posiada także właściwości przeciwnowotworowe-cyrtal znajdujący się w olejku tej rośliny w stężeniu uzyskiwanym uzyskiwanym w spożywanych napojach może wywoływać apoptozę niektórych komórek nowotworowych linii hematopoetycznych.
W Indiach wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. W razie gorączki, napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Chińczycy z kolei wierzą, że sporządzony na jej bazie napój pomaga w leczeniu bólów głowy i brzucha. To również delikatniejsza propozycja niż herbata z dodatkiem imbiru, który dla niektórych osób jest zbyt intensywny.
Przygotowanie herbaty z trawą cytrynową jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pociętą łodygę (około 1 łyżeczki) wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut. Można osłodzić herbatę miodem lub cukrem, który łagodzi jej nieco pikantny smak. Używając świeży produkt po zaparzeniu można wykorzystać go do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej.
Trawa cytrynowa jest bardzo łatwa w uprawie. Wystarczy posadzić ja w donicy i wystawić na balkon a na okres zimowy przenieść do domu. Jeśli posadzimy w ogrodzie należy po prostu przed zimą ja zerwać i wykorzystać lub zamrozić.
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz