Bardzo proste gofry z płatków owsianych z pysznymi dodatkami na śniadanie, podwieczorek, kolację, deser, na piknik, na każdą okazję. Zdrowe i sycące. Z dowolnymi ulubionymi dodatkami.
Składniki na gofry:
płatki owsiane 2 szklanki po 200 ml
mleko roślinne dowolne ulubione
u mnie mleczko kokosowe własnej roboty 2 szklanki
zamiast mleka można dać wodę
rodzynki 2 łyżki
żurawina 2 łyżki
siemię lniane 1 łyżka
wiórki kokosowe 1 łyżka
cynamon 1/2 łyżeczki
olej np. kokosowy do wysmarowania gofrownicy
Wykonanie:
Płatki owsiane mieszam z wodą lub mlekiem roślinnym i dodaję resztę składników i odstawiam na 10-15 minut aby napęczniały. Po tym czasie dokładnie mieszam. W między czasie smaruję pędzelkiem gofrownicę roztopionym olejem kokosowym i rozgrzewam. Masę - ciasto owsiane z bakaliami nakładam do rozgrzaną gofrownicę i piekę kilka minut aż się zarumienią ok. 5 - 7 min.
Do gofrów pasują różne dodatki np. bita śmietana, krem bananowo-czekoladowy, konfitura z dowolnych owoców lub same bez dodatków. Smacznego!
Do gofrów pasują różne dodatki np. bita śmietana, krem bananowo-czekoladowy, konfitura z dowolnych owoców lub same bez dodatków. Smacznego!
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz