Smalec roślinny czyli smalec bez grama słoniny :) to doskonałe smarowidło do pieczywa i placuszków przeznaczonych przede wszystkim dla wegetarian i wegan, ale także doskonały dla mięsożerców by zróżnicować swoją dietę. Jest wolny od tłuszczów zwierzęcych i zawiera tylko oleje roślinne. Jego smak jest uzależniony od dobrze usmażonej cebulki, jabłka i gamy ziół - przypraw, oraz dobrej jakości oliwy i oleju kokosowego.
Składniki:
2 mniejsze cebule drobno pokrojone
1 starte jabłko
oleju rzepakowy
kilka łyżek oleju kokosowego
sól i przyprawy do smaku
Cebulę podsmażyć na złoty kolor na patelni z niewielką ilością oleju, a następnie dodać starte na tarce jabłko i dodać ulubione potrawy. Chwile lekko poddusić wszystko razem i dodać olej kokosowy. Zdjąć patelnię z ognia, smalczyk roślinny przelać do szklanej salaterki lub szerokiego słoiczka. Poczekać aż wystygnie i wsadzić do lodówki. Po 2-3 godzinach jest gotowy do smarowania. Oczywiście po schłodzeniu zmieni kolor na bardziej biały za sprawą zmiany skupienia oleju kokosowego.
Mój super domowy własnej roboty smalczyk roślinny świeżutki, jeszcze nie zastygł ale zaraz idzie do lodóweczki i na jutro będzie wspaniały do chlebka gryczanego. Smacznego !
smalczyk jeszcze przed zastygnięciem
Pozdrawiam
Lady BonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz