Stosowanie niektórych substancji słodzących zamiast cukru w produktach nie wynika z ich wyższości ale są po prostu dla producenta tańsze w użyciu masowym.
Czym są sztuczne słodziki ? To substancje, które mają nadać słodki smak jednak nie zawierać znacznej ilości kalorii.
► Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine.
► Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy. Acesulfam w połączeniu z aspartamem szybciej daje słodki smak, przez co w mieszance można użyć ich mniej.
► E 950 acesulfam K (acesulfam potasowy)
To syntetyczny słodzik, heterocykliczny związek chemiczny stosowany jako słodzik około 150 razy słodszy od sacharozy. Wzmacnia również smak i zapach. W temperaturze pokojowej związek ten występuje w postaci białych kryształów, rozpuszczalnych w wodzie. Odporny na temperaturę sterylizacji oraz pieczenia chleba. Szybko wywołuje krótkotrwałe odczucie słodkości. Występuje pod symbolem E950 i jest naprawdę powszechnie stosowany zwłaszcza w produktach, w których umieszcza się napis BEZ CUKRU - SUGAR FREE. Taki napis gwarantuje większą sprzedaż produktu !!! Posiadają go niskokaloryczne produkty spożywcze, w tym guma do żucia. Acesulfam znajduje się także w produktach do higieny jamy ustnej - pasty do zębów, płyny do płukania ust.
Dopuszczalna dzienna dawka jaką można bez żadnych negatywnych skutków zdrowotnych ciągu doby wynosi do 9 - 15mg na kg masy ciała*, czyli biorąc pod uwagę potencjał słodzący jest to dawka raczej wysoka (słodkością odpowiada mniej więcej 150 - 250g cukru stołowego. Jest uważany za nieszkodliwy, ale niektórzy naukowcy twierdza, że testy bezpieczeństwa nie były dobrze przeprowadzone i produkt został dopuszczony do użycia w przemyśle spożywczym. Istnieje też informacja, że spożywany w nadmiernych ilościach, może prowadzić do chorób układu nerwowego, raka płuc, białaczki, nadpobudliwość, bóle głowy, odnotowano także przypadki chorób układu oddechowego i nowotwory u zwierząt.
► E 951 aspartam Dopuszczalna dzienna dawka jaką można bez żadnych negatywnych skutków zdrowotnych ciągu doby wynosi do 9 - 15mg na kg masy ciała*, czyli biorąc pod uwagę potencjał słodzący jest to dawka raczej wysoka (słodkością odpowiada mniej więcej 150 - 250g cukru stołowego. Jest uważany za nieszkodliwy, ale niektórzy naukowcy twierdza, że testy bezpieczeństwa nie były dobrze przeprowadzone i produkt został dopuszczony do użycia w przemyśle spożywczym. Istnieje też informacja, że spożywany w nadmiernych ilościach, może prowadzić do chorób układu nerwowego, raka płuc, białaczki, nadpobudliwość, bóle głowy, odnotowano także przypadki chorób układu oddechowego i nowotwory u zwierząt.
To syntetyczna substancja słodząca, znacznie słodsza od cukru. aspartam – jest około 200 razy słodszy od cukru i ma znacznie mniejszą zawartość kaloryczną, nie posiadająca wartości odżywczych. to także substancja słodząca i wzmacniacz smaku i zapachu. Wiadomo już o jego szkodliwym działaniu na organizm, jednak nadal producenci żywności umieszczają go w niskokalorycznych produktach spożywczych np. gumie do żucia, napojach dietetycznych, kawie rozpuszczalnej, nawet w niektórych przeznaczonych dla dzieci. Maksymalna dzienna dawka to 40 mg na kilogram masy ciała. Jeden z bardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności. Przy nadmiernym spożyciu jest posądzany o powodowanie raka mózgu, płuc i piersi, ponadto białaczki i chorób układu nerwowego. Osoby chore na fenyloketonurię nie powinny w ogóle używać aspartamu. Stosowany jest nawet w lekarstwach. Kobiety w ciąży powinny wystrzegać się tego słodzika. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
Działanie: ten słodzik powoduje bóle głowy, depresję, zmęczenie, nadpobudliwość, agresję, migrenę, zawroty głowy, może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi.
► E 952 cyklaminian sodu
► E 953 izomaltoza
► E 954 sacharyna
► E 955 sukraloza
Pozdrawiam
Lady BonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;
Działanie: ten słodzik powoduje bóle głowy, depresję, zmęczenie, nadpobudliwość, agresję, migrenę, zawroty głowy, może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi.
► E 952 cyklaminian sodu
To syntetyczna substancja słodząca, w testach na zwierzętach podawanie dużych dawek najpierw doprowadziło do powstania nowotworu lecz nowsze badania tego nie potwierdziły. Pojawiły się również informację, że częste stosowanie może doprowadzić do pogorszenia zdrowia przy takich chorobach jak Parkinson, epilepsja. Dopuszczalne dzienne spożycie to 11 mg na kilogram masy ciała. Ze względu na powyższe informacje, mimo że nie do końca pewne, lepiej znacznie ograniczyć jego stosowanie a najlepiej wykluczyć.
► E 953 izomaltoza
To sztuczna niskokaloryczna substancja słodząco zagęszczająca stosowana jako słodzik.
Występowanie: Izomaltoza dodawana jest do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru, dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności, deserów, wyrobów cukierniczych, cukierków, gumy do żucia, piwa bezalkoholowego, dżemów, marmolad, galaretek, wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych, musztardy, sosów i likierów. Dzienna dopuszczalna dawka to 50 g. Izomaltoza zaliczana jest do substancji nieszkodliwych.
Działanie: Nadmiar tego środka powyżej 20 g jednorazowo może prowadzić do biegunki i podrażnień żołądka.
Występuje jako sacharynian sodu, potasu i wapnia. To sztuczny słodzik, słodszy od cukru. Sacharyna jest 300-500 razy słodsza niż cukier, ale ma lekko gorzki smak. Ma nie powodować próchnicy i nie posiada własności odżywczych. Dodawany jest do wielu produktów spożywczych np. deserów, wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych czy produktów dietetycznych. Ta substancja słodzona często spotykana jest również w dietetycznych napojach bezalkoholowych oraz w niektórych preparatach farmaceutycznych. Maksymalna dzienna dawka spożycia do 5 mg na kilogram masy ciała. W latach 60 i 70 był uznawany za rakotwórczy i w niektórych państwach zakazany (np. Kanadzie) natomiast w USA wymagano podawania informacji na produktach o możliwym działaniu rakotwórczym (nowotwór pęcherza). Kolejne badania nie dały jednak jednoznacznej odpowiedzi. Jak dla mnie nie warto ryzykować i lepiej nie spożywać.
Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;
Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.
► E 955 sukraloza
To słodzik niedostarczający kalorii do organizmu, sam w sobie nie jest niebezpieczny ale rozkłada się w organizmie na toksyczne chloroglukozę i chlorofruktozę. Podobną są one niebezpieczne ale w większych ilościach niż spożywane przez człowieka. Nadmierna ilość może powodować kurczenie się grasicy, powiększenie nerek i wątroby.
Słodziki zyskały ogromną popularność na rynku spożywczym, ale w nadmiernej ilości mogą być szkodliwe dla organizmu i wywołują różne skutki uboczne. Dlatego też rezygnując z cukru na rzecz słodzików warto zachować zdrowy rozsądek. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie cukru i sztucznych - syntetycznych słodzików - produktami słodzącymi naturalnego pochodzenia np. syrop z agawy, miód, syrop z orkiszu, syrop jęczmienny, ryżowy, klonowy, syrop z winogron i jabłek, ksylitol - cukier brzozowy, stewia. Jednak każdy rodzaj cukru i słodu należy dawkować rozsądnie, nie przesadzać ze spożywaniem.
Jeszcze kilka lat temu według zaleceń WHO maksymalna dzienna dawka cukrów dodanych (added sugar) w diecie 2000 kcal wynosiła 50 g, czyli ok. 10 łyżeczek. W tej chwili norma podawana przez WHO spadła już o połowę (25 g, co ma stanowić maksymalnie 10% kalorii). American Heart Foundation rekomenduje nie więcej niż:
36 g (9 łyżeczek) w codziennej diecie mężczyzn
20 g (5 łyżeczek) w diecie kobiet
12 g (3 łyżeczki) w przypadku dzieci
3 - 5 łyżeczek to niewiele, biorąc pod uwagę fakt, że w przetworzonej żywności cukier ukrywa się niemal wszędzie. Jak łatwo przekroczyć te normy? wystarczy spojrzeć na etykiety produktów spożywczych.
W ciągu jednego dnia przeciętne polskie dziecko potrafi zjeść 10-krotnie więcej cukru, niż podaje norma. To ponad pół szklanki cukru w czystej postaci dziennie !
Źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24965331
http://www.foodexpert.pl/artykul/95,substancje-slodzace-sztuczne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Substytuty_cukru
http://portal.abczdrowie.pl/dzienne-zapotrzebowanie-na-weglowodany
Borawska; Słodziki - czy na pewno są bezpieczne? ; moja cukrzyca.org
Słodziki zyskały ogromną popularność na rynku spożywczym, ale w nadmiernej ilości mogą być szkodliwe dla organizmu i wywołują różne skutki uboczne. Dlatego też rezygnując z cukru na rzecz słodzików warto zachować zdrowy rozsądek. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie cukru i sztucznych - syntetycznych słodzików - produktami słodzącymi naturalnego pochodzenia np. syrop z agawy, miód, syrop z orkiszu, syrop jęczmienny, ryżowy, klonowy, syrop z winogron i jabłek, ksylitol - cukier brzozowy, stewia. Jednak każdy rodzaj cukru i słodu należy dawkować rozsądnie, nie przesadzać ze spożywaniem.
Jeszcze kilka lat temu według zaleceń WHO maksymalna dzienna dawka cukrów dodanych (added sugar) w diecie 2000 kcal wynosiła 50 g, czyli ok. 10 łyżeczek. W tej chwili norma podawana przez WHO spadła już o połowę (25 g, co ma stanowić maksymalnie 10% kalorii). American Heart Foundation rekomenduje nie więcej niż:
36 g (9 łyżeczek) w codziennej diecie mężczyzn
20 g (5 łyżeczek) w diecie kobiet
12 g (3 łyżeczki) w przypadku dzieci
3 - 5 łyżeczek to niewiele, biorąc pod uwagę fakt, że w przetworzonej żywności cukier ukrywa się niemal wszędzie. Jak łatwo przekroczyć te normy? wystarczy spojrzeć na etykiety produktów spożywczych.
W ciągu jednego dnia przeciętne polskie dziecko potrafi zjeść 10-krotnie więcej cukru, niż podaje norma. To ponad pół szklanki cukru w czystej postaci dziennie !
Źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24965331
http://www.foodexpert.pl/artykul/95,substancje-slodzace-sztuczne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Substytuty_cukru
http://portal.abczdrowie.pl/dzienne-zapotrzebowanie-na-weglowodany
Borawska; Słodziki - czy na pewno są bezpieczne? ; moja cukrzyca.org
Lady BonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
Polecam aplikację E dodatki do żywności.
OdpowiedzUsuńhttps://play.google.com/store/apps/details?id=pl.artmetic.edodatki
Dzięki, ciekawe rzeczy, będę zaglądać i czytać. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń