Smacznie, zdrowo i tanio. Taki jest właśnie jogurt naturalny przygotowany samodzielnie w domu. Dzisiaj mam łatwy przepis na smaczny domowy jogurt naturalny. Kiedyś myślałam, że zrobienie naturalnego jogurtu w domu to wielka sztuka. Przekonana byłam, że potrzebna jest do tego odpowiednia aparatura, specjalny termometr, specjalne kultury bakterii itp. Okazało się jednak, że zrobienie jogurtu w domowych warunkach jest proste.
Można zakupić jogurtownicę, ale można tez zrobić taki sam jogurt w garnku, bez żadnych specjalnie zakupionych sprzętów.
Taki jogurt możemy użyć jako deseru z owocami, śniadania z dodatkiem musli, jako baza do wszelkiej różnych koktajli owocowych i warzywnych, do dipów sosów sałatkowych
Składniki:
1 litr mleka 3,2%
powinno być tłuste nie chude, najlepiej świeżego,
najlepiej prosto od krowy, a jeśli nie mamy to sklepowe ale nie UHT
powinno być tłuste nie chude, najlepiej świeżego,
najlepiej prosto od krowy, a jeśli nie mamy to sklepowe ale nie UHT
150 g jogurtu naturalnego
( użyty jogurt musi zawierać żywe kultury bakterii i być bez dodatków typu mleko w proszku lub zagęszczacz) Można też użyć żywe kultury bakterii jogurtowych zakupionych w sklepie.
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do 40 - 42 stopni. Temperaturę mleka sprawdzimy, zanurzając termometr lub po prostu palec. Temperatura jest odpowiednia, gdy mleko jest ciepłe, ale nie gorące. Nie potrzeba termometru. Temperatura, w której bakterie się namnażają nie musi być idealna, tylko w pewnym zakresie, dlatego sprawdzanie palcem jest wystarczające.
Następnie mleko należy odstawić do ostudzenia na 15 minut.
Do kubeczka z zakupionym jogurtem wlewamy kilka łyżeczek ciepłego mleka, nie gorącego, mieszamy razem i wlewamy do pozostałego mleka w garnku.
Zakrywamy garnek pokrywką, a następnie szczelnie owijamy kocem lub grubym ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin w cieple, czyli go inkubujemy :) od 3 - 12 godzin, najlepiej w temperaturze 40-45 stopni. Mozna postawić zima koło kaloryfera. Ten czas ma wpływ na gęstość jogurtu. Jeśli garnek ma grube dno, to trzyma długo stabilną temperaturę. Jeśli temperatura inkubacji jest za niska, jogurt będzie zbyt płynny, jeśli jogurt będzie zbyt kwaśny, to znaczy że inkubowany był zbyt długo.
Po tym czasie jogurt powinien nadawać się do spożycia.
Jogurty przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków ( należy pamiętać żeby w momencie wlewania jogurtu słoiczki nie były gorące tylko zimne bo zabije to kultury bakterii). Jogurt w słoiczkach przechowywać w lodówce przez 5-7 dni.
Zrobiony prawidłowo jogurt ma delikatny smak i kremową konsystencję. Nie jest zbyt gęsty. W przemyśle mleczarskim aby uzyskać gęstszy jogurt, mleko zagęszcza się przez parowanie lub dodawanie sztucznych zagęszczaczy.
Mając do dyspozycji sklepowe kultury bakterii możemy zrobić pyszny jogurt z dowolnego mleka. Może to być mleko krowie, kozie, sojowe, migdałowe i inne mleczko roślinne, wtedy otrzymamy naturalny jogurt roślinny, też bardzo zdrowy i smaczny.
Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz