DOMOWY JOGURT NATURALNY - SMACZNY, ZDROWY, TANI JOGURT NATURALNY - ZRÓB SOBIE SAM W DOMU.



Smacznie, zdrowo i tanio. Taki jest właśnie jogurt naturalny przygotowany samodzielnie w domu. Dzisiaj mam łatwy przepis na smaczny domowy jogurt naturalny. Kiedyś myślałam, że zrobienie naturalnego jogurtu w domu to wielka sztuka. Przekonana byłam, że potrzebna jest do tego odpowiednia aparatura, specjalny termometr, specjalne kultury bakterii itp.  Okazało się jednak, że zrobienie jogurtu w domowych warunkach jest  proste. 

Można zakupić jogurtownicę, ale można tez zrobić taki sam jogurt w garnku, bez żadnych specjalnie zakupionych sprzętów.
Taki jogurt możemy użyć jako deseru z owocami, śniadania z dodatkiem musli, jako baza do wszelkiej różnych koktajli owocowych i warzywnych, do dipów sosów sałatkowych 








Składniki:

1 litr mleka 3,2% 
powinno być tłuste nie chude, najlepiej świeżego, 
najlepiej prosto od krowy, a jeśli nie mamy to sklepowe ale nie UHT 

150 g jogurtu naturalnego


( użyty jogurt  musi zawierać żywe kultury bakterii i być bez dodatków typu mleko w proszku lub zagęszczacz) Można też użyć żywe kultury bakterii jogurtowych zakupionych w sklepie.






Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do 40 - 42 stopni. Temperaturę mleka sprawdzimy, zanurzając termometr lub po prostu palec. Temperatura jest odpowiednia, gdy mleko jest ciepłe, ale nie gorące. Nie potrzeba termometru. Temperatura, w której bakterie się namnażają nie musi być idealna, tylko w pewnym zakresie, dlatego sprawdzanie palcem jest wystarczające. 


Następnie mleko należy odstawić do ostudzenia na 15 minut.


Do kubeczka z zakupionym jogurtem wlewamy kilka łyżeczek ciepłego mleka, nie gorącego, mieszamy razem i wlewamy do pozostałego mleka w garnku.


Zakrywamy garnek pokrywką, a następnie szczelnie owijamy kocem lub grubym ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin w cieple, czyli go inkubujemy :) od 3 - 12 godzin, najlepiej w temperaturze 40-45 stopni. Mozna postawić zima koło kaloryfera. Ten czas ma wpływ na gęstość jogurtu. Jeśli garnek ma grube dno, to trzyma długo stabilną temperaturę. Jeśli temperatura inkubacji jest za niska, jogurt będzie zbyt płynny, jeśli jogurt będzie zbyt kwaśny, to znaczy że inkubowany był zbyt długo. 

Po tym czasie jogurt powinien nadawać się do spożycia. 

Jogurty przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków ( należy pamiętać żeby w momencie wlewania jogurtu słoiczki nie były gorące tylko zimne bo zabije to kultury bakterii). Jogurt w słoiczkach  przechowywać w lodówce przez 5-7 dni.

Zrobiony prawidłowo jogurt ma delikatny smak i kremową konsystencję. Nie jest zbyt gęsty. W przemyśle mleczarskim aby uzyskać gęstszy jogurt, mleko zagęszcza się przez parowanie lub dodawanie sztucznych zagęszczaczy.

Mając do dyspozycji sklepowe kultury bakterii możemy zrobić pyszny jogurt z dowolnego mleka. Może to być mleko krowie, kozie, sojowe, migdałowe i inne mleczko roślinne, wtedy otrzymamy naturalny jogurt roślinny, też bardzo zdrowy i smaczny. 

Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.