Szybka, chrupka i pyszna pizza - placek bez drożdży i bez piekarnika. Idealna na obiad, kolację, przekąskę, na piknik .....
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych lub pokrojony w kostkę pomidor
łosoś wędzony lub tuńczyk z puszki
Kawałek pora (4-5 cm)
trochę startego żółtego sera lub sera mozarella
trochę startego żółtego sera lub sera mozarella
1/2 łyżeczka bazylii suszonej lub listki świeżej
Sos pomidorowy
Sól, pieprz do smaku lub inne ulubione zioła
Wykonanie:
► Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
► Cebulkę, czosnek, pora drobno siekamy - solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidorki kroimy w kawałki.
► Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto - możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.
► Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, łosoś lub tuńczyk, całość posypujemy tartym serem lub mozarellą, następnie układamy pomidorki koktajlowe i czarne oliwki Zmniejszamy ogień - przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10 minutach pizza powinna być gotowa - należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Czas pieczenia zależy od źródła ciepła i patelni. Zawsze można dopiec pizze trochę dłużej.
pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz