OLEJKI NATURALNE / OLEJEK ARGANOWY - PŁYNNE ZŁOTO MAROKA - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek argonowy, zdrowa skóra, zdrowa dieta opole

OLEJEK ARGANOWY skąd się bierze ?

Olejek arganowy jest wytłaczany z orzechów arganowca. Drzewo arganowe  to drzewo we formie krzewu, cierniste, wiecznie zielone , charakterystyczne występuje tylko w niektórych rejonach Maroko. Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, są niezwykle odporne są na ciężki klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki ogromnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać największe upały i długotrwałą suszę.  Drzewko arganowe żyje aż do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki, , jest słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku. W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się nasz cenny olej arganowy. 





TŁOCZENIE OLEJU PRZEZ KOBIETY MAROKAŃSKIE



Olejek ma żółtą barwę i nazywany jest „Złotem Maroka”. znany był od wieków, zwłaszcza nad Morzem Śródziemnym. Jego zalety doceniane były przez Fenicjan już w XII wieku p.n.e. Posiada wiele cennych właściwości, jest bezpieczny; wzmacnia i regeneruje. Olejek można używać niemal na wszystkie części ciała – jest niezastąpiony w pielęgnacji! Cenny jest on z kilku powodów, najważniejszym jest jednak zawartość dużych ilości witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Marokańskie kobiety stosują go przez całe życie i nie mają żadnych problemów z cerą. Nawet w podeszłym wieku, ich skóra nie jest zwiotczała, ale wygląda zdrowo i nie ma ponoć przebarwień. 






OLEJEK ARGANOWY właściwości  


Olejek posiada w swoim składzie nie tylko witaminę E, ale również nienasycone kwasy Omega 3, 6 oraz 9. Dzięki temu wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm, zwłaszcza na skórę. Olejek działa przeciwzmarszczkowo, nie tylko zapobiegając, ale również spłycając już powstałe zmarszczki. Doskonale wygładza i nawilża skórę. Stosowany jest również jako ochrona dla naszej skóry, zapewniając jej bezpieczeństwo w niskich temperaturach, skutecznie chroni cerę przed wiatrem i słońcem, a witamina E, której w olejku nie brakuje, zapobiega powstawaniu przebarwień. Sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergicznej, może być stosowany u osób z trądzikiem, a także atopowym zapaleniem skóry. 



Olej arganowy przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej, trądzikowej oraz w przypadkach choroby skórnej. W delikatny sposób nawilża i ujędrnia skórę, działa przeciwzapalnie, poprawia jej elastyczność, wpływa rewitalizująco i kojąco na podrażnioną skórę. Doskonały eliksir młodości , odnawiający skórę, włosy, paznokcie, do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej się skóry, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek opóźniając procesy starzenia. Znakomicie wpływa na odżywienie i wzmocnienie włosów od wawnątrz przywracając im naturalny blask. Sprawdza się również w pielęgnacji paznokci, zwiększając ich twardość i piękny połysk.


OLEJEK - JAK UŻYWAĆ ?

Masaż ujędrniający - należy wcierać delikatnie 3-4 krople w czystą umytą twarz do całkowitego wchłonięcia olejku.

► Olejek arganowy można stosować również do całego ciała, na dłonie, stopy, piersi, pośladki.

► Można go dodawać do różnych naturalnych zdrowych kremów, szamponów i  odżywek do włosów.

Doskonała też będzie kąpiel odmładzająco-regenerująca z olejkiem argonowym. Wystarczy wlać 5-10 ml olejku do wanny wypełnionej ok 1/3 ciepłej wody.

► Cellulit - nakłada się olej arganowy w miejscach, w którym dochodzi do nierównej i pofałdowanej zgrubieniami skóry i powoduje jej poprawę wyglądu.

Na włosy -  należy niewielką ilość rozprowadzić najpierw na ręce i wmasowywać w końcówki włosów. Na końcu przeczesać włosy grzebieniem i po upływie 15-45 minut zmyć szamponem. Zabieg powtarzać kilkukrotnie. Włosy stają się mocniejsze, lśniące, chronione są przed rozdwajaniem się końcówek oraz bardziej odporne na wysokie temperatury.

► Pielęgnacja paznokci - nasze paznokcie  najlepiej moczyć przez kilka minut w lekko rozgrzanym oleju lub wcierać bezpośrednio w płytkę paznokcia. Widoczna jest poprawa po kilku tygodniach. Paznokcie stają się twardsze oraz nabierają ładnego połysku.

► Używany systematycznie dzięki naturalnym właściwością regeneracyjnym wpływa idealnie na rozstępy, blizny, stwardnienia skórne, zmiany łuszczycowe, trądzik oraz łojotokowe zapalenia skóry.

► Moczenie stóp - zwalcza problemy popękanych pięt.

Bez względu na to ile masz lat, olejek sprawi, że Twoja skóra będzie wyglądała  nie tylko olśniewająco, ale przede wszystkim zdrowo!


Pozdrawiam 
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

SMACZNE PRZEPISY / SAŁATKI / SURÓWKI - SAŁATKA Z AWOKADO I POMIDORÓW Z ZIARNAMI - MIESZANKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA




To moja ulubiona sałatka na śniadanie i kolację :)  Prosta i bardzo uniwersalna. Dawka witamin i mikroelementów.



Składniki:

liście świeżej sałaty
1 dojrzałe avocado
2 małe pomidorki malinowe lub kilka koktajlowych
1 czerwona cebula
łyżka oleju lnianego
mix prażonych ziaren: sezam, dynia, słonecznik




Sposób przygotowania:

Pomidory posiekać na kawałki, awocado obrać i pokroić w plastry. 
Cebulkę drobno posiekać. Umyte liście sałaty ułożyć na talerzu.
Poukładać pokrojone avocado i pomidory. Posypać posiekana cebulką.
Całość polać łyżką oleju lnianego.  
Na wierzch posypać mix prażonych ziaren.
 Można dodać ulubione przyprawy do smaku, ale nie za dużo, żeby nie zagłuszyły naturalnych smaków awokado i pomidorów. 

Do sałatki można podać dowolny ulubiony sos. Mój był zrobiony z jogurtu i czosnku niedźwiedziego.




Pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

NAPOJE / KOKTAJLE - KOKTAJL Z BANANA I TRUSKAWEK Z JOGURTEM NATURALNYM



Zaczął się sezon truskawek, więc będą często gościć w moich posiłkach. Dziś znowu pyszny koktajl - smoothie z banana, truskawek i tym razem zamiast mleka roślinnego , będzie naturalny jogurcik.


Składniki:

szklanka dojrzałych truskawek
 1 dojrzały banan
jogurt naturalny 
(można użyć jogurtu roślinnego np. kokosowego ) 
(można użyć dowolne: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ryżowe )
woda mineralna niegazowana



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem.
 Jeśli koktajl jest za gęsty można do niego dolać więcej wody.
Koktajl wypijamy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!




Pozdrawiam
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

NAPOJE / KOKTAJLE - KOKTAJL Z OWOCÓW JAGODOWYCH OGRODOWYCH Z MLEKIEM ROŚLINNYM


Przyśniły mi się pachnące latem porzeczki i maliny. Dzisiaj na pierwsze śniadanie zrobiłam koktajl z owoców jagodowych - ogrodowych. Porzeczki czarne, porzeczki czerwone i maliny...Jest dopiero maj, więc nie ma jeszcze tych owoców w ogrodzie, ale miałam jeszcze jeden woreczek zamrożony z zeszłego roku. Niestety już ostatni.... z następnym koktajlem muszę poczekać aż urosną nowe świeże owoce.

Czarna porzeczka - to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%. Towarzystwo witaminy P jest tak ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki .

Czerwona porzeczka zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen, wiele przeciwutleniaczy, które są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych. Czerwona porzeczka zawiera bardzo dużo kwasu askorbinowego, ma właściwości przeczyszczające i wzmacniające organizm. Czerwone porzeczki  poprawiają apetyt, przeciwdziałają nudnościom, zwiększają przyswajalność składników odżywczych, powodują wzrost ruchliwości jelit. Kumaryny zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają krzepliwość krwi i pomagają zapobiegać atakom serca i udaru mózgu, a pektyny usuwając cholesterol z organizmu zapobiegają miażdżycy. Ze względu na zawarte w owocach czerwonej porzeczki kwasy (jabłkowy i bursztynowy) spożywanie owoców zaleca się seniorom i czującym stałe zmęczenie.

Maliny są jednym z najstarszych owoców, wykorzystywanych przez tysiąclecia w celach odżywczych i leczniczych. Maliny jednak nie rzucają na kolana szczególną zawartością witamin. Posiadają w składzie witaminę C, witaminy z grupy B, PP, ale nie są to ilości imponujące. Natomiast prawdziwym skarbem zawartym w smacznych owocach jest spora zawartość soli mineralnych, nie brakuje w nich cennego cynku, potasu oraz żelaza. A także kwasów organicznych: salicylowego, mrówkowego, benzoesowego. Malina to taka naturalna aspiryna. Dzięki temu maliny posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Pomagają zwalczyć bakterie, wirusy, obniżyć gorączkę. Dieta bogata w malinki jest też wskazana dla osób, które mają kłopoty z wysokim ciśnieniem i zaparciami. 



Składniki:

1/2 szklanki czarnych porzeczek
1/3 szkalnki czerwonych porzeczek
1/2 szklanki aromatycznych malin
 1 dojrzały banan
mleko roślinne 
(można użyć dowolne: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ryżowe )
woda mineralna niegazowana



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem.
 Jeśli koktajl jest za gęsty można do niego dolać więcej wody.
Koktajl wypijamy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!





Pozdrawiam
Lady Bona Fide
www.zdrowadieta.opole.pl

NAPOJE/KOKTAJLE / MLEKO ROŚLINNE / JAK ZROBIĆ PYSZNE DOMOWE MLECZKO KOKOSOWE - WEGAŃSKIE


DOMOWE MLECZKO KOKOSOWE - ZDROWA DIETA OPOLE

Od dziecka byłam pojona mlekiem zwierzęcym, mleko na gorąco, na zimno, kakao  z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, zupa mleczna, musli z mlekiem, owsianka na mleku, koktajl mleczno-owocowy, lubiłam też wypić szklankę mleka przed snem. Ale pewnego dnia organizm powiedział dość !!! Za każdym razem, gdy wypijałam mleko, pojawiała się alergia choć nigdy wcześniej nie byłam alergiczką a mleko piłam przez czterdzieści parę lat. Ale mleko które piłam kiedyś było inne, nie pasteryzowane, nie UHT, bez zbędnych dodatków, było to prawdziwe mleko albo prosto po wydojeniu, albo w szklanej butelce, które po wyciągnięciu z lodówki robiło się kwaśne. 

W dobie kiedy świat oszalał w pogoni z fortuną, mleko też ucierpiało. Masowe przetwórstwo i handel spowodowały że mleko zostało poddane obróbce i pozbawione naturalnych enzymów, potem zapakowane do plastikowej butelki lub kartonu. Już same opakowania mają zły wpływ na mleko. Skład samego mleka tez się zmienił, teraz zwierzęta są karmione sztucznymi paszami, faszerowane antybiotykami i pełne hormonów. Zapewne nie samo mleko, ale jego obróbka i skład wywołało u mnie reakcje alergiczne. 




MLECZKO - NAPÓJ  ROŚLINNY

Postanowiłam poszukać innego rozwiązania, alternatywa było i jest mleczko- napój roślinny. Na początku kupowałam takie mleczka roślinne w kartoniku, ale gdy się lepiej przyjrzałam składowi, zdałam sobie sprawę, że tak samo jak mleko krowie w kartonie zawiera substancje dodatkowe, których mój organizm już nie potrzebował. Wzięłam sprawę w swoje ręce i spróbowałam robić mleczko roślinne sama. Teraz jestem zadowolona bo sama wybieram produkty i wiem co miksuję. Obecnie robię kilka rodzajów mleczka - napoju roślinnego: kokosowe, ryżowe, owsiane, jaglane, migdałowe, sezamowe. Natomiast mleczko sojowe kupuję w bio sklepie w szklanej butelce. 

Dziś opiszę jak zrobić domowe mleczko kokosowe. Potrzebujemy tylko dwa składniki: wiórki kokosowe bez środków konserwujących i wodę źródlaną lub przefiltrowaną, Zamiast wiórek możemy użyć świeży miąższ z kokosa. To łatwy i tani sposób na własne mleczko kokosowe. 

DOMOWE MLECZKO KOKOSOWE - ZDROWA DIETA OPOLE




Składniki:

wiórki kokosowe najlepiej niesiarkowane 1 szklanka ok. 200 g
4 szklanki wody źródlanej

DOMOWE MLECZKO KOKOSOWE - ZDROWA DIETA OPOLE



Sposób przygotowania:

Wodę podgrzać, ale żeby nie była gorąca. Zmieszać wiórki kokosowe z dwoma szklankami wody i zblendować 3-5 minut aż powstanie biały aromatyczny płyn czyli nasze mleczko kokosowe.  potem trzeba przelać mleko przez sitko i odcisnąć wiórki. Wyciśnięte wiórki znów  zalać dwoma szklankami wody i ponownie zblendować i przelać przez sitko. Całe uzyskane mleczko kokosowe przelać do szklanej butelki lub słoika. Take mleko można trzymać w lodówce do 4 dni. Jeśli uznacie, ze mleko jest za wodniste, można zmienić proporcje i dać tylko 3 szklanki wody :)

Jako drugi sposób, można wiórki zalać woda na noc i dopiero na drugi dzień podgrzać i zblendować.  Mleko schłodzone w lodówce może się rozwarstwiać, to tylko tłuszcz oddzielający się od wody, wystarczy lekko podgrzać i wymieszać.


Uzyskane mleko kokosowe doskonale nadaje się do różnych koktajli owocowych, deserów,  naleśników, ciast , kremów itp. Następnym razem opisze jak zrobić masło kokosowe aromatyczne i pyszne oraz deser i koktajl kokosowy.



WŁAŚCIWOŚCI MLECZKA KOKOSOWEGO
Mleczko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Pomocne przy trądziku, pomaga zadbać o urodę. Jest bogate w olej kokosowy. Zwiera on od 50 do 55 procent kwasu laurynowego. Ten kwas tłuszczowy hamuje rozwój drobnoustrojów. W efekcie żywność przygotowana z użyciem mleka kokosowego lub oleju kokosowego może być dłużej przechowywana.






LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl


NAPOJE/KOKTAJLE/ MLEKO ZWIERZĘCE/ ŚWIATOWY DZIEŃ MLEKA - 25 MAJA


W związku  z tym, że jutro 25 maja 2016 obchodzimy Światowy Dzień Mleka chciała bym przybliżyć kilka istotnych faktów na temat mleka zwierzęcego.

Światowy Dzień Mleka jest obchodzony od 2001 roku. Zapropagowała go Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jej celem było popularyzowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów. Drugą przesłanką było uświadomienie ludziom na całym świecie, jakie korzyści płyną z produktów nabiałowych w codziennej diecie – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. 

Każdy ssak na tej planecie pije mleko zaraz po urodzeniu.  Ale mleko tylko wyprodukowane przez swoją matkę. Mleko towarzyszy nam od momentu urodzenia. Najpierw pijemy mleko matki, które ma najodpowiedniejsze dla nas proporcje składników odżywczych. 

Jednak opinie na temat mleka są podzielone. Obserwując uzasadnienia zwolenników i przeciwników spożywania mleka, można wysnuć wniosek, że więcej argumentów przemawia za NIE piciem mleka. Jednak zapraszam do dalszego czytania i wyciągnięcia wniosków osobiście.







CO JEST DOBREGO W MLEKU ?

► Mleko na pewno jest bardzo odżywcze. Głównymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w mleku są białko, tłuszcz, glukoza, wapń i witaminy. 

► Mleko jest bogatym źródłem wapnia potrzebnego do budowy kości i zębów, zapobiega osteoporozie, osoba dorosła jest w stanie przyswoić nawet 80% wapnia z mleka.

►Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że kobiety przed menopauzą, które spożywają większe ilości wapnia i witaminy D mogą być rzadziej (o ok. 40%) narażone na raka piersi. Ale nie jest udowodnione, że chodzi o wapń zawarty w mleku.

►Inne badania dowodzą, że dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może u kobiet obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 21%

► Ponoć produkty pochodzące z mleka chronią przed infekcjami, ale czy chodzi o noworodki ssające mleko matki, czy też osoby dorosłe pijące mleko innych ssaków ? 

► Mleko, a dokładniej jego przetwory wspomagają odchudzanie, trochę to mnie nie przekonuje, bo odchudzać się można jedząc warzywa, owoce i nasiona.




CO JEST ZŁEGO W MLEKU ?

► Mleko przeznaczone jest tylko i wyłącznie dla niemowląt, ponieważ układ pokarmowy osoby dorosłej różni się od układu małego dziecka. W żołądku dziecka występuje tzw. podpuszczka, która rozkłada 85% kazeiny (białka mleka ssaków) zawartej w mleku krowim, natomiast dorosły człowiek, a także zwierzęta nie wytwarzają już tego enzymu.

► Zawartość białka w mleku krowim jest zbyt wysoka dla człowieka. Pod wpływem kwaśnych soków krowie mleko ścina się w żołądku, tworząc substancję przypominającą twaróg, który uniemożliwia ich odpowiednie strawienie, oprócz wapnia mleko zawiera fosfor, który ogranicza jego przyswajanie; może powodować alergie pokarmowe.

► Dorośli nie powinni go spożywać, ponieważ w ich żołądku nie występuje enzym umożliwiający trawienie kazeiny czyli białka mleka odzwierzęcego – każdego, nie tylko krowiego.

► Zbyt wysoka ilość białka w mleku krowim pod wypływem soków trawiennych z żołądka reaguje ścięciem – a w efekcie niestrawnością

► Fosfor zawarty w mleku krowim utrudnia przyswajanie zawartych w nim białek

► Mleko krowie wywołuje alergie skórne i pokarmowe

Alergia ta może wywołać różne objawy. Uczulenia prowadzą do reakcji układu immunologicznego. W wypadku reakcji alergicznej na białka mleka ( najczęściej na kazeinę) pojawić się może pokrzywka, egzema, opuchnięcia, swędzenie czy problemy trawienne, zaś w przypadku opóźnionej reakcji objawy mogą przyjąć praktycznie dowolną formę. 

► Nietolerancja laktozy



To kolejny problem związany ze spożywaniem mleka. Laktoza jest cukrem obecnym w mleku każdego ssaka i zbudowana jest z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Niektórzy ludzie nie posiadają enzymu potrzebnego do rozdzielenia tych cukrów, aby było możliwe wchłonięcie ich do krwi. W takiej sytuacji niestrawiona laktoza pozostaje w układzie pokarmowym, gdzie staje się pożywką dla flory bakteryjnej. Skutkami tego mogą być: biegunka, skurcze jelit i gazy. 

► Zawartość szkodliwych substancji wynikających z masowej hodowli zwierząt

Produkty mleczne mogą zawierać hormony, chemikalia, pestycydy, antybiotyki, krew, ropę, toksyczne lektyny pochodzące ze zjedzonych ziaren lub genetycznie modyfikowanych pasz. Istnieje także ryzyko skażenia mleka salmonellą, E.coli oraz gronkowcem. 

► Kraje o największej konsumpcji mleka i nabiału mają największy odsetek osób z osteoporozą?  W rzeczywistości mleko jest najtrudniejszym do strawienia pokarmem. Ze względu na jego płynną postać, niektórzy piją je jak wodę, kiedy odczuwają pragnienie, co jest poważnym błędem. Kazeina, stanowiąca około 80 procent białka w mleku, tworzy zwartą masę natychmiast po dotarciu do żołądka, co bardzo utrudnia jej trawienie.

► Kazeina jest homogenizowana w mleku sprzedawanym w sklepach. Homogenizacja oznacza wyrównanie zawartości tłuszczu w mleku poprzez jego mieszanie. Jest to szkodliwe działanie, ponieważ podczas mieszania mleka wprowadzane jest powietrze, które zamienia mleczny tłuszcz w utlenioną substancję tłuszczową. Inaczej mówiąc, homogenizowanie mleka powoduje powstawanie wolnych rodników i ma bardzo negatywny wpływ na nasze ciało.

► Mleko zawierające utleniony tłuszcz jest następnie pasteryzowane w wysokiej temperaturze przekraczającej 100°C. Wrażliwe na ciepło enzymy zaczynają być niszczone przy temperaturze 93°C.  Mleko sprzedawane w sklepach nie posiada ważnych enzymów, zawarty w nim tłuszcz jest utleniony, zaś jakość białek została zmieniona na skutek wysokiej temperatury. Pod pewnym względem mleko jest najgorszym rodzajem pożywienia.





► Picie zbyt dużych ilości mleka prowadzi do osteoporozy

Największym nieporozumieniem w kwestii mleka jest to, że pomaga ono zapobiec osteoporozie. Jako że ilość wapnia w naszym organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem, zaleca się pić dużo mleka celem powstrzymania osteoporozy. To jednak duży błąd. Picie bowiem zbyt dużych ilości mleka w rzeczywistości powoduje osteoporozę.

► Powszechnie uważa się, że wapń w mleku jest lepiej przyswajany niż wapń pochodzący z innych pokarmów, takich jak małe ryby, nie jest to jednak do końca prawdą. Stężenie wapnia we krwi u człowieka wynosi przeciętnie 9-10 mg. Po wypiciu mleka stężenie gwałtownie wzrasta. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się, że wchłonięciu uległa duża ilość wapnia, ten wzrost poziomu wapnia we krwi ma stronę negatywną. Przy nagłym wzroście stężenia wapnia we krwi organizm stara się obniżyć jego nienormalny poziom do prawidłowego stanu, usuwając wapń z nerek przy pomocy moczu.

► W każdym z czterech krajów-wielkich producentów mleka (USA, Szwecja, Dania, Finlandia), gdzie każdego dnia spożywane są wielkie jego ilości, odnotowuje się wiele przypadków złamań bioder i osteoporozy.

► Za to wapń w małych rybach i wodorostach, które Japończycy jedzą od stuleci i w których, jak sądzono, poziom wapnia jest stosunkowo niski, występuje w formie wolniej przyswajalnej i nie prowadzi do zwiększenia poziomu jego stężenia we krwi. Co więcej, kiedy Japończycy nie pili mleka, przypadki osteoporozy występowały tam niezwykle rzadko. Nawet dziś nie słyszy się o dużej liczbie przypadków tego schorzenia wśród osób nie pijących regularnie mleka. Organizm ludzki może zatem przyswajać niezbędny wapń i minerały trawiąc drobne krewetki, ryby, wodorosty, warzywa.

Ta przewaga niekorzystnych procesów, które może powodować mleko spowodowało, że coraz bardziej popularny staje się wybór mleka roślinnego. Mamy do dyspozycji mleko: owsiane, jaglane, ryżowe, orkiszowe, kukurydziane, z mniejszą zawartością tłuszczu, za to większą węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B, błonnik. 






Możemy też wykonać mleko z nasion, orzechów i strączków: sojowe, migdałowe, kokosowe, z orzechów nerkowca, orzechów laskowych, sezamu, słonecznika i konopi.

Część z nich warto uwzględnić je w diecie dzieci i ludzi aktywnych, osłabionych chorobą oraz tych, którzy nie mogą spożywać soi czy orzechów. Wskazane są w diecie małych dzieci.

Podsumowanie:
Myślę, że zwolennicy mleka zwierzęcego nie powinni pozostać przy jednym mleku tylko krowim, ale sięgnąć również po mleko kozie i roślinne naprzemiennie. Nieduże ilości  mleka zwierzęcego i jego przetworów mogą uzupełnić dietę ale na pewno nie powinny pozostać podstawą diety. Biorąc pod uwagę, że mleko ekologiczne i mleko przemysłowe z kartonu to dwa różne mleka !!! Wszystko należy spożywać z umiarem. 


Źródło:
Marek A., Szlagatys – Sidorkiewicz A., Liberek A. i wsp.: Składniki mleka kobiecego wspomagające układ odpornościowy dzieci karmionych piersią. Med. Wieku Rozwoj. 2006,http://www.notmilk.com/kradjian.html
https://www.sott.net/article/205172-The-Dark-Side-of-Wheat-New-Perspectives-on-Celiac-Disease-and-Wheat-Intolerance
Michaëlsson K, Wolk A, Langenskiöld S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. 
http://natemat.pl/101187,pij-mleko-bedziesz-kaleka-sprawdzamy-ile-prawdy-jest-w-nagonce-na-mleko
http://choosemyplate.gov/
Lacroix M. i in.: Ultra high temperature treatment, but not pasteurization, affects the postprandial kinetics of milk proteins in humans



pozdrawiam
ladybonafide
www.zdrowadieta.opole.pl

NAPOJE / KOKTAJLE - KOKTAJL TRUSKAWKOWO- BANANOWY Z MLEKIEM ROŚLINNYM DLA ZDROWIA I URODY


Truskawki są smaczne, odżywcze i lecznicze. Poleca się osobom mających reumatyzm, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy dobrze wpływają na włosy i skórę a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Najlepiej spożywać na surowo w deserach, koktajlach, sałatkach owocowych. Dzisiaj sezon truskawkowy rozpoczęty. Pojawiły się polskie truskawki z gruntu smaczne i aromatyczne. Zawsze miałam zasadę żeby kupować truskawki dopiero w czerwcu, ale w tym roku pojawiły się wcześniej, więc korzystam. Kupuje truskawki tylko regionalne z najbliższej okolicy, od tych samych okolicznych plantacji. Mam pewność, że nie są daleko transportowane i dodatkowo opryskane substancjami, których nie chciała bym mieść w swoim koktajlu czy deserze :)

Składniki:

szklanka dojrzałych truskawek
 1 dojrzały banan
mleko roślinne 
(można użyć dowolne: sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ryżowe )
woda mineralna niegazowana



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem.
 Jeśli koktajl jest za gęsty można do niego dolać więcej wody.
Koktajl wypijamy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!






LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

NAPOJE / KOKTAJLE - / GREEN SMOOTHIES / ZIELONY KOKTAJL PIETRUSZKOWY Z CYTRYNĄ I BANANEM BEZ CUKRU






Natka pietruszki to bogate źródło potasu, żelaza, magnezu, sodu, wania, fosforu i fluoru, które wpływają dobrze na krążenie krwi, a także żelazo, zwalczające anemię. Już 1 kopiasta łyżka posiekanej pietruszki pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i ożywiający :)
Jeśli ktoś nie lubi smaku pietruszki, to gładki i słodki banan doskonale złagodzi jej smak.
Składniki:

duży pęczek natki pietruszki 
sok z 1/2  cytryny 
1 jabłko ze skórką dobrze umyte
 1 dojrzały banan



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko blenderem.
 Jeśli koktajl jest za gęsty można do niego dolać więcej wody.
Można również dosypać łyżkę mielonego siemienia lnianego.
Koktajl wypijamy zaraz po przygotowaniu aby nie utleniły się
 cudowne witaminy i minerały.




pozdrawiam serdecznie
LadyBonaFide
www.zdrowadieta.opole.pl

POWIETRZE / ZDROWE POWIETRZE - LAMPA SOLNA / NATURALNY JONIZATOR POWIETRZA

Lampa solna - co to jest ? – to wydrążona bryłka soli, wewnątrz której umieszczony jest element elektryczny składający się z żarówki i oprawki zamontowanej na metalowej sprężynie, lub wkładamy świeczkę. Bryłka zamocowana jest na podstawie (z drewna, metalu lub kamienia) lub na nóżkach z tworzywa sztucznego. Lampy solne, ze względu na swoje własności estetyczne i jonizacyjne stały się bardzo popularnym produktem w naszych domach, kawiarniach i restauracjach. Stwarzając miły i ciepły nastrój.

Lampy solne wykonywane są z naturalnych brył soli. Sól taka powinna mieć odpowiednio zwartą strukturę oraz pożądany kolor pomarańczowy, morelowy, ciemno żółty, lub czerwony. Obecnie na rynku polskim spotykane są lampy solne wykonane z soli kamiennej polskiej (Kłodawa), soli pakistańskiej (okolice Kaszmiru),  irańskiej (Esfahan), himalajskiej.




Lampy z Soli Himalajskiej mają silne właściwości oczyszczające otoczenie oraz jonizujące powietrze. Neutralizują wpływ smogu elektrycznego na nasz organizm. Są pomocne w ochronie energetycznej naszego mieszkania. Sól Himalajska to najczystsza i najbardziej wartościowa sól Ziemi. Nieskazitelna i naturalna, powstała w miejscu, gdzie setki milionów lat temu energia słoneczna osuszyła pierwotny ocean. W swojej budowie cząsteczkowej posiada formę kryształków o perfekcyjnej, szlachetnej, podobnej do diamentu strukturze, która została ukształtowana pod wpływem ogromnych ciśnień.




Lampy solne - to naturalne jonizatory powietrza, które efektywnie podnoszą poziom jonów ujemnych w pomieszczeniach. Efekt jonizacji powietrza przez sól, został już odkryty wiele lat temu, a związany jest z jej właściwościami fizykochemicznymi. Efekt jonizacji jest dodatkowo zwiększony poprzez rozgrzanie kryształu soli, przez znajdującą się wewnątrz świeczkę lub żarówkę. Dzięki temu lampa służy jako łagodne źródło światła oraz poprawia jakość powietrza w naszym otoczeniu, a tym samym nasze samopoczucie. Jest estetyczna i zdrowa. Przez swoje łagodne ciepłe światło  nie razi w oczy, światło jest przyćmione, ciepłe. Sprawdza się jako lampka solna w sypialni i w dziecięcym pokoju.






Jony dodatnie i ujemne skąd się biorą ?

Jony dodatnie i ujemne krążą cały czas w naszej przestrzeni życiowej i wpływają na nasze samopoczucie. Dodatnie jony powietrza to cząsteczki dwutlenku węgla, które utraciły elektrony, podczas gdy jony ujemne to zwykle cząsteczki tlenu, które otrzymały elektron. Jony ujemne w powietrzu przyciągają cząsteczki zanieczyszczeń i dają im ładunek ujemny, a obciążone cząsteczki upadają na powierzchnię ziemi lub naszej podłogi w domu, w pracy itp. Oczywiste jest że chcemy być w otoczeniu dobrych jonów ujemnych, które chronią nasze zdrowie i sprzyjają dobremu samopoczuciu. Natura jest wspaniała i stale produkuje jony ujemne w celu zwalczania zanieczyszczeń w powietrzu. Dlatego powietrze po burzy jest orzeźwiające bo wyładowania powodują wysokie stężenie jonów ujemnych, które prowadzą do oczyszczania powietrza, dlatego też dobrze czujemy się w pobliżu wodospadu bo upadająca i rozbijająca się woda powoduje tarcie o powierzchnię, co powoduje wzrost jonów ujemnych, to samo jest nad morzem, wzrost jonów ujemnych powstaje w wyniku energii pływów morskich czyli przypływy i odpływy – są to regularnie powtarzające się podnoszenie i opadanie poziomu wody w morzu i oceanie. Wywołuje je zjawisko pływowe, którego przyczyną są siły grawitacyjne Księżyca i Słońca. 






Jak działa lampa solna ?


Lampa solna jest naturalnym jonizatorem powietrza, który efektywnie podnosi poziom jonów ujemnych w pomieszczeniach, ale nie generuje ich samoistnie tylko pod wpływem ciepła z żarówki. W pomieszczeniach wilgotnych, kiedy lampa nie świeci może nastąpić skraplanie się wody, ma to związek z higroskopijnością soli czyli jej podatnością na wchłanianie wilgoci.  W przypadku większej wilgotności powietrza, na powierzchni kryształu soli będzie skraplać się woda i może kapać na powierzchnię, na której postawiono lampę. Stawiając lampę na powierzchniach, które mogą ulec uszkodzeniu należy pod lampą umieścić dodatkowe zabezpieczenie powierzchni np. wodoszczelna serwetka, podstawka z korka itp. Warto zawsze w czasie dużej wilgotności włączyć lampkę, aby woda odparowywała z powierzchni. Kryształ soli należy osuszyć szmatką i włączyć lampę na kilka godzin. Gdy chcemy umyć zewnętrzną warstwę zakurzonego kryształu również przecieramy wilgotną szmatką, a następnie wycieramy do sucha i włączamy lampkę.




Zdrowotne właściwości lampy solnej.


Bioenergoterapeuci i homeopaci w Europie Zachodniej od dawna polecają lampy z soli krystalicznej jako wspomaganie w leczeniu różnych schorzeń.

Lampka solna jest źródłem emisji bardzo zdrowego i przyjemnego blasku, w zależności od barwy bryły soli światło występuje zakresie kolorów pomarańczy, żółci, czerwieni i moreli. Chętnie stosuje się takie lampy w terapii kolorami, gdyż tworzy kojącą atmosferę, która pomaga w relaksacji oraz zmniejsza działanie elektrosmogu  czyli emisji jonów dodatnich z urządzeń elektrycznych: monitory komputerów, telewizory i radioodbiorniki, grzejniki elektryczne, suszarki, odkurzacze, kuchenki mikrofalowe, oraz dym tytoniowy.

Działa wspomagająco w leczeniu alergii, astmy, chorób układu oddechowego i układu krążenia. Jony ujemne wytwarzane przez solne lampy mają swoje korzyści, mogą przynieść ulgę od chorych zatoki, migreny bólu głowy, alergii i kataru siennego, zmniejszają nasilenia ataków astmy, wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają koncentrację, zwiększają wydajność pracy, zwiększają pojemność płuc i zmniejsza podatność na przeziębienia i grypa, astmę, tarczycę, niedoczynność tarczycy. Wdychanie zjonizowanego powietrza wpływa na poprawę samopoczucia, dotlenienie, wzmocnienie odporności, lepszy sen.




Czy jony ujemne są korzystne dla naszego zdrowia?


Badania naukowe wykazały, że odpowiednia dla człowieka ilość jonów w otoczeniu to ok. 1000 - 1500/cm3. W zamkniętych pomieszczeniach, w których pracuje kilka osób, ilość jonów ujemnych może spaść nawet do 200/cm3. 

O leczniczej właściwości soli świadczy fakt, że górnicy pracujący przy wydobyciu soli znacznie rzadziej cierpią na choroby układu oddechowego. Naukowe, wieloletnie badania nad wpływem mikroklimatu w kopalniach soli na zdrowie człowieka doprowadziły do utworzenia podziemnego sanatorium w Kopalni Soli w Wieliczce. Miejsce to jest ogromnie cenione przez ludzi dotkniętych chorobami układu oddechowego

Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej podjęto  próby zweryfikowania efektu jonizacji przez lampy solne. Jedno z takich badań zostało wykonane przez amerykańską organizację „Negative Ions Information Center” Wykonano proste badanie otoczenia lampy solnej za pomocą jonometru. Potwierdziło ono występowanie jonizacji. W innym artykule na temat lamp solnych, autor, Michael Gienger porównał działanie małej lampy solnej do otwartego okna. Stwierdził on również, że ilość emitowanych jonów ujemnych jest zależna od powierzchni jonizacji, a więc wielkości lampy i porowatości jej powierzchni.

Badania przeprowadzone na trzydziestu ośmiu niemowlakach cierpiących na choroby układu oddechowego i poddawanych działaniu jonizatora powietrza (połowa dzieci leżała na oddziale z powietrzem „normalnym”) wykazały, że „jony ujemne mają korzystny wpływ na niemowlęta, w szczególności na te, które cierpią na astmatyczne zapalenia oskrzeli”. Poza tym okazało się, że dzieci nie płaczą, tak często i głośno, jak te, które przebywały w normalnym powietrzu. źródło: „The on Effect” - Fred Soyka

Naturalny sposób na walkę z elektrosmogiem

Najtańszym i najprostszym sposobem walki z elektrosmogiem jest regularne wietrzenie pomieszczeń, szczególnie takich w których przebywa kilka osób np. w biurach, w pomieszczeniach gdzie jest dużo urządzeń elektrycznych i w których pali się papierosy. Można także korzystać z jonizatorów powietrza, jednak są to dość drogie urządzenia.Najprostsza i najbardziej naturalna jest lampa solna lub świecznik solny.



Gdzie umieszczać i wykorzystać właściwości lampy solnej ?

    - w sypialni przy łóżku
    - w pokoju dziecięcym
    - przy komputerze lub telewizorze
    - podczas nauki
    - w łazience podczas odprężającej kąpieli
    - w biurze
    - w miejscu, gdzie się pali papierosy
    - wszędzie tam gdzie chcemy poprawić jakość powietrza







Orientacyjny dobór lamp solnych do wielkości pomieszczenia




im większa lampa, lub im więcej lamp w jednym pomieszczeniu, tym większa będzie kumulacja jonów ujemnych w pomieszczeniu.

Lampa 2 - 3 kg ---------- do pomieszczeń o powierzchni do 10 m2
Lampa 3 - 5 kg ---------- do pomieszczeń o powierzchni do 12 m2
Lampa 5 - 7 kg ---------- do pomieszczeń o powierzchni do 15 m2 
Lampa 7 - 9 kg ---------- do pomieszczeń o powierzchni do 18 m2
Lampa 9 - 13 kg --------- do pomieszczeń o powierzchni do 20 m2
Lampa 13 - 17 kg -------- do pomieszczeń o powierzchni do 25 m2
Lampa 18 - 25 kg -------- do pomieszczeń o powierzchni do 30 m2



Lampa solna jest bardzo dekoracyjna, ale przede wszystkim zdrowa jeśli jest wykonana z naturalnej bryły soli kamiennej. Sól taka, bogata w mikroelementy, ma właściwości terapeutyczne. Wystarczy kilka minut posiedzieć przy zapalonej solnej lampce, żeby poczuć się lepiej.  Moja lampa solna stoi w sypialni i stwarza niepowtarzalny ciepły  klimat. Światło jest łagodne i działa kojąco podczas zasypiania :) Czasem też gdy wracam z pracy siadam na 15 minut na fotelu w pobliżu lampy i staram się zrelaksować, rozluźnić mięśnie. Taka mała chwila medytacji po wyczerpującym dniu. Lampe solna też podarowałam swojej mamie, która służy jej również jako lampka nocna przy łóżku. W niedługim czasie mam zamiar postawić kolejne lampy w innych pomieszczeniach np. tam gdzie w domu pracuje przy komputerze. Pozdrawiam i polecam do skorzystania z naturalnych właściwości brył soli.

pozdrawiam 
LadyBonaFide

www.zdrowadieta.opole.pl

TEMATY NA TOPIE

RELAX - AFIRMACJE - MUZYKA

KATEGORIE

AFIRMACJE AFIRMACJE ZDROWIA AFORYZMY / SENTENCJE / DOBRE MYŚLI BAKTERIE BÓLE GŁOWY CENNE SKŁADNIKI CHEMIA W ŻYWNOŚCI CIAŁO DANIA WEGAŃSKIE DANIA Z MAKARONU DANIA ZE STRĄCZKÓW DESERY/CIASTA DIETY DLA ZDROWIA DIETY LECZNICZE DIETY NA DOBRY HUMOR DIETY NA URODĘ DIETY ODCHUDZAJĄCE DIETY PRODUKTOWE DIETY ROZDZIELNE DIETY ROZGRZEWAJĄCE DIETY ZASADOWE DOMOWA APTECZKA DOMOWE KISZONKI DOMOWE KOSMETYKI DOMOWE PRZETWORY DOMOWE SPOSOBY NA EKOLOGIA ELEKTROSMOG ELEKTROŚMIECI FLAWONOIDY FRUKTOZA GOFRY GREEN FOODS HERBATKI / NAPARY KAWA ZBOŻOWA KOKTAJLE / SMOOTHIES KWASY TŁUSZCZOWE LAMPA SOLNA MASECZKI MEDYTACJA MINERAŁY MLEKO ROŚLINNE MLEKO ZWIERZĘCE MŁODY JĘCZMIEŃ MUDRY NA SUROWO / RAW NALEŚNIKI NAPOJE NAPOJE/KOKTAJLE NASZE ZDROWIE ODKWASZENIE ORGANIZMU ODPORNOŚĆ OLEJ KOKOSOWY OLEJ KONOPNY OLEJ LNIANY OLEJE ROŚLINNE OLEJKI NATURALNE OLIWA Z OLIWEK ORZECHY/NASIONA OSTROPEST PLAMISTY OWOCE PASTY PASTY/SMAROWIDŁA PESTO / SOSY PIEROGI / KLUSKI PORADNIK DOMOWY POWIETRZE PRZEPISY RAW FOOD RELAKS / HARMONIA RYBY SAŁATKI/SURÓWKI SAMOUZDRAWIANIE SERY/SERKI/TWAROGI SIŁA UMYSŁU SKÓRA SMACZNE PRZEPISY SOCZEWICA SOKI STREFA BÓLU STRES STYL ŻYCIA SUBSTANCJE SZKODLIWE SUPER ŻYWNOŚĆ SUPERFOOD SUROWE SOKI SYROP GLUKOZOWO-FRUKROZOWY ŚNIADANIA ŚWIADOMY ODDECH ŚWIAT ZWIERZĄT TRAN UKRYTA PRAWDA URODA WARZYWA WEGANIZM WEGETARIANIZM WĘGLOWODANY WITAMINY WITARIANIZM WŁOSY WODA WODA JONIZOWANA WODA LECZNICZA WODA STRUKTURALNA ZASADY ODŻYWIANIA ZATRUTE POWIETRZE ZDROWA WODA ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE POWIETRZE ZDROWIE ZDROWY SEN ZIELONA ŻYWNOŚĆ ZIOŁA I PRZYPRAWY ZIOŁA W KUCHNI ZRÓB TO SAMA ZUPY ŻYWNOŚĆ GMO

ARTYKUŁY MIESIĄCA

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
LadyBonaFide. Obsługiwane przez usługę Blogger.